Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Znají české děti Večerníčky?

20. 05. 2011 | Zajímavosti
Čím to je, že se tak rychle zahraniční seriály dostaly k českým dětem? Jak dokázaly tak rychle dítě zaujmout a připoutat je k televizi k dalším a dalším epizodám? Tohle jsou jistě otázky, které si pokládá nemálo rodičů, když vidí, jak jejich ratolest zaujatě kouká například na Pokémony.

Osobně si myslím, že ne všechny seriály jsou pro dítě vyloženě špatné. V konečné fázi by zjevně žáden neměl být špatný, ale když se nad tím zamyslím, v čem jsou například výše zmiňovaní Pokémoni výchovní? Mám dojem, že téměř v ničem. Tedy pravdou je, že záporné postavy – Rakeťáci jsou za své špatné činy potrestáni a hodný Ash se svými kamarády se snaží bojovat proti zlu…

Můj pohled na Pokémony
Tady právě si osobně myslím jde o samotný boj jednotlivých „Pokémoních postaviček“ než o nějaký výchovný čin. Mnoho dětí si potom myslí, že oplývá spoustou nadpřirozených schopností, které jim umožní létat či bojovat, jako jejich kreslení kamarádi.

Takových seriálů a filmů je u nás již dostatek. Především dnes téměř každá domácnost má speciální televizní programy určené dětem, kde ony zmiňované „pohádky“ běží celý den.

Je mi jasné, že dnes je dítě ovlivňováno třeba i kamarády ve školce, kteří o seriálech povídají mezi sebou. Potom je těžké přesvědčovat drobečka o tom, že existují i jiné pohádky.

Proč se české pohádky dostávají do pozadí?

A proč se tedy české pohádky dostávají do pozadí? Můj názor je takový, že dnešní děti jsou mnohem více náročné než naše a starší generace a zkrátka například Ferda Mravenec, práce všeho druhu je neupoutá. A z jakého důvodu? Osobně si myslím, protože zkrátka nejsou dost akční a nic zajímavého se v nich neděje. Ve skutečnosti děje, pohádka dítě nenásilnou formou vzdělává, ukazujeme mu, jak se chovat k druhým apod. Jenže to naše malé drobečky nezaujme natolik, jako boj, kde silnější zvítězí.

Sama si jako dítě vzpomínám, když jsme šli na dětský karneval, sál se hemžil vodníky, Makovými panenkami, Křemílky a Vochomůrkami, a jak jsem byla překvapena, když jsem nedávno byla s malou sestřenicí na dětském karnevale, kde se vyskytovali samí Spidermani, Batmani, Hannah Montany a z klasických postaviček pouze jedna Baba Jaga … Zde jsem zjistila, že mnoho dětí vůbec tyhle pohádky nezná a nikdy se s nimi nesetkaly. Není to přeci jen škoda?

Autorka: Lucie Marková
Zdroj: Dobrá hračka
Zdroj foto: Česká televize


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Nesnáším pokémony, bakugany nebo gormity, je to děs, zlatí Šmoulové, ještě že to Albert vychytal, aspoň na chvilku, jinak bych četla zrůdný "pohádky" z časopisů o gormitech, o pohádkách v TV, např. v jmenovaným Animáčku, ani nemluvím, radši malýho vezmu ven, je to fakt děs...Ženský, jak říkáte, zlatý český pohádky a Rákosníčkovi, víle Amálce, Makové panence, Spejblu a Hurvínkovi atd.atd. atd.
Obrázek uživatelky
profil
ten animáček to je děs běs hrůza.Vůbec nechápu,že to někdo vymyslí a že se na to někdo může dívat.Vnoučata to maj zapnutý,ale ani to nevnímaj,maj to jako kulisu.U mě se na to nekoukaj,raději jim něco přečtu nebo pustím video se starými pohádkami.
Obrázek uživatelky
profil
Ano, klasické, staré, krásné pohádky opravdu pro dnešní malé děti velice nic neznamenají, jelikož svět jde velmi rychle dopředu, děti jsou tím ovlivněny, bohužel to pozoruji i u mých vnoučátek, až na jedno, trochu to záleží i na rodinné výchově a hodně na kamarádech a to je opravdu velká škoda. Na tyto seruiály, které sledují snad již od 2 let by přeci měli dost a dost času v pozdějším věku. My to ale k jejich škodě nepředěláme.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Pomlázka