Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Léto - čas jahodLéto - čas jahod
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 19.05. 2024
Dnes má svátek Ivo
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

8 základní rad, jak se starat o štěně.

16. 08. 2012 | Zvířátka

Pokud jste se rozhodli pořídit si čtyřnohého psího kamaráda, měli byste dodržovat několik věcí, aby vaše společné soužití bylo co nejkrásnější. Lidé jsou často neinformovaní a pak si neví se spoustou věcí rady, nebo se diví, co se všechno může stát.

1. Nebezpečné nástrahy

Pokud si domů přinesete malé štěňátko, musíte počítat s tím, že bude svými ostrými zoubky prozkoumávat kde co. Můžete to vyřešit samostatnou místností, ale pokud jako já bydlíte v jednopokojovém bytě, musíte být opravdu důkladní. Všechno, na čem vám záleží, dejte z dosahu psiska. Nikdy nevíte, jestli nedostane chuť na vaše drahé boty. Musíte odklidit jedovaté květiny, čisticí prostředky, zkrátka vše, co by mohlo prckovi ublížit. Největší pozornost věnujte kabelům od elektřiny. Rána proudem může skončit opravdu tragicky... Pokud nemáte možnost vše důkladně odstranit, můžete pejskovi pořídit pokojovou klec. Ale pozor! Předtím, než ho do ní zavřete, musíte ho naučit, že je to jeho teritorium, aby se cítil v bezpečí! Také se dají zakoupit různé odpuzovací spreje. S klecí a spreji nemám žádné osobní zkušenosti.

 

Jak se starat o štěně2. Správná strava

Nikdy nekrmte štěně levnými granulemi ze supermarketu! Ani více známé značky, které znáte z televizních reklam, často nejsou to pravé. Jsou plné soli a různých ochucovadel, takže psovi sice chutnají, ale jeho růstu a vývoji absolutně neprospívají. Když budete vybírat granule, musíte brát v potaz také velikost psa v dospělosti (malá, střední, velká). Kvalitní krmivo cenově vyjde zhruba od 1000,- za 10kg pytel. Doporučuji kupovat přes internetové obchody, protože vyjde levněji, než z chovatelských potřeb.

3. Přiměřený pohyb

Je od vás moc hezké, že štěňátko berete na procházky, ale všeho s mírou. Takové miminko musí ještě hodně spinkat a odpočívat. Raději více krátkých procházek, než pár dlouhých. Navíc hodně pohybu může ublížit vývoji kloubů a kostí. Po chvíli jistě sami poznáte, co je pro vašeho pejska nejlepší. Také nedovolte štěňátkům běhat do i ze schodů. Noste je co nejdéle to půjde. Jinak by mohla mít v dospělosti problémy s kyčlemi. A také se pokuste co nejvíce zabránit prckům ve skákání!

4. Nikdy štěně netrestáme

Každému páníčkovi občas rupnou nervy a štěndo dostane vynadáno, nebo lehké plácnutí přes zadek. Ale pokuste se ovládat. Velká chyba je štěně trestat za něco, u čeho jste ho nechytli (asi všichni znáte máchání čumáku v louži). Pokud štěndo při činu načapáte, důrazně řekněte „fuj“ nebo hodně vysokým a dynamickým hlasem „e-e“. Fyzické tresty nemají žádný smysl, pejsek se pak akorát bojí, takže často se daný problém ještě zhorší. (Zejména, pokud dostane přes zadek při vykonávání potřeby v bytě. Pak se bojí čůrat i venku a drží to v sobě).

5. Kdy začít s výcvikem?

S výcvikem můžete začít prakticky okamžitě. Vše děláme ale formou hraní. Musíte odměňovat a hodně chválit. Pokud to pejska bude bavit, bude se i rychle učit. Dejte ale pozor na fyzicky náročné povely (skoky, couvání apod.).  Je dobré se s pejskem přihlásit do nějaké psí školky, kde vám zkušení cvičitelé se vším poradí.  Nebo na internetu je spousty videí a návodů, jak v učení správně postupovat.

6. Socializace

Pejska od co nejmladšího věku pořádně socializujte. Zvěte si návštěvy, choďte hodně mezi lidi, vyhledávejte malé děti, jiné psy všech velikostí, kočky, staré lidi, velké muže, mladé slečny, zkrátka všechno živé, s čím se psi mohou v budoucnu setkávat. Pokud máte možnost, vemte pejska na výlet vlakem, autem, autobusem...

7.  Vykonávání potřeby

Malé štěně ještě nemá natolik vyvinuté svěrače, takže se setkáte s nejednou hromádkou a louží. Musíte s ním chodit co nejčastěji ven a tam, pokud potřebu vykoná, hodně chválit a odměnit pamlskem. Štěňátka zpravidla nejvíce potřebují ven po probuzení, po jídle a po hře.

8. Další doporučení

S pejskem samozřejmě musíte absolvovat i zdravotní procedury. Musíte ho řádně naočkovat, pravidelně odčervovat, stříhat drápky, čistit ouška apod. Jak často toto musíte podstoupit vám řekne chovatel a každý veterinář.

TaraDorizp - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku 8 základní rad, jak se starat o štěně.:

8 základní rad, jak se starat o štěně.
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
To je trpasličí jezevčík Smajlík Ale jednom si někdo myslel, že je to dobrman Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Je tohle kopov?
Obrázek uživatelky
profil
Smajlík jakou rasu?
Obrázek uživatelky
profil
tak se rady hodi.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
ke konci září budu mít taky štěňátkoSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles