Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 18.04. 2024
Dnes má svátek Valérie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Gepardí mláďata v ZOO Praha

13. 08. 2008 | Zvířátka

Tak jako loni, může se i letos pražská zoo radovat z narození gepardích mláďat. Tentokrát jsou čtyři  – 1 samec a 3 samičky (loni jich bylo 5).

 

V loňské tiskové zprávě jsme uváděli, že se gepardí odchov podařil po dlouhých 10 letech. Letošní geparďata jsou tedy živým důkazem toho, že je chovný pár velmi dobře sestaven, že se nejedná o náhodu, a že koncepční chovatelská práce odborníků z pražské zoo opět nese své ovoce.


Mláďata gepardů

 Malí gepardi se narodili 29. července. Matka Wazima, narozena v holandském Wassenaar v roce 2003, se o mláďata stará vzorně, otcem je Eddie, narozen v r. 2004 v JAR.

Mláďata se Nacházejí v chovatelském zázemí, zatím nejsou k vidění pro veřejnost.

 

V historii se v pražské zoo narodilo celkem 47 gepardů, první v roce 1972 - tato mláďata představovala zároveň jeden z prvních odchovů gepardů na světě v lidské péči.

 

ČR patří tradičně mezi silné chovatelské regiony - gepardy zde rozmnožuje a odchovává Praha, Dvůr Králové a Olomouc. Rozmnožování gepardů v lidské péči není zcela jednoduché, zejména kvůli snížené reprodukční aktivitě gepardů žijících trvale pospolu. Nezbytným prvkem chovu je tak častá "rotace" zvířat mezi jednotlivými chovateli.

 

Gepard (Acinonyx jubatus) je výjimkou mezi kočkovitými šelmami – především nemá v dospělosti zatažitelné drápy, což souvisí s tím, že je vynikajícím běžcem. Během dvou vteřin dokáže zrychlit z klidu na 60 km/h a na kratší vzdálenost vyvine rychlost až 110 km/h! Rychlému běhu napomáhá kromě dlouhých končetin neobyčejně pružná páteř a skutečnost, že je mimochodník. Gepardi jsou samotáři, péči o mláďata obstarává jen samice. Mláďata mají po narození světlou vztyčenou hřívu na krku a na hřbetě. Jsou šedaví, mají však typickou puntíkovanou kresbu dospělých.


 

Zdroj: ZOO Praha

 

Notburga

ChytráŽena.cz

 



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
všechny mláďátka jsou kouzelný,díky za hezký článekSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles