Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jaro - čas hnízdění ptáků

6. 05. 2011 | Zvířátka
Zeptejte se dětí v mateřské školce: „Jak poznáme, děti, že přišlo jaro?“ A uslyšíte mnoho odpovědí - zmizí sníh, kvetou sněženky, na stromech raší listy... A určitě se také dozvíte, že se rodí a líhnou mláďata. Ano, jaro je čas mláďat a tedy i hnízdění ptáků.

Ptáci nejsou jedinou skupinou živočichů, která si staví hnízda. V hnízdech vyvádí svá mláďata také plazi, to také poukazuje na jejich příbuznost s ptáky. Ptačí hnízda však vypadají zcela jinak než ta plazí.

Proč si ptáci staví hnízda? Ptáci patří společně se savci mezi teplokrevné živočichy, nicméně ptačí vejce jsou na změny teplot velmi citlivá. Mláďata uvnitř skořápek potřebují přesnou teplotu, aby se mohla zdárně vylíhnout. A tu jim zajišťují rodiče tím, že na snesených vejcích sedí. Hnízda mohou mít různou podobu – od těch klasických miskovitých vytvořených z větviček, klacíků a lístků, po zavěšená pytlovitá s uzoučkým vchodem na spodní straně. Někteří ptáci si s jejich stavbou dávají skutečně záležet a takový „domeček“ pak vydrží mnoho měsíců. Jiní ale svou práci pojímají na první pohled ledabyle a hnízdo pak musí ležet v rozsoše stromu nebo na jiném podpůrném místě. Ne každé hnízdo najdeme na stromě, pobřežní ptáci hnízdí na skalách útesů, větší druhy na zemi a někteří v dutinách stromů nebo mezi kameny.

Co se vlastně v hnízdech odehrává? Samička do hnízda naklade vajíčka a pak je vysedí. V tom někdy pomáhá také sameček, který se většinou zapojuje i do shánění potravy. Někteří ptáci si však vyvinuli jiný způsob péče o potomky. Některé kukačky si staví hnízda a vysedí svá vejce samy jak je obvyklé, jiné však svá vejce nakladou do cizích hnízd. Dokáží dokonce vzhled svých vajec upravit tak, aby se podobaly vejcím „adoptivních rodičů“. Ti pak na nový přírůstek většinou nepřijdou a starají se o něj jako o vlastní. Ale malé kukačky jejich péči odplácí po svém. Často se líhnou dříve než vlastní mláďata adoptivních rodičů a bývají také značně větší (někdy i mnohem větší než chudáci adoptivní rodiče). Dokáží se tak v sourozeneckém boji lépe prosadit a přežívají snáze než nevlastní bratři a sestry.

Dokonce i hnízdění ptáků člověk ovlivnil svou činností. V Austrálii, v místech, kde se přirozeně nevyskytují modré květy rostlin, žije pták, který vyhledává modré předměty a zabudovává je do svých hnízd. Sameček sbírá modrá víčka PET lahví, modré obaly od sladkostí, kousky modrých sáčků... čím více modré, tím větší pravděpodobnost, že si samička vybere právě jeho „extravagantní“ hnízdo.

Hnízdění je velmi zajímavý fenomén. Ukazuje mimo jiné na inteligenci ptáků i na jejich sociální vazby – péči o potomstvo. Ptáci se dokázali přizpůsobit širokému spektru přírodních podmínek a právě nyní na jaře, v době hnízdění, je ideální čas k jejich pozorování.


agrant - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 
Čtěte také



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !

Koleda