Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 27.04. 2024
Dnes má svátek Jaroslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Lidské jídlo může psům škodit

30. 03. 2009 | Zvířátka

Lidé si mohou k jídlu koupit prakticky cokoliv, podle svých potřeb, zdravotních dispozic nebo prostě podle chuti. Zvířata tuhle možnost ale nemají. Jak říká MUDr. Petr Vrbecký, milovník psů a zakladatel chovu psů leonbergerů na Moravě:

 

„Vaše zvíře nemůže přijít do supermarketu a vybrat si jídlo, tak jako lidé. Je odkázané na to, co mu dá jeho pán. Pokud mu dává věci, které nejsou pro zvíře zdravé, velmi mu tímto ubližuje a zvíře se nemá, jak bránit. Není nic horšího, než krmit psy zbytky člověčího jídla a házet mu je od stolu.“ Pro člověka má velký význam pestrá, čerstvá nebo vařená strava, podávaná ideálně 5x denně. Dospělí psi jedí pouze jednou až dvakrát denně.

 

Lidsé jídlo může psům škoditPestrý jídelníček pro pejska?

 

Psi mají přibližně pětkrát méně chuťových buněk než lidé, svou stravu vnímají více čichem než chuťovými pohárky. Pro psí zažívaní není nic horšího než časté střídání typů jídla. Trávicí ústrojí psa má svá specifika – umí se tzv. nastavit na určitý druh potravy. Dostává-li pes po delší dobu stejné krmivo, přizpůsobí se mu střevní mikroflóra a trávicí trakt pracuje mnohem efektivněji.

 

Časté změny ve výživě představují pro organizmus zátěž – zažívací ústrojí zpočátku neumí řádně využít všechny obsažené živiny, musí si znovu a znovu přivykat nové skladbě potravy, nezřídka se vyskytnou i průjmy nebo zvracení.  Člověk by měl uznat tyto rozdíly, a jakmile se rozhodne pro určité krmení, neměl by je bezdůvodně měnit, střídat ani nekombinovat s jinou složkou (výjimku tvoří pouze míchání granulí, konzerv a kapsiček stejné značky a typu).

 

Kompletní krmiva

 

Kvalitní značky hotových krmiv jsou takzvaně kompletní, to znamená, že obsahují ve správných poměrech všechny živiny potřebné ke zdravému vývinu organizmu. Takovými výrobky pak mohou být domácí zvířata krmena celý život, protože přispívají k jejich zdravému růstu, kvalitě chrupu i srsti.

 

Není krmivo jako krmivo – vždy je třeba rozlišovat. Majitel by se měl zajímat o to, zda nákupem levnějšího krmiva neohrožuje zdraví zvířecího kamaráda. Je velký rozdíl, zda se bílkoviny obsažené v krmivu získávají z masa, vajec nebo z masokostní moučky!

 

Výzkum výživy psů

 

Většina zvěrolékařů doporučuje chovatelům, aby se spolehli na renomované značky krmiv. Složení některých krmiv opravdu respektují přirozené požadavky na výživu psů, opírají se totiž o studie výzkumných výživových center. Jedním z nich je např. anglické výzkumné veterinární centrum Waltham, které se výzkumem výživy psů a koček zabývá již řadu let.

 

Veterinář z tohoto centra, MVDr. Leoš Železný, shrnuje nejnovější poznatky: „Výsledkem dlouholetého výzkumu jsou nutričně vyvážená krmiva zlepšující zdravotní stav psů a koček. Výzkumné středisko provádí laboratorní kontrolu vstupních surovin a hlídá dodržování hygieny při výrobě krmiv a takováto kvalitní a kontrolovaná krmiva jsou k bez potíží k dostání i na českém trhu.“

 

Zdroj: Quent.cz

 

Notburga

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
treba na to brať ohľad, samozrejme
Obrázek uživatelky
profil
to jsme už poznali,že pejskům nesvědčí jídlo pro Smajlíklidi
Obrázek uživatelky
profil
Pěkný a poučný článek, naprosto souhlasím Smajlík mnoho lidí neodolá těm "psím" očím a dá jim cokoli - dorty, uzeniny, kořeněná a slaná jídla Smajlík když ti moji hodně prosí, mám pro ně vždy mňamku - ale je to dobrůtka určená pejskům, různé žvýkací kostičky a vitamínové pochoutky Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles