8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 05.05. 2024
Dnes má svátek Klaudi
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Mluva zvířat, myslivecká mluva

25. 06. 2010 | Zvířátka

Dokážeš komunikovat se zvířaty, jsi schopen jim pokládat otázky a porozumět jejich odpovědi? Už lidé ve starověkém Řecku se zajímali o určité duševní jevy. S získáním větších poznatků a větším poznání lidí přišla i touha vědět o tom druhém něco víc, bez toho, aniž by docházelo k jakékoliv verbální komunikaci. Kolikrát Vás napadly otázky, copak si asi ten druhý myslí? Co je příčinou toho trápení? Odpovědi na tyto otázky nám částečně poskytuje věda nazývající se psychologie. Jedním z oborů psychologie je také věda zabývající se chováním zvířat - zoopsychologie.

 

Psí řeč

Mezi člověkem a jeho psem existuje zvláštní způsob komunikace. Stejně jako pes dokáže vycítit náladu i nejbližší záměry pána, i majitel dobře pozná, co právě pes cítí, k čemu se chystá nebo je-li v dobré fyzické i psychické kondici. 

K mimoslovní komunikaci s člověkem i se zvířaty používá pes celou řadu prostředků. Mnohé jsou typické jen pro konkrétního psa, jiné jsou společné pro plemeno a většina pro všechny psy. Má to jednu neopakovatelnou výhodu, v zásadě člověk rozumí každému psovi na světě bez ohledu na mateřštinu obou.

 

Řeč koně

Hlasová komunikace mezi koňmi je druhotná vůči informacím získaným z vizuálních signálů a pohybů ostatních zvířat, mnohdy sotva patrných. Umožňuje však dorozumívání na větší vzdálenost, kde citlivý koňský sluch zachytí daleko víc informací, než by mu poskytly vizuální signály. Hlasem také kůň ostatní zdraví, stejně jako je varuje nebo jim sděluje své obavy či vzrušení.

 

Kočičí řeč

Kočky mají vlastní jazyk. Komunikují jak pomocí zvuků, tak i prostřednictvím svého těla. Jestliže porozumíte jejich jazyku a pochopíte, co vám chce váš mazlíček říci, můžete spolu pak komunikovat jako přátelé, bez zbytečných slov.

 

Druhy dorozumívání

Koně - ržání, řehtání, hudrání, frkání, vyjeknutí, řvaní, funění, mručení.

Psi - ofenzivní gesta, gesta podřízenosti, teritoriální chování, ocas, poklona, ježení srsti na hřbetě, válení, vystavování, šťouchání čenichem, štouchnutí pánví, úsměv.

Kočky - mňoukání, mručení, přešlapování, mrknutí, zvednutá tlapka, otření se hlavou, předení, vrčení, prskání.

Stejně tak mají i ostatní zvířata svá dorozumívací gesta.

 

Myslivecká mluva

Mysliveckou mluvou hovoří myslivci při všech mysliveckých akcích. Jde hlavně o výstižné názvy a termíny pro různé části těla různých druhů zvěře, rozlišení pohlaví a stáří. Popisuje i životní projevy, své názvy má také myslivecká výstroj i výzbroj, potřeby k lovu, zařízení, způsoby lovu, atd.

Typickým rysem české myslivecké mluvy je vyjádření kladného citového vztahu k přírodě a zvěři. Výrazy a pojmy myslivecké mluvy jsou pro každého myslivce závazné.

 

Zvířata s námi komunikují odjakživa. Kdo si myslí, že zvířata neumí komunikovat, je na omylu. Komunikují s námi prostřednictvím zvuků a gest, které využívají. Napodobují naši mluvu a podobně. Já osobně jsem toho názoru, že člověk dokáže porozumět zvířecí řeči a gestům, a tak s nimi dokáže bezproblémově komunikovat. Ale to je založené na zkušenostech, na vašich teoriích a pozorování například vašeho psa. Jak se stavíte k zvířecí řeči vy? Snažíte se vypozorovat nějaká slova nebo gesta vašich oblíbených miláčků, domácích mazlíčků?


Markéta – čtenářka

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
moc a moc hezky napsané a je pravda,že oči mého psího miláčka mě vždy řeknou vše....SmajlíkSmajlíknebo i pohyb atd..vždy vím co chce
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles