Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 28.04. 2024
Dnes má svátek Vlastislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Může být kocour tříbarevný?

1. 08. 2012 | Zvířátka
Chtěla bych se s vámi podělit o jednu zajímavost, kterou jsem se dozvěděla teprve nedávno a náhodou. Známý mi řekl, že kočka, která je tříbarevná, je vždycky samice.

Když jsem se zamyslela, opravdu si nevzpomínám, že bych někdy potkala tříbarevného kocoura. Zaujalo mne to, rozhodla jsem se tedy vypátrat, jestli to tak opravdu je, a pokud ano, jak je to možné.

Někteří z vás to určitě vědí a ten, kdo to slyší poprvé, třeba si rád rozšíří obzory, jsme přece chytré ženy.

Jak je to tedy s tříbarevnou kočkou?

Pro pořádek si nejprve musíme ujasnit pojmy. Jako tříbarevná se označuje kočka, jejíž základní barva srsti je bílá a na ní jsou černé a zrzavé či želvovinové skvrny. Kočička všelijak žíhaná či mourovatá tříbarevka není.

Může být kocour tříbarevný?Můj známý měl pravdu. Veškerou zodpovědnost nese genetika. Kočička samice je totiž heterozygot. Znamená to, že má jako každá samice v živočišné říši kombinaci chromozomů XX, na rozdíl od samce, který nese kombinaci XY. A jelikož je heterozygot, na každém svém chromozomu X nese určitou variantu pro zbarvení skvrn na těle – zrzavou nebo černou.

Tyto dvě barvy, tedy zrzavá a černá se totiž vážou pouze na chromozom X. Chromozomy X má samice dva, kombinace kterou nesou jednotlivé chromozomy se nemusí shodovat. Pokud jeden z chromozomů nese vlohy pro zrzavé zbarvení a ten druhý černé, máme tu tříbarevnou kočičku. Ptáte se, kde se vzala barva bílá? Bílá v genetice neznamená samostatnou barvu, nýbrž je výsledkem absence barvy.

A nyní se podíváme, jak je to s kocourem. Kocour na svém jediném chromozomu X může nést vlohy pouze pro jednu z barev. Musí si vybrat, je buď rezatý či jednobarevný či v kombinaci s bílou, nebo je černý či černobílý. Kocour tedy nemůže být ani želvovinový, tímto výrazem se označuje černorezavý kočičí melír.

Jelikož výjimka potvrzuje pravidlo, i tříbarevný nebo želvovinový kocourek se občas narodí. Takový kocour je ale genetickou mutací, jeho chromozomální výbava je XXY, jedná se o tzv. Klinefertův syndrom. Tříbarevný kocour se vyskytuje asi jeden v poměru na 3000 tříbarevných koček. Kocourek s Klinefertovým syndromem je neplodný.

Cudovluc - čtenářka
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Může být kocour tříbarevný?:

Může být kocour tříbarevný?
Může být kocour tříbarevný?
 



Komentáře
« Předchozí   1   2   3  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Jako dite jsem mela vzdy z vesnice ctyrbarevne kocky a to majove ty jsou nejchytrejsi.Kocky miluji od jakziva .Moje nejstarsi kocak nalezec se dozila je to asi 2 roky co jsem s ni byla u veterinare 21 let.Kocky jsou nadherna svobodna zvirata
Obrázek uživatelky
profil
Veľmi zaujimave. Dík za informáciu.
Obrázek uživatelky
profil
dekuju za vsechny komentareSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
nikdy by mně nenapadlo, že kocour nemůže být tříbarevný. Kočky parádilky jako my!
Obrázek uživatelky
profil
nikdy jsem nad tím nepřemýšlela...Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles