Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Rozhovor s režisérem filmu Čára Peterem Bebjakem

10. 07. 2017 | Úspěšní lidé
Přečtěte si rozhovor s oceněným režisérem Peterem Bebjakem, který v sobotu na KVIFF (Karlovy Vary International Film Festival) v hlavní soutěži získal ocenění za nejlepší režii s filmem Čára. Tento vítězný snímek, v němž exceluje Emília Vašáryová, Tomáš Maštalír či Zuzana Fialová, vstoupí do českých kin již v srpnu.


Jaké pocity cítíte po získání ceny za nejlpeší režii na KVIFF?
Peter Bebjak: Pocity? Štěstí, radost, pokoru a vděčnost všem, kteří na našem filmu spolupracovali.

Čím je podle Vás režie filmu Čára tak výjimečná?
Výjimečná? Snažili jsme se společně převyprávět silné příběhy filmovým jazykem, a to asi zaujalo.

Na kterou scénu filmu jste z pozice režiséra nejvíce pyšný?
Peter Bebjak: Mám rád scénu rozhovoru Adama s Jonou večer po zásnubách. Když je pohled na rozvrstvenou jednozáběrovou scénu na velký počet významových a obrazových plánů. (V sérii fotek přidáno heslo "zasnuby")

Co Vás přesvědčilo, abyste si řekl, že do tohoto projektu půjdete?
Peter Bebjak: Příběh. Jeho způsob vyprávění, místo, kde se děj odehrává, a samozřejmě lidé. Lidé, kteří stojí za celým projektem, a lidé-postavy, o kterých náš film je.


film ČáraJaká byla Vaše představa o filmu na začátku natáčení a jak jste spokojen s tím, jak se Vám podařilo ji naplnit?
Peter Bebjak: Výroba filmu je tvůrčí, týmový proces hledání a zkoušení. I když je režisér ten, kdo odpovídá za celkový umělecký dojem filmu, každá jedna složka ovlivňuje jeho práci. Už samotný scénář procházel velkými změnami. Hledal se způsob vyprávění filmu - jako vzájemně poskládat a propojit jednotlivé linky tak, aby vznikl fungující příběh. A to je jen základní kámen potřebný pro natáčení. V jeho samotném průběhu se scénář nadále vyvíjí a upravuje podle samotné realizace. Ovlivňují ho další okolnosti - výběr lokací, výběr herců, nové podněty a nápady, které přicházejí už během natáčení. Vznik filmu je živý organismus, který se postupně vyvíjí a roste až do finální podoby. Ještě i fáze postprodukce významně zasahuje do celkového výsledku, který následně diváci vidí na plátně.
Takže mezi prvním přečtením scénáře a jeho finálním výsledkem je obrovský rozdíl. Rovněž mezi mou prvotní představou a výsledkem - ovšem jen v tom dobrém slova smyslu. Ten výsledek je poznamenán těmi nejkreativnějšími nápady a lidmi, které jsem měl po celou dobu tvorby kolem sebe. A jestli jsem spokojený? Ano, protože jsme do tohoto filmu dali všechno to dobré, co v nás bylo.

Jak ovlivnilo prostředí slovensko-ukrajinského pohraničí, ve kterém se děj filmu odehrává a kde se i jeho velká část natáčela, na Vás, a tedy i na konečné ztvárnění filmu?

Peter Bebjak: Už samotný scénář filmu vychází z vyprávění reálných lidí, kteří žijí v reálném prostředí slovensko-ukrajinské hranice. Zachycuje jejich příběhy, historky, osudy. A už jen tento základní vstup scénáře, dále celé prostředí, lidé v něm žijící, detaily z jejich každodenního života, situace, které jsme zaznamenali během prohlídek a příprav natáčení, architektura, barevná stylizace prostředí, výběr kostýmů, inspirace reálnými postavami - to vše ovlivnilo vznik a vizuální podobu tohoto filmu.

Čím bylo pro Vás prostředí slovensko-ukrajinského pohraničí specifické?
Peter Bebjak: Jistou magií a mystikou. Příroda a soužití s ní je součást každodenního života lidí, kteří žijí v tomto prostředí. Jejich způsob prožívání a soužití. Jejich emočnost a přátelskost, která se dokáže v momentě změnit na čirou nenávist a vzápětí se vystřídá s absolutní láskou. To vše okořeněné alkoholem a Vy jste najednou svědkem, jak se před vámi vynořuje zajímavý mix postav a postaviček, kterými dokážete film okořenit.

Na přípravě filmu se podílel smíšený slovensko-ukrajinský štáb. Jak se Vám spolupracovalo s ukrajinskými kolegy?
Peter Bebjak: Byli velmi obětaví a kreativní. Je úžasné sledovat, kolik lidí, a to nejen ukrajinská, ale i slovenská část štábu, věnuje svou energii a talent, aby naplnili Vaše představy a vytvořili film, který nosíte v hlavě.

Podle čeho jste si vybírali herecké obsazení?
Peter Bebjak: Na základě castingu a osobních zkušeností, protože s některými herci jsem už pracoval a opět chtěl pracovat, a s některými jsem si zase chtěl vyzkoušet spolupráci. Mnoho vedlejších postav bylo obsazeno na základě castingu. Poprvé jsem měl možnost setkat se osobně s urajinskými herci. Velmi talentovanými. Byla to super zkušenost. Bylo opravdovým zážitkem mít na place výborné herce - ať už slovenské nebo ukrajinské, a vidět je spolu i přes jazykovou bariéru komunikovat, reagovat, inspirovat se.

Znali jste profesionální tým lidí, který pracoval na filmu Čára už předtím, nebo šlo o Vaši první spolupráci?
Peter Bebjak: Mám rád lidi, se kterými častěji spolupracuji - jak profesionály, umělce, i jako přátele. Mám rád ten pocit a tu jistotu, že se na ně mohu spolehnout. Ale kromě stálých spolupracovníků - Martin Žiaran, Marek Kráľovský - jsem potkal mnoho nových tváří, mladých filmařů. Bylo pro mě velkým potěšením sledovat, s jakým nadšením a zodpovědností přistupují ke své práci.

Jaká je Vaše nejsilnější vzpomínka z natáčení?
Peter Bebjak: Scouting lokací, protože jsem viděl, v jakých podmínkách dokáží lidé žít a přitom si zachovat humor, nadhled, chuť do života a sílu rodiny.

Proč by se podle Vás měli lidé jít podívat na film Čára?
Peter Bebjak: Protože tam hraje hodně známých a výborných herců v netradičních situacích. Protože hrají velmi zajímavý, emotivní a napínavý příběh. Protože se odehrává v atraktivním prostředí. A protože jsme do toho dali všechno, abychom udělali film, který máme rádi, líbí se nám a věříme, že se bude líbit i divákům.

Zdroj, foto: film Čára


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Rozhovor s režisérem filmu Čára Peterem Bebjakem:

Rozhovor s režisérem filmu Čára Peterem Bebjakem
Rozhovor s režisérem filmu Čára Peterem Bebjakem
Rozhovor s režisérem filmu Čára Peterem Bebjakem
Rozhovor s režisérem filmu Čára Peterem Bebjakem
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !