8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 02.05. 2024
Dnes má svátek Zikmund
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Rozhovor s režisérem filmu Čára Peterem Bebjakem

10. 07. 2017 | Úspěšní lidé
Přečtěte si rozhovor s oceněným režisérem Peterem Bebjakem, který v sobotu na KVIFF (Karlovy Vary International Film Festival) v hlavní soutěži získal ocenění za nejlepší režii s filmem Čára. Tento vítězný snímek, v němž exceluje Emília Vašáryová, Tomáš Maštalír či Zuzana Fialová, vstoupí do českých kin již v srpnu.


Jaké pocity cítíte po získání ceny za nejlpeší režii na KVIFF?
Peter Bebjak: Pocity? Štěstí, radost, pokoru a vděčnost všem, kteří na našem filmu spolupracovali.

Čím je podle Vás režie filmu Čára tak výjimečná?
Výjimečná? Snažili jsme se společně převyprávět silné příběhy filmovým jazykem, a to asi zaujalo.

Na kterou scénu filmu jste z pozice režiséra nejvíce pyšný?
Peter Bebjak: Mám rád scénu rozhovoru Adama s Jonou večer po zásnubách. Když je pohled na rozvrstvenou jednozáběrovou scénu na velký počet významových a obrazových plánů. (V sérii fotek přidáno heslo "zasnuby")

Co Vás přesvědčilo, abyste si řekl, že do tohoto projektu půjdete?
Peter Bebjak: Příběh. Jeho způsob vyprávění, místo, kde se děj odehrává, a samozřejmě lidé. Lidé, kteří stojí za celým projektem, a lidé-postavy, o kterých náš film je.


film ČáraJaká byla Vaše představa o filmu na začátku natáčení a jak jste spokojen s tím, jak se Vám podařilo ji naplnit?
Peter Bebjak: Výroba filmu je tvůrčí, týmový proces hledání a zkoušení. I když je režisér ten, kdo odpovídá za celkový umělecký dojem filmu, každá jedna složka ovlivňuje jeho práci. Už samotný scénář procházel velkými změnami. Hledal se způsob vyprávění filmu - jako vzájemně poskládat a propojit jednotlivé linky tak, aby vznikl fungující příběh. A to je jen základní kámen potřebný pro natáčení. V jeho samotném průběhu se scénář nadále vyvíjí a upravuje podle samotné realizace. Ovlivňují ho další okolnosti - výběr lokací, výběr herců, nové podněty a nápady, které přicházejí už během natáčení. Vznik filmu je živý organismus, který se postupně vyvíjí a roste až do finální podoby. Ještě i fáze postprodukce významně zasahuje do celkového výsledku, který následně diváci vidí na plátně.
Takže mezi prvním přečtením scénáře a jeho finálním výsledkem je obrovský rozdíl. Rovněž mezi mou prvotní představou a výsledkem - ovšem jen v tom dobrém slova smyslu. Ten výsledek je poznamenán těmi nejkreativnějšími nápady a lidmi, které jsem měl po celou dobu tvorby kolem sebe. A jestli jsem spokojený? Ano, protože jsme do tohoto filmu dali všechno to dobré, co v nás bylo.

Jak ovlivnilo prostředí slovensko-ukrajinského pohraničí, ve kterém se děj filmu odehrává a kde se i jeho velká část natáčela, na Vás, a tedy i na konečné ztvárnění filmu?

Peter Bebjak: Už samotný scénář filmu vychází z vyprávění reálných lidí, kteří žijí v reálném prostředí slovensko-ukrajinské hranice. Zachycuje jejich příběhy, historky, osudy. A už jen tento základní vstup scénáře, dále celé prostředí, lidé v něm žijící, detaily z jejich každodenního života, situace, které jsme zaznamenali během prohlídek a příprav natáčení, architektura, barevná stylizace prostředí, výběr kostýmů, inspirace reálnými postavami - to vše ovlivnilo vznik a vizuální podobu tohoto filmu.

Čím bylo pro Vás prostředí slovensko-ukrajinského pohraničí specifické?
Peter Bebjak: Jistou magií a mystikou. Příroda a soužití s ní je součást každodenního života lidí, kteří žijí v tomto prostředí. Jejich způsob prožívání a soužití. Jejich emočnost a přátelskost, která se dokáže v momentě změnit na čirou nenávist a vzápětí se vystřídá s absolutní láskou. To vše okořeněné alkoholem a Vy jste najednou svědkem, jak se před vámi vynořuje zajímavý mix postav a postaviček, kterými dokážete film okořenit.

Na přípravě filmu se podílel smíšený slovensko-ukrajinský štáb. Jak se Vám spolupracovalo s ukrajinskými kolegy?
Peter Bebjak: Byli velmi obětaví a kreativní. Je úžasné sledovat, kolik lidí, a to nejen ukrajinská, ale i slovenská část štábu, věnuje svou energii a talent, aby naplnili Vaše představy a vytvořili film, který nosíte v hlavě.

Podle čeho jste si vybírali herecké obsazení?
Peter Bebjak: Na základě castingu a osobních zkušeností, protože s některými herci jsem už pracoval a opět chtěl pracovat, a s některými jsem si zase chtěl vyzkoušet spolupráci. Mnoho vedlejších postav bylo obsazeno na základě castingu. Poprvé jsem měl možnost setkat se osobně s urajinskými herci. Velmi talentovanými. Byla to super zkušenost. Bylo opravdovým zážitkem mít na place výborné herce - ať už slovenské nebo ukrajinské, a vidět je spolu i přes jazykovou bariéru komunikovat, reagovat, inspirovat se.

Znali jste profesionální tým lidí, který pracoval na filmu Čára už předtím, nebo šlo o Vaši první spolupráci?
Peter Bebjak: Mám rád lidi, se kterými častěji spolupracuji - jak profesionály, umělce, i jako přátele. Mám rád ten pocit a tu jistotu, že se na ně mohu spolehnout. Ale kromě stálých spolupracovníků - Martin Žiaran, Marek Kráľovský - jsem potkal mnoho nových tváří, mladých filmařů. Bylo pro mě velkým potěšením sledovat, s jakým nadšením a zodpovědností přistupují ke své práci.

Jaká je Vaše nejsilnější vzpomínka z natáčení?
Peter Bebjak: Scouting lokací, protože jsem viděl, v jakých podmínkách dokáží lidé žít a přitom si zachovat humor, nadhled, chuť do života a sílu rodiny.

Proč by se podle Vás měli lidé jít podívat na film Čára?
Peter Bebjak: Protože tam hraje hodně známých a výborných herců v netradičních situacích. Protože hrají velmi zajímavý, emotivní a napínavý příběh. Protože se odehrává v atraktivním prostředí. A protože jsme do toho dali všechno, abychom udělali film, který máme rádi, líbí se nám a věříme, že se bude líbit i divákům.

Zdroj, foto: film Čára


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Rozhovor s režisérem filmu Čára Peterem Bebjakem:

Rozhovor s režisérem filmu Čára Peterem Bebjakem
Rozhovor s režisérem filmu Čára Peterem Bebjakem
Rozhovor s režisérem filmu Čára Peterem Bebjakem
Rozhovor s režisérem filmu Čára Peterem Bebjakem
 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles