Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 06.05. 2024
Dnes má svátek Radoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Sally aneb Pohled na život očima optimisty

7. 11. 2016 | Vaše příběhy
Jsem kvadruplegik. To znamená, že od mého úrazu v mládí mám postiženy všechny čtyři končetiny a jsem upoután na elektrický vozík.

Když jsem jako šestnáctiletý skákal do vody, vůbec jsem si neuvědomil, co mi to může přinést. Bylo léto, já měl prázdniny a studoval jsem střední školu. Patřil mi svět.

Můj život se dělil na ten před a po úrazu. Jako zdravý jsem byl pro holky přitažlivý, mladý, nadějný a oblíbený kamarád a prožíval jsem první lásky, první zklamání.

Když jsem se probudil v nemocnici a zjistil jsem, že už nikdy nebudu takový, jaký jsem býval, vedly mé myšlenky k jedinému: Skončím to!

Ale byla tu máma a táta, a taky ségra. Chodili každý den do nemocnice, nosili mi mandarinky, máma mi láskyplně otírala pusu a říkala: „To dáme.“ Tak jsme to dali.

Jsem nadále ochrnutý a zvládám jen velmi těžko postarat se sám o sebe. Učesat se je pro mě téměř nadlidský úkol. A přesto… Ve třiceti letech jsem si koupil bezbariérový byt a žiji sám! Donedávna sám.

Za těch čtrnáct let jsem urazil obrovskou cestu. Od do sebe uzavřeného mladého kluka pomýšlejícího na sebevraždu, mladého sobečka, jsem se vypracoval, doufám, v člověka, který si uvědomuje, že za své postižení může především sám. A tak jsem se s ním musel vyrovnat a vycucnout ze současného stavu to, co je pro mě nejlepší. Abych nebyl na obtíž ostatním, a přitom něco udělal pro společnost.

A tak jsem dostudoval. Dodělal jsem si maturitu. To jde i na vozíku. A po střední škole jsem si udělal i vysokou školu. Mám speciálně upravený počítač, který zvládám ovládat. Ten mi pomáhá v komunikaci s úřady i přáteli. Našel jsem si práci v redakci místních novin. Zapadl jsem do kolektivu. Mladý kolektiv redaktorů mě přijal a já se zde cítím jako uprostřed rodiny. Za počítačem nikdo nevidí, že zcela neovládám své nohy a ruce. Tvořím pro druhé a jsem hrdý na to, když někdo řekne: „Tondo, ten článek je bomba!“

Pořád jsem ale žil v domácnosti u rodičů. Má starší máma se plahočila, obskakovala mě a starala se o mě jako o dítě. Měl jsem navařeno, vypráno a vyžehleno. Já, jenom já. Má máma šla předčasně do důchodu, aby se o mě mohla starat. S tátou přestali jezdit na dovolené a omezovali své zájmy. Měli doma chudáka syna, o kterého pečovali.

Až jsem jednoho dne řekl: NE! Byl jsem to já, který odmítl nadále parazitovat na vlastních rodičích a koupil si svůj vlastní malý byt. Mám tu vše, co potřebuju, a zvládnu si nachystat i jídlo a s pomocí nakoupit. Jen mi vše trvá mnohem déle, než zdravému člověku. Tak si vařím jen občas, o víkendech, a je to taková celodenní činnost.

Před třemi měsíci se můj život změnil. Do mého života vstoupila ONA. Přišla a proměnila můj život v něco nádherného. Jsem nejšťastnější ve svém dosavadním životě. Už tu nejsem JÁ, ale MY. Už nevařím jen pro sebe a neuléhám sám. Nesedám po večerech u televize, ale vyrážíme do ulic a procházíme se, dá-li se to tak nazvat, když k tomu používám vozíček. Radujeme se, že jsme se našli…

Sally je maďarský ohař a její život je také tak trochu jeden velký omyl. Jako příslušnice loveckého a velmi aktivního plemene měla být členkou aktivní rodiny. Jenže její život začal v krabici u popelnice, kde ji jako několikatýdenní štěně našel člen kynologické společnosti a našel jí dočasný domov ve stanici, kde se věnovali výchově slepeckých, vodících a asistenčních psů. A vděčná Sally byla natolik učenlivá, že se nakonec i ona stala psem asistenčním. A já brzy dostal největší dar, právě ji.

Až do chvíle, kdy Sally překročila práh mého bytu, jsem se občas i já litoval. Teď tu ovšem byla ona. Tiše a oddaně mi slouží a jediné, co ode mne žádá, je nasypat misku granulí, občas nějakou tu pochoutku a podrbání. Je skvělá. A já jako bych se ve svém věku posunul zpět. Omládl jsem. Víte, že i na invalidním vozíku se dá hrát fotbal? Já to ani netušil. Vyhrabal jsem starý balón z dětství a začali jsme si se Sally „kopat“. Invalidní vozík vybavený joysticky nahradí nohy fotbalisty a Sally si také poradí. Čtyři nohy jsou víc, než jen dvě. A tak se oddáváme hrám, procházkám a v noci usínáme spolu. Sally je termoforem v zimě, veselou společnicí a oddanou kamarádkou. Teprve nyní žiji naplno a jsem, dá se říci, vděčný za svůj úraz. Protože bez něj bych Sally nikdy nejspíš nepoznal.

V naší redakci má své čestné místo. Kdo z vás může říct, že svého psa vodí do práce? Nejsem nikterak ochuzen proti vám zdravým lidem. Naopak, díky úrazu mám jedno věrné srdce, které je mými končetinami a v kterém jsem navždy zapsán. Díky Sally žiji mnohem lépe, než bych možná žil, kdybych do té vody v šestnácti neskákal…

čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Sally aneb Pohled na život očima optimisty:

Sally aneb Pohled na život očima optimisty
 



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Přeji Vám i Sally hezké dníčky.. i ty vánočníSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Moc se mi líbil Váš článek a přeji hodně štěstí Vám i Sally.
Obrázek uživatelky
profil
Krásný článek. Děkuji za něj a držím palceSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
krásný článek, určitě jste dobrý novinář.
Obrázek uživatelky
profil
Krásně napsaný článek! Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles