Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Šalvěj lékařská - moje oblíbená rostlinka

11. 05. 2010 | Zahrádka

Tuto rostlinku jsem si oblíbila proto, že jsem  trpěla častými záněty dutiny ústní, a protože v lékárně za ni vždy každým rokem utratím celkem dost peněz, rozhlodla jsem se  vypěstovat si ji na balkoně.

 Patří do čeledi hluchavkovitých.  Lidově se jí říká babské ucho (určitě si vzpomenete, když Saxana z pohádky „Dívka na koštěti“ sháněla odvar z babského ucha, aby mohla zůstat ve světě lidí).  

Šalvěj je rostlinka keřovitého charakteru, dorůstající do výšky 30 až  cca 60 cm. Pochází ze Středozemí. Její spodní části dřevnatí. Má podlouhlé listy, zelené s nádechem do šeda, měkce chlupaté, intenzivně vonící. Květy jsou fialové barvy. Kvete od června do července.  Je to trvalka.  Listy obsahují salvin, cirsimaritin, kyselinu rozmarýnovou a silice, které obsahují jedovatý thujon, proto se nedoporučuje užívat šalvěj dlouhodobě vnitřně. Není vhodná pro kojící a těhotné osoby, které trpí nízkým tlakem.  Čerstvé, ale i sušené listy šalvěje můžeme použít v kuchyni  do různých jídel jako koření  - pod masa, do marinád, do nádivek, do pomazánek, do polévek apod.  Listy sbíráme od května do července, a to tak, že seřízneme lodyhy kousek nad zdřevnatělou částí stonku. Sušíme je ve stínu na teplém místě. Usušené listy skladujeme v suchu a temnu v uzavřené nádobě či papírových sáčcích.

Využívá se hojně i v léčitelství a  kosmetice. Někdo ji může pěstovat jen jako okrasnou rostlinu pro její nádherné květy fialové barvy.

Má ráda slunné stanoviště a dobře propustnou půdu. Množí se řízky, dělením trsů či ze semen. Já jsem si vypěstovala  pár rostlinek ze semínek.    Zasadila jsem je do plastového kyblíku od barvy. Na dno jsem dala kousky cihlového květináče, nalámané větvičky a potom hlínu (substrát na rostliny).   Moje rostlinky už přezimovaly dvakrát.  

Nyní Vám uvedu pár užitečných rad. Myslím si, že si každá z Vás určitě vybere,  jak tuto rostlinku využít.

 

Šalvějový odvar
Hrst čerstvých šalvějových listů zalijeme 500 ml studené vody, přivedeme k varu a krátce povaříme. Odstavíme a ještě 10 minut vyluhujeme. Nakonec odvar scedíme a několikrát denně jím kloktáme. Odstraňuje zápach z úst , hubí plísně, působí protizánětlivě proti bolesti v krku.

 

Šalvějový nálev
Zalijeme 2 kávové lžičky šalvějových listů 250 ml vroucí vody a necháme 15 minut stát, poté scedíme. Hrneček šalvěje můžeme i vypít. Zabraňuje pocení a je dobrá na nervy. Nedoporučuji však užívat dlouhodobě!

 

Grilovaná marináda se šalvějí

2 šalvějové lodyhy s listy nasekáme a smícháme s 1 stroužkem česneku, nastrouhanou kůrou a šťávou z jednoho citronu, 5 polévkovými lžicemi olivového oleje, solí a pepřem. Marinádou potřeme maso ke grilování (záleží na vás, jaké maso si zvolíte), na 2 hodiny dáme uležet do chladna. Před grilováním doporučuji nechat maso dobře okapat.

 

Tinktura

50g řezaného listí zalijeme ½   litrem 50ti  procentního lihu. V dobře uzavřené láhvi necháme 10 dní za občasného protřepání. Poté scedíme a užíváme 30 kapek na lžíci  3x denně proti pocení.

 

Je možné si také naložit snítku šalvěje do olivového oleje nebo si vyrobit šalvějový prášek (sušené listy šalvěje rozdrtíme přes síto na mouku), který pak můžeme následně použít do různých pokrmů jako koření.

 

Na závěr bych chtěla říct, že kdo se trošku zajímá o bylinky a jejich účinek na naše zdraví, neměla by mu tato rostlinka na zahrádce a nebo na terase určitě chybět, neboť již naše babičky znaly účinky této rostliny.

 

Petttzelka – čtenářka

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Šalvěj lékařská - moje oblíbená rostlinka :

Šalvěj lékařská - moje oblíbená rostlinka
Šalvěj lékařská - moje oblíbená rostlinka
Šalvěj lékařská - moje oblíbená rostlinka
Šalvěj lékařská - moje oblíbená rostlinka
 
Čtěte také



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
bylinky jsou dobrá věc-babičky moc dobře věděly
Obrázek uživatelky
profil
na šalvěj nedám dopustit, vařím už při prvních náznacích nemoci a nutím kloktat celou rodinuSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
zdravá a voňavá
Obrázek uživatelky
profil
Moc pěkně napsaný článek o výborné bylince. Také jí ráda používám.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
moc hezký a poučný článek.Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles