Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Slovenské národní divadlo přiveze do Prahy novou inscenaci Gounodova Fausta

7. 04. 2010 | Kultura
Necelé tři týdny po slavnostní premiéře v Bratislavě představí operní soubor Slovenského národního divadla (SND) novou inscenaci opery Faust skladatele Charlese Gounoda také v Praze, na scéně Národního divadla. Jedno z vrcholných děl francouzského romantismu nastudoval litevský režisér Gintaras Varnas společně s šéfdirigentem opery SND Rastislavem Štúrem. Pěveckých partů se při pražském hostování 13. dubna ujmou slovenští umělci jako Ľudovít Ludha (Faust), Jozef Benci (Méphistophéles), Pavol Remenár (Valentin), Juraj Peter (Wagner), Katarína Štúrová (Marguerite), Monika Fabianová (Siébel) a Jitka Sapara-Fischerová (Marthe).

„Spolupráce se Slovenským národním divadlem patří k milým tradicím. Fausta předchází nemalá očekávání, která podporuje i hvězdný inscenační tým,“ konstatuje Jiří Heřman, umělecký šéf opery Národního divadla, které se na oplátku v květnu představí ve slovenské metropoli s inscenací Dvořákovy Rusalky. Režisér Gintaras Varnas novou verzi Fausta postavil na hlubokém konfliktu dobra a zla v letitém příběhu i relativní hranici mezi nimi. Tuzemské publikum se bude moci o výsledku přesvědčit 13. dubna od 19 hodin v Národním divadle.

Vedení Slovenského národního divadla považuje novou adaptaci i za otevřenou konfrontaci s pro mnohé legendární interpretací Fausta od Jozefa Bednárika z roku 1989. Podle slov ředitele Opery SND, Pavola Smolíka, od týmu Gintarase Varnase očekává jinou poetiku a originální pohled na tradiční látku – i proto je Faust vnímán jako klíčová inscenace letošní jubilejní, 90. sezóny Slovenského národního divadla.

„Gounod bol skladateľom, ktorý vedel napísať rovnako elektrizujúcu kantilénu ako talianski romantici, a pritom jej vdýchnuť francúzsky vzlet a gráciu. Jeho hudobný jazyk je schopný s fascinujúcou senzibilitou sledovať citové poryvy postáv i obsahový tok dramatického deja. Chýba mu talianska dramatická lapidárnosť, namiesto nej však dostáva miesto poetický odstup a hudobná metafora,“ přibližuje klasický kus operní knihovny dramaturg inscenace Slavomír Jakubek.

Gintaras Varnas je jedním z výrazných reprezentantů vyhlášené litevské režijní školy, kterou proslavili mimo jiné také režiséři Eimuntas Nekrošius, Rimas Tuminas či Oskaras Koršunovas. Typická je pro ni především filozofující obraznost, symbolismus a působivé spojení stylizace a syrovosti.

Záštitu nad hostováním SND v Praze převzal J. E. Peter Brňo, velvyslanec Slovenské republiky v ČR. Představení se koná ve spolupráci se Slovenským institutem v Praze.

Zdroj: Národní divadlo

Veronika J.
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Já také ráda poslouchám slovenštinu.Dívám se na jejich stanice ze satelitu.Ale moje vnučka říká,babičko oni mluví cizí řečí a já jim nerozumím.
Obrázek uživatelky
profil
Tolik mi schází slovensk televizní pondělky, ještěže máme kabelovku a slovenské vysílání můžeme sledovat, je mnohem kvalitnější než naše.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles