MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 16.05. 2024
Dnes má svátek Přemysl
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Někdo nedá ani ránu bez dobrého marcipánu

6. 06. 2008 | Škola vaření
Základem marcipánu jsou mandle a cukr. Mandle jsou bohaté na hořčík, draslík, železo a zinek a obsažené tuky jsou převážně mononenasycené. Z tohoto hlediska má marcipán jistá pozitiva.
To nás ovšem neopravňuje k jeho bezstarostné konzumaci. Především z důvodu vysokého obsahu cukru a tuků má marcipán velkou kalorickou hodnotu: od 425 po 450 kcal na 100 g, to znamená o něco méně než čokoláda (500-600 kcal na 100g).

 

Málo informací na etiketě

Etikety marcipánu většinou bývají neúplné – jen občas se na výrobku dopátráme jeho názvu a data spotřeby. Nicméně marcipán je potravina jako každá jiná a kromě uvedených údajů bychom měli být informováni o hmotnosti, složení apod. I u balených marcipánů prodávaných v supermarketech často chybí například způsob skladování nebo nutriční hodnoty, nemluvě o datu výroby. Je pravda, že tyto údaje nejsou povinné, ovšem o jejich užitečnosti není pochyb.

 Marcipán

Obsah mandlí a kvalita

Jak již bylo řečeno, základem marcipánu jsou mandle a cukr. Mandle obsahují velké množství oleje, který stojí za jejich nasládlou chutí. Cukr tuto chuť ještě umocňuje.Pokud tedy v marcipánu není dostatek cukru, mandlové aroma není tak výrazné. Je-li cukru naopak příliš, je směs přeslazená. Ideální procentuální podíl mandlí je mezi 33 a 50 %.

Nejdůležitějším měřítkem kvality marcipánu je tedy obsah mandlí.  Podíl mandlí můžeme zjistit na základě množství oleje a bílkovin. Běžně prodávané marcipány obsahují  podle průzkumu průměrně 40 % mandlí. Ovšem najdou se i sladkosti s obsahem kolem 25 % a pak je otázka, zda tyto výrobky ještě řadit mezi marcipán.

Někdy jsou do hmoty přidány mandle hořké či zlevněné, nebo dokonce pecky z broskví a meruněk. Takové přísady mohou obsahovat amygdalin, který se někdy transformuje v toxickou látku. Naštěstí bývá podle výzkumu jeho obsah v prodávaném marcipánu tak nízký, že neškodí zdraví.

 

MarcipánKonzervanty

Marcipán skutečně nevyžaduje příliš vysoké dávky konzervantů – vzhledem k velkému množství obsaženého cukru je riziko kontaminace bakteriemi velmi omezené. Kromě toho bývá na pultech obchodů jen krátkou dobu, není tedy nutné jej zbytečně plnit konzervačními látkami, které navíc mohou vyvolávat alergické reakce.

Barviva

S barvivy je nutno zacházet opatrně. A přesto jsou často až příliš používaná. Stejně jako konzervanty mohou i umělá barviva způsobit alergickou reakci. Bohužel však jsou účinnější než barviva přírodní, a proto po nich výrobci rádi sahají. Téměř všechny prodávané marcipány obsahují nejméně dva druhy barviv.
 

Marcipánová směs

Marcipán obecně musí být vyroben z homogenní hmoty bez hrudek a měl by chutnat a vonět po pravých mandlích, nesmí být hořký ani suchý a neměli bychom v něm najít kousky mandlí. Všechny podmínky však nejsou vždy splněny.



Zdroj: SOS

Hana Houbičková
ChytráŽena.cz
 



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !