Do pořadu Hádej, kdo jsem! přijde Emanuele Ridi, který neděli co neděli
předvádí divákům Primy, jak správně a jednoduše vařit italskou kuchyni.
Usměvavý sympaťák se ale málem kuchařem nestal. Jak sám několikrát
přiznal, uvažoval o dráze popového kytaristy nebo automobilového
závodníka, protože auta má moc rád. Naštěstí se v Praze chopil vařečky a
už se jí nepustil.
Emanuele Ridi se narodil před osmatřiceti lety na ostrově Elba, který
spadá do oblasti Toskánska. Po moři a teple se Emanuelovi u nás stýská a
nijak se tím netají. Do Prahy přišel s otcem, který se tu věnoval
různým obchodním aktivitám. Ridi mladší se také nejprve snažil
obchodovat – s oblečením. Pak ale objevil pole neorané. Češi milují
italskou kuchyni, ale jejich představa o tom, jak má vypadat, byla
krátce po revoluci prazvláštní. Náhražky potravin, špatné postupy a
neuvěřitelné kombinace surovin byly na denním pořádku.
Manu, jak přátelé Emanuelovi říkají, vyrůstal v rodině, která gastronomií žila. Jeho babička byla skvělá kuchařka se zásobou tradičních receptů, maminka s otcem vedli restauraci, dědeček byl vášnivý rybář. S láskou vzpomíná na dobroty, které mu v dětství babička a maminka připravovaly, rád oprašuje rodinné recepty a vrací je do života. Ryby a mořské plody miluje, ze sladkovodních šupináčů upřednostňuje candáta. V původní italské kuchyni platí, že méně je více. I to chce Manu Čechy naučit. Nápad založit si vlastní restauraci a dovážet k nám kvalitní a do té doby nedostupné produkty ze své vlasti, nebyl tím jediným, co Emanuelovi pomohlo, aby se v Praze dobře zavedl. Základem je láska k řemeslu, důraz na čerstvé suroviny a Manova přívětivá, optimistická povaha.
Co ale nakonec definitivně rozhodlo, že pohledný italský mladík zůstal v Čechách natrvalo? Amore! Láska! Manu poznal Češku Janu, zamiloval se a už neodjel. S manželkou dnes vychovává tříletého synka Giacoma (Jakuba), který se občas mihne jeho pořadem. Na Elbu se podívá tak jednou ročně, má totiž stále co dělat. Za ta léta získal u nás hodně dobrých přátel. Čechů, krajanů i dalších domestikovaných cizinců. Přátelské italsko-francouzské špičkování mohli diváci sledovat v poslední epizodě pořadu S Italem v kuchyni. Stěny jeho útulné restaurace zdobí portréty významných hostů, kteří k němu našli cestu. A věřte, pochutnali si tu opravdové celebrity z celého světa. Manu prostě umí!
Pokud se budete dívat na jeho pořad, zdokonalíte se ve vaření. Nenecháte-li si ujít pořad Hádej, kdo jsem!, zpříjemníte si večer a určitě se zasmějete s hereckou porotou ve složení Bohumil Klepl, Alice Bendová, Martin Zounar a Eva Holubová ve 20.00 na Primě.