Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Causa Carmen - mimořádný taneční zážitek v Národním divadle

28. 05. 2008 | Kultura
Hluboký dojem z výjimečného tanečního divadla slibuje divákům na závěr sezony baletní soubor naší první scény. Večer nazvaný Causa Carmen, který má v Národním divadle premiéry 14. a 15. června 2008, vyvrcholí velmi specifickou a osobitou Carmen.
Překvapivě pojaté osudové drama lásky a žárlivosti se odehraje v choreografii jednoho z nejvýraznějších tvůrců 20. století Švéda Matse Eka v nastudování souboru baletu Národního divadla.

Exkluzivní večer doplní světová premiéra choreografie Santa Says Cut it! z dílny Holanďana Johana Grebena a Izraelce Uriho Ivgiho, vytvořená přímo pro soubor baletu ND.

Národní divadlo - Causa CarmenV první části večera budou mít diváci možnost zhlédnout představení Santa Says Cut It! Jedná se o úplně nové dílo, navíc podstatně abstraktnější a ryze autorské. Lze o něm prozradit snad jen to, že filozofie celé věci se týká skupiny lidí či společnosti zařazené a fungující v určitém systému. Systému, jenž vytváří jejich existenci. Někde uvnitř každého z nich klíčí touha stát se sám sebou, dát prostor své individuální potřebě být lidskou bytostí, vymanit se ze systému, a jak název napovídá, „prolomit a zrušit“ ho.

Obě díla by se měla podle slov Petra Zusky, šéfa baletu ND, vnitřně propojit, i když se na první pohled jeví jako velmi odlišná. „Nelze říci, že dílo Matse Eka je polopatistickým přepisem Carmen. Nicméně můžeme je označit za příběhový balet, zatímco Santa Says Cut It! je čistě autorskou, velmi abstraktní záležitostí,“ upozorňuje.

Podle Petra Zusky se můžeme těšit na velkolepou podívanou. V Ekově Carmen tančené na hudbu Rodiona K. Ščedrina nebudou chybět efektní kostýmy, neobvyklá scéna ani vášnivé emoce.

14. června se tak může české publikum těšit na plnokrevné divadlo jak od velkého tvůrce Matse Eka, tak od progresivní dvojice Greben – Ivgi.


CAUSA CARMEN

I. premiéra: 14. června 2008 v Národním divadle
II. premiéra: 15. června 2008 v Národním divadle
Reprízy: 18. a 24. června 2008


Zdroj: Národní divadlo

ZUZI
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !

Koleda