8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 29.04. 2024
Dnes má svátek Robert
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

ŠACHMAT a NIKITA aneb legendární taneční skupina UNO se vrací

1. 06. 2009 | Kultura
uvádějí

Richard Hes, Ondřej Soukup a Libor Kindl



Je tomu právě dvacet let, co skladatel a muzikant Ondřej Soukup napsal love story Šachmat a thriller Nikita (na motivy známého filmu Brutální Nikita). Obě představení se nyní vrací v podobě velkolepé muzikálové show s novou scénografií a kostýmy a vedle tance navíc bohatší o zpěváky.
Unikátní projekt bude představen 16. a 17. června 2009 na scéně pražského divadla Hybernia a diváci budou moci v jednom večeru shlédnout obě představení, která za sebou mají mnoho úspěšných a vyprodaných repríz doma i v zahraničí.

Čtěte také: Muzikálová show ŠACHMAT a NIKITA

Šachmat a NikitaRichard Hes a Ondřej Soukup, který je autorem původní hudby, se rozhodli využít potenciálu těchto dnes již kultovních představení a dát jim nový rozměr. Hlavní postavy v muzikálovém thrilleru Nikita na námět stejnojmenného filmu budou hrát a živě zpívat Daniel Hůlka a Leona Machálková, tanečních rolí se ujme mladá generace tanečníků, vybraných jako základ pro nový taneční soubor UNO.
Druhá část představení byla pojmenována taneční oratorium Šachmat - nejlépe vystihuje koncepci moderního baletu a živě zpívaných pěveckých partů. Tančit bude opět taneční skupina UNO a latinské texty Gábiny Osvaldové zpívat Daniel Hůlka, Jiří Zonyga, Lucie Šoralová, Bedřich Levý, Marie Fajtová a Daniela Baňasová.
Diváci se můžou těšit na nové nákladné kostýmy a moderní scénografické řešení.
    
Režie a choreografie Šachmatu a Nikity se ujal Richard Hes, který už před dvaceti lety vedl slavnou taneční skupinu UNO a chtěl s ní tehdy nastudovat ucelený delší projekt. Oslovil Ondřeje Soukupa, který se rozhodl napsat atypickou, těžko zařaditelnou hudbu na pomezí hudby vážné a nevážné.

„Nejbližší název je asi crossover,“ říká Soukup. „Napřed jsem myslel, že celé dílo bude pouze orchestrální, ale velmi brzo jsem přidal vokální složku. Ta mi umožnila kombinovat klasický zpěv s rockovým nebo popovým zpěvem, dva trochu odlišné světy.  Již si nepamatuji, jak vznikl nápad zpívat latinsky, ale Gábina s panem doktorem Jaromírem Wolfem na vokální melodii upravili latinské texty z básní Horatia, Tibulla a z Nového zákona (Zjevení sv. Jana).  Všechnu hudbu jsem nahrál na syntetizátory, kterými jsem se snažil nahradit symfonický orchestr. To samozřejmě ani dnes zcela nejde a při tehdejších technologiích to bylo zcela nemožné, ale myslím, že tím vznikl hudebně i zvukově zvláštní útvar. Na tehdejší nahrávce zpívali Lucie Bílá (byla to naše první spolupráce), Michael Kocáb, Ivan Kusnjer (baryton), Ivona Škvárová (alt), Vladimír Doležal (kontratenor), Olga Orolinová (soprán), zpívala tam i Gábina a dokonce i já a sbory, a recitoval Jiří Bartoška. Pro obnovené představení  jsem veškerou hudbu přeorchestroval a znovu nahrál. Na rozdíl od minulého představení hudební podklad půjde z pásu, ale k baletu se bude zpívat živě. Proto jsme s Richardem oslovili uvedené zpěváky a zpěvačky.“

Leona Machálková je například moc ráda, že byla do projektu oslovena. „Odjakživa jsem fanynkou skupiny UNO nejen proto, že mě tito profíci laskavě vzali mezi sebe při spolupráci v muzikálu West Side Story. Ještě dřív jsem jim ´byla užitečná´ jako hlas při představeních Brutální Nikita. Bylo to skvělé show a jestliže teď můžu být opět u toho, není co řešit: jsem tady. "

Znovu vyjde CD Šachmat s novou orchestrací, ale z pásu starého dvacet let, který se nikde neztratil a navíc jakýmsi zázrakem vydržel. Soukup přepíše hlas Lucie Bílé, Michaela Kocába, Jiřího Bartošky a dalších a implantuje jejich zpěv z roku 1989 do současné nahrávky. A možná přidá pár nových hlasů.

Na světě je také plakát, který nafotil fotograf Jaroslav Urban a ze kterého budou na představení lákat jeho hlavní představitelé.

A něco málo o taneční skupině UNO:

Taneční skupina UNO vznikla v roce 1987. Základ tvořili absolventi tanečního oddělení pražské konzervatoře. Její umělecký vedoucí a choreograf Richard Hes do původně pánské skupiny, která se zabývala v té době módním break dance, přibral výraznou dámskou složku a UNO se stalo svébytným progresivním souborem. Skupina začala brzy spolupracovat se špičkami české pop music a díky častému účinkování v televizi se stala i velmi populární.
Postupem času začal Richard Hes pracovat na původních tanečních projektech a vzniklo několik samostatných celovečerních představení. Z nich nejúspěšnější byly moderní balety Šachmat a Nikita. Obě představení měla více než 100 úspěšných repríz v Čechách, na Slovensku, ve Švýcarsku, Německu a Francii. V roce 1997 je natočila Česká televize.
Taneční skupina poté ukončila svou činnost a Richard Hes se věnoval především muzikálům. I když UNO netancovalo jako samostatný soubor, pro určité projekty byli externě najímáni tanečníci, a pod značkou UNO nesli pomyslnou pochodeň slavného souboru dál.


Vstupenky je možné zakoupit na pokladně Divadla Hybernia a také
v prodejních sítích Ticket Art, Ticketportal, Ticketpro.

Muzikálovou show ŠACHMAT a NIKITA uvidíte 16. a 17.6. od 20:00 hod v pražském divadle Hybernia.



ZUZI
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !