Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Skotské hry na Sychrově

21. 08. 2007 | Kultura

Řinkot zbraní promíchaný se zvukem dud, muži v kostkovaných kiltech, vůně skotské whisky a haggisu (skotského národního jídla), mohutní muži zápolící s těžkou kládou či ohromnými kameny - ne, nepopisujeme nějakou slavnost na skotské vysočině, ale na severu Čech v malebném státním zámku Sychrov u Turnova, kde se v sobotu 25. srpna 2007 již po sedmé uskuteční největší festival tradiční skotské kultury ve střední a východní Evropě - 7. skotské hry Sychrov.


Již od rána 9 hodin, kdy se otevřou brány zámeckého areálu, se zámek Sychrov stane hlavním skotským centrem celého středoevropského regionu, kde se na několika scénách rozsetých v rozsáhlém zámeckém parku návštěvníci setkají se vším, co ke Skotsku neodmyslitelně patří.

Skotské hry na Sychrově
Hlavní hvězdou letošního ročníku je legenda tradiční skotské hudby, skupina Battlefield Band, o níž hudební časopis Billboard Magazin napsal, že "to, co je skupina Chieftains pro hudbu irskou, je Battlefield Band pro hudbu skotskou". Chybět samozřejmě nebudou ani skotští dudáci. Vedle již tradičního hosta skotských her na Sychrově, nejstaršího souboru skotských dudáků ve střední a východní Evropě the 1st Bohemian Highland Pipers, zde vystoupí např. dudácký soubor Vienna Pipes and Drums, stejně jako samostatní dudáci z Velké Británie, Německa a dalších zemí.

7. skotské hry Sychrov - největší festival skotské kultury ve střední a východní Evropě


Skotské hry na Sychrově Nejzajímavější a pro oko diváka asi nejpřitažlivější bývají soutěže skotských siláků. Skotské hry Sychrov nejsou výjimkou. Nedílnou součástí 7. skotských her Sychrov je i soutěž v tradičních skotských těžkoatletických disciplínách - Highland Games Czech Open. Hod kládou (tradičně mívá cca 6-7 m a hmotnost, cca 50 kg), hod závažím (mívá 26 kg) do výšky a do dálky, hod kamenem do dálky, hod skotským kladivem, farmářský běh či přetahování lanem družstev jsou disciplíny, které přilákají nejednoho návštěvníka či návštěvnici. A pokud si budou moci poměřit síly s profesionálními závodníky z domova i zahraničí a zasoutěžit o ceny - kdo odolá?

Skotské hry na Sychrově Keltská hudba je již po desetiletí celosvětovým fenoménem. Její podobu v podání hudebních skupin i jednotlivců z České republiky i ze zahraničí, kde skutečnou hvězdou je bez debat skupiny Battlefield Band, budou moci návštěvníci vychutnat na hlavní hudební scéně. Vedle již zmíněných skupiny the 1st Bohemian Highland Pipers a Vienna Pipe and Drums diváci uvidí (a samozřejmě i uslyší) např. skupiny Bran, Marw, Shivers, Hradní Duo, Věru Kláskovou a další. Na taneční scéně se představí taneční skupiny Caledonian Club (jediná česká taneční skupina věnující se výhradně skotským tancům) a Comhlan (nejpopulárnější polská skupina skotských tanců, která má ve svém středu i jednoho z nejlepších kontinentálních tanečníků Highland Dance Tomasze Bascynského). Tyto skupiny tance nejenom předvedou, ale, jak se již na skotských hrách Sychrov stalo tradicí, pod vedením jednoho z nejznámějších učitelů skotského tance na světě Rona Wallace z USA jejich jednodušší verze i naučí.

Skotské hry na Sychrově Samozřejmostí skotských her jsou i historické ukázky spojené s přednáškami a představeními, kde vedle keltské vesnice sdružení Keltoi bude stát tábor povstalců z období jakobitského povstání (18. století) či vojenský tábor skotských jednotek z období 2. světové války. Součástí historického exkurzu budou i samozřejmě ukázky historického šermu právě z oblasti Skotska.

Jaké by asi bylo Skotsko bez whisky? Odpověď je více než jasná. Proto ani na 7. skotských hrách Sychrov nesmí tento fenomén chybět. Nejen, že si jej budou moci návštěvníci vybrat, koupit a ochutnat několik desítek druhů skotské whisky, ale pro ty nejzapálenější jsou připraveny i velmi zajímavé koktejly z tohoto nápoje pro Skotsko tak typického. Organizátoři her myslí samozřejmě i na nejmenší návštěvníky. Jsou pro ně připraveny dětské soutěže, které spojuje téma skotské historie - Toulky skotskou minulostí, různé atrakce a zábavy (např. skákací hrad, lukostřelba, atd.), loutkové divadlo, sokolnické ukázky a další.

V letošním roce návštěvníky čeká i několik novinek. Jednou z nich je nultý ročník výstavy britských historických vozidel, kdy si návštěvníci skotských her budou moci detailně prohlédnout jednotlivé krasavce a vybrat nejkrásnější vozidlo. Další novinkou je skutečná skotská svatba, kdy si před mnoha tisíci návštěvníky během slavnostního zahájení řeknou své "ano" snoubenci oděni do skotského kroje. A neobvyklý zážitek nabízí i poslední novinka - možnost prohlídky zámeckého parku a okolí z gondoly horkovzdušného balónu během večerního letu.

Skotské hry na Sychrově
7. skotské hry Sychrov se svojí náplní snaží nabídnout netradiční zábavu pro celou rodinu, zábavu, která je nejen v České republice, ale i v celém středoevropském regionu naprosto unikátní. O zájmu ze strany návštěvníků svědčí i rostoucí návštěvnost, kdy např. v loňském roce festival navštívilo více než 9 000 návštěvníků.


Akce se koná pod oficiálním patronátem Její Excelence Lindy Joy Duffield, velvyslankyně Spojeného království Velké Británie a Severního Irska v České republice

Podrobný program, kudy na Sychrov a další užitečné informace naleznete na webových strán kách Skotských her.


-on-





Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
krásné a hlavně soutěže jsou zábavné
Obrázek uživatelky
profil
škotsko je zaujimavé
Obrázek uživatelky
profil
mnoho jsem o tom slyšela i četla,musí to být silný a nezapomenutelný zážitek!!!!!!!!!
Obrázek uživatelky
profil
jsem tam byla ,bylo to superSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Kraslice