8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 29.04. 2024
Dnes má svátek Robert
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

8. Skotské hry Sychrov

11. 08. 2008 | Kultura
V sobotu 16. srpna 2008 od devíti hodin ráno se otevřou brány státního zámku Sychrov a ten se stane již poosmé centrem skotské kultury ve střední Evropě.  Koná se zde nejstarší a největší pravidelný festival tradiční skotské kultury ve střední a východní Evropě. SKOTSKÉ HRY stejně jako např. tartar, kilt, skotské dudy a whisky patří ke kulturnímu dědictví Skotska.

Návštěvníci budou mít možnost se po celý den zaposlouchat do ohlušujících tónů skotských dud, zakřepčit si na tradiční skotskou, irskou či bretaňskou hudbu, podívat se a případně se i naučit tradiční skotské tance (ukázky a výuku povede známá taneční skupina Caledonian Club), zasoutěžit si v tradičních skotských sportovních disciplínách, dozvědět se zábavnou formou něco o skotské historii, podívat se na desítky historických vozidel, fandit dětem v dětských soutěžích, které mapují skotskou historii, shlédnout sokolnické ukázky a mnoho dalších atrakcí.

skotské hryV prodejních stáncích si můžete zakoupit tradiční i moderní skotské stříbrné šperky, objednat si skotský kilt (sukni), hudbu, či si pouze koupit něco drobného na památku. Během večerního programu se pak budete moci zaposlouchat do podmanivých tónů tradiční skotské hudby v podání předních světových i českých interpretů skotské hudby.

Organizátor pro návštěvníky připravil dostatečné parkovací kapacity v okolí zámku. Pro návštěvníky, kteří se rozhodnou přijet dříve či odjet později, bude od pátku 15. srpna do neděle 17. srpna připraveno několik variant ubytování. Od loňského roku je možnost se též ubytovat v nově otevřeném Zámeckém hotelu Sychrov, který leží v bezprostřední blízkosti Státního zámku Sychrov. Zámecký hotel Sychrov disponuje 86 lůžky v originálně řešených interiérech pokojů představujících přírodní prvky Českého ráje: kámen, dřevo, vodu a zeleň. Hotel je zcela nekuřácký. K dispozici jsou i ubytovací kapacity v levnější cenové kategorii.

 

CENY VSTUPENEK:

Rodinné vstupné (dva dospělí, dvě děti nad 125 cm): 750,- Kč
Klasické vstupenka: 250,- Kč

 

A jaké jsou klasické skotské těžkoatletické soutěže:

skotské hryHod kamenem do dálky
Úkolem soutěžícího je uchopit kámen za držadlo a libovolným způsobem (ale pouze jednou rukou) jej hodit co možná nejdále (povolen rozběh max. 2,5 m). Každý soutěžící má tři pokusy, z nichž se započítává ten nejdelší.


Vrh koulí do dálky
Úkolem soutěžícího je uchopit kámen do jedné ruky, ruku s kamenem opřít o rameno a prudkým pohybem vpřed hodit co možná nejdále (stejně jako při klasickém vrhu koulí). Není povolen žádný rozběh ani otočka - nohy musí být před hodem i během hodu na místě. Každý soutěžící má tři pokusy, z nichž se započítává ten nejdelší.


Hod kamenem do výšky
Úkolem soutěžícího je uchopit kámen za držadlo a libovolným způsobem (ale pouze jednou rukou) jej přehodit přes laťku v určené výšce. Pokud se kámen dotkne laťky, ale neshodí ji, pokus je uznán jako platný. Po každém dokončeném kole se laťka zvyšuje o předem danou výšku. Vyhrává ten soutěžící, který úspěšně přehodí laťku v nejvyšší výšce. V případě rovnosti výsledků vyhrává ten soutěžící, který k překonání předchozí výšky potřeboval méně pokusů.


skotské hryVrh kládou
Kláda je cca 5-6 m dlouhá, kůry zbavená, s jedním koncem užším. Úkolem soutěžícího je uchopit kládu oběma rukama za užší konec a opřít si ji o rameno. S takto drženou kládou se závodník rozběhne a ve vhodném okamžiku ji hodí (nejpozději však na místě předem označeném) tak, aby užší konec klády opsal ve vzduchu kruh kolmý k zemi a dopadl směrem od soutěžícího. Počítá se nikoliv dosažená vzdálenost, ale odklon od nakreslené osy - počítáno v cm nikoliv ve stupních.


Farmářský běh
Méně běžná a velmi stará součást skotských her. Soutěžící uchopí za držadla dvě padesátikilová závaží (do každé ruky jedno) a vyjde po stanovené trase. Měří se úsek, který bez zastavení a odložení závaží ujde.


Více informací o akci naleznete na stránkách festivalu www.skotskehry.cz

 

(on)



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !