Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Léto - čas jahodLéto - čas jahod Jak správně pečovat o orchideje?Jak správně pečovat o orchideje?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 20.05. 2024
Dnes má svátek Zbyšek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

10. ročník Evropského dne melanomu

9. 05. 2010 | Novinky
„Za uplynulých 9 ročníků se nám podařilo zachránit nejméně 117 lidských životů…Právě tolik bylo díky EDM podchyceno pacientů se zhoubným nádorem kůže.“ říká koordinátorka projektu EDM v ČR prof. MUDr. Jana Hercogová, CSc.

Evropský den melanomu vstupuje do svého desátého, jubilejního ročníku.

Evropský den melanomu tak pravidelně upozorňuje širokou českou i evropskou veřejnost na rizika rakoviny kůže i na způsoby, jak těmto rizikům předcházet.

V loňském roce se zapojilo již 26 evropských zemí a letos by jich mělo být dokonce 31, nově třeba Irsko, Island nebo Finsko.

U nás doma bylo za dobu existence EDM vyšetřeno na čtyřicet tisíc pacientů!

I proto lze letos očekávat, že čekárny dermatologických ordinací a klinik budou v pondělí 10.května 2010 během Evropského dne melanomu přeplněné pacienty, kteří pochopili důležitost a účinnost správné prevence, kterým je právě vyšetření mateřských znamének. Zároveň se ale hlavně pořadatelům daří upozorňovat širokou českou veřejnost na rizika tohoto nebezpečného onemocnění tak, aby ordinaci dermatologa preventivně vyhledávali v průběhu celého roku a ne jen v rámci EDM:

Poměrně novým prvkem, který by měl pacientům usnadnit jejich vyšetření, zkrátit jejich čekání v ordinacích i usnadnit organizátorům následné vyhodnocení celého projektu, je on-line registrace pacientů na webových stránkách https://www.melanoma.cz (https://www.melanoma.cz/edm/), kde pacient zodpoví jednoduché údaje o své anamnéze a prostřednictvím e-mailu obdrží číslo, pod kterým se jeho anonymní dotazník zobrazí i v ordinaci vyšetřujícího dermatologa.

Maligní melanom stále zůstává jedním z nejčastějších zhoubných nádorů, jehož incidence se stále zvyšuje zejména u mladých lidí, nejvyšší nárůst je pozorován u žen ve věku 10-29 let. Nicméně je nejsnáze detekovatelným nádorem. V ČR na maligní melanom stále ročně zemře kolem 300 osob. Proto ještě jednou připomínáme. V ČR letos proběhne desátý ročník Evropského
dne melanomu v pondělí 10.května 2010.

Seznam všech pracovišť, kde si lze během EDM nechat zdarma vyšetřit mateřská znaménka, najdete na stránkách www.melanoma.cz
(https://www.melanoma.cz/seznam-lekaru) i na bezplatné telefonní lince 800 880 854.

Koordinátorem a odborným garantem projektu je za Českou republiku
Prof. MUDr. Jana Hercogová, CSc.,
předsedkyně České akademie
dermatovenerologie.

Zdroj: Melanoma

Veronika J.
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !