Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Svatý Valentýn - historie a legenda

11. 02. 2013 | Svátky

Svatý Valentýn –

mezi historií a legendou


Svatý Valentýn je svátkem všech zamilovaných. Někdo ho nadšeně slaví, jiný ho zarputile odmítá s tím, že jde o svátek přejatý z anglosaských zemí. To ale není tak úplně pravda. Jestli patříte do skupiny, která radostně chystá svému protějšku nějaký ten zamilovaný dáreček, nebo do té druhé, která v únoru míjí červenorůžové výkladní skříně obchodů plné srdíček bez povšimnutí a raději se na prvního máje líbá pod rozkvetlou třešní, třeba si ráda přečtete, jak to s tím Valentýnem vlastně bylo.

Svatý ValentýnZa oslavami svátku svatého Valentýna stojí katolická církev. Ta chtěla zatočit s populárním lidovým svátkem plodnosti, který byl velmi nemravný. Staří Římané se v únoru chystali na příchod jara, které bylo a je označováno jako období znovuzrození. Probíhaly různé očistné rituály domů, které se například vysypávaly solí a zvláštním typem mouky. V polovině měsíce začínaly oslavy tzv. Lupercali – lupo znamená italsky vlk. Od čtvrtého století minulého letopočtu se oslavy odehrávaly v jeskyni, kde podle legendy vlčice odkojila Romula a Rema, po ulicích se rozlévala zvířecí krev na znamení plodnosti, ale ten hlavní rituál spočíval v jakési loterii lásky.

Jména žen a mužů, vyznavačů boha jménem Lupercus, se napsala na lístečky a následně zamíchala v urně a náhodně se pak losovaly dvojice, které po celý následující rok měly spolu intimně žít. Další rok o dalším svátku Lupercalia se pak losovaly nové dvojice. Katolické církvi se pochopitelně takové orgie nelíbily, tak přemýšlela, jak jim zabránit navždy. Začal se hledat svatý zamilovaných, který by nahradil nemravného Lupercuse. Vhodný svatý byl nalezen v roce 496, kdy papež Gelasio zrušil nemravný svátek a začal kult svatého Valentýna, duchovního, který byl zavražděn asi 200 let předtím. Tak se Svatý Valentýn z Termini stal patronem a ochráncem zamilovaných.

Legenda praví, že tento kněz se vzepřel nařízení císaře Claudia II., podle kterého byly ženy nemravné a kazily morálku vojáků. Tajně oddával vojáky s mladými dívkami. Díky tomu byl uvězněn. Ve vězení se kněz sblížil s dcerou vězeňského dozorce. Této dívce těsně před svou popravou 14. února poslal dopis na rozloučenou a podepsal se: Od Tvého Valentýna. Jednalo se prý o první valentýnské přání.

Za zmínku stojí i zajímavost o tom, kde se vzaly tzv. valentýnky, zamilovaná přáníčka, které si nejen zamilovaní na svátek svatého Valentýna vyměňují. Ostatně právě zde byla obnovena tradice svátku svatého Valentýna, který se v USA slaví od roku 1907. Celosvětové valentýnské šílenství má na svědomí americký výrobce vánočních pohlednic Walter Scott, který se na počátku 20. století ocitl na pokraji bankrotu. Vymyslel tedy obnovu tradice svátku zamilovaných a k němu určených pohlednic. Walter Scott tak odvrátil bankrot, zněkolikanásobil své zisky a tradice svátku zamilovaných zdomácněla po celém světě a přetrvává déle než jedno století.

Cudovluc- čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Pěkně napsaný článekSmajlík O nějakém bohu jménem Lupercus,jsem také neslyšela.
Svátek zamilovaných u nás doma teda nezdomácněl, to jen u těch mladýchSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
moc hezky napsaný, super.SmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Zaujímavý článokSmajlík.
O Lupercusovi som doteraz vôbec nepočula. Zas som o niečo múdrejšiaSmajlík.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles