MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 16.05. 2024
Dnes má svátek Přemysl
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

CHLAPEC V PRUHOVANÉM PYŽAMU - holocaust očima dítěte

25. 03. 2009 | Televizní tipy
/* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normální tabulka"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:"Calibri","sans-serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-fareast-font-family:"Arial"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;}

Česká premiéra: 26. 3. 2009

Film Chlapec v pruhovaném pyžamu bude uváděn do kin v rámci Febiofestu 2009

Osmiletý Bruno je synem nacistického důstojníka, který je povýšení odvelen z pohodlí Berlína do opuštěné oblasti. Bruno je osamělý, nudí se tam a nemá si s kým hrát. Z nudy a zvědavosti neposlechne matčino varování, že nemá chodit daleko od domu a vydá se k „farmě“, kterou zahlédl v dálce. Tam se setká se Shmuelem, stejně starým chlapcem, který žije podobný a přesto zcela odlišný život na druhé straně plotu s ostnatým drátem. Bruno následkem setkání s chlapcem v pruhovaném pyžamu přichází o svou nevinnost a zvolna si začíná uvědomovat, jaký je doopravdy svět dospělých kolem něj. Jeho setkání se Shmuelem se mění v přátelství, které má ničivé důsledky…

Chlapec v pruhovaném pyžamuO FILMU

"Je samozřejmé, že jakýkoliv příběh, který se odehrává v době holocaustu, je automaticky velice kontroverzní a jeho autor by si měl být od začátku velice jistý tím, co chce jeho prostřednictvím sdělit," soudí John Boyne, autor velice úspěšného románu Chlapec v pruhovaném pyžamu. "Pro mě jakožto čtyřiatřicetiletého irského spisovatele byla jedinou možnou volbou cesta nevinnosti, příběh vyprávěný z pohledu poměrně naivního dítěte, které jen těžko chápe hrůzy světa kolem něj. Věřím tomu, že tato naivita se velice přibližuje tomu, jak toto děsivé období může vnímat kdokoliv z mé generace."

"Bruno si klade velice prosté otázky: Co se to tam odehrává? Proč je na druhé straně plotu tolik lidí?" pokračuje Boyne. "Jsou to vlastně jednoduché otázky, ale nejsou to snad ve své podstatě otázky, které si i my stále klademe? "

"Nejkontroverznějším aspektem celého filmu je Shmuelova přítomnost v koncentračním táboře," pokračuje. "Tohle je pravděpodobně místo, kde se náš film nejvíce rozchází s realitou, protože je strašlivou skutečností, že většina dětí, které do táborů dorazily, byla okamžitě posílána na smrt a Shmuelův příběh tak vyžaduje určitou dávku tolerance historické přesnosti."

O HERCÍCH A TVŮRCÍCH

ASA BUTTERFIELD (Bruno) se narodil 1. dubna 1997 v Londýně. Věnuje se hudbě a hraje velice dobře na klavír. Před rolí ve filmu Chlapec v pruhovaném pyžamu se v malých rolích objevil ve dvou dalších filmech: Malý Rambo a After Thomas.

JACK SCANLON (Shmuel) se narodil 6. srpna 1998 v Canterbury. Je skautem a říká, že až vyroste, chtěl by se stát hercem. Chlapec v pruhovaném pyžamu je jeho prvním celovečerním filmem.

AMBER BEATTIE (Gretel) se narodila v Londýně. Ráda šplhá, často vyleze na vysoký strom dřív, než si její rodiče uvědomí, kde je. Ráda také jezdí na koni. Její první profesionální rolí byla Tiddlypeep v televizním filmu The Hoobs. Krom jiného získala také významnou vedlejší roli v nedávné televizní minisérii BBC Empathy.

Chlapec v pruhovaném pyžamuDAVID THEWLIS (otec) je bezpochyby jedním z nejvšestrannějších britských herců. Poprvé pozornost diváků získal svým strhujícím výkonem ve filmu Nahý. Mnozí z nás ho znají jako profesora Lupina z filmů Harryho Pottera. Z jeho dalších nezapomenutelných rolí jmenujme za všechny filmy jako: Království nebeské, Proud času, Sedm let v Tibetu, Ostrov doktora Moreaua, Dračí srdce a další.

VERA FARMIGA (matka) také není ve světě filmu úplně neznámá. Objevila se mimo jiné ve snímcích: Skrytá identita, Joshua, Podzim v New Yorku a další.

MARK HERMAN (scénář, režie, vedoucí výroby) vstoupil do filmového průmyslu ve svých takřka třiceti letech. Jeho prvním celovečerním projektem byl snímek Sveďte to na poslíčka. Herman poté napsal a režíroval kritikou velice ceněný film Odpískáno. V poslední době Herman natočil snímky Fanoušci a Ach ty ženy!.

"Historie má tendence se opakovat a myslím, že je velice důležité, abychom takovéto příběhy vyprávěli. Jde o příběh obyčejné rodiny, obyčejných lidí, kteří prostřednictvím ignorance, nevinnosti či bezvýhradní oddanosti autoritám - ať už na ně tyto kladou sebeodpornější požadavky - objevují 'banalitu zla'.“

David Heyman – producent

O filmu Chlapec v pruhovaném pyžamu

Režie: Mark Herman

Stopáž: 94 min

Hrají: Asa Butterield, Jack Scanlon, Amber Beattie, David Thewlis, Vera Farmiga, Richard Johnson, Sheila Hancock, Rupert Friend, David Hayman, Jim Norton, Cara Horgan

Zdroj: FALCON

Notburga

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !