Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Co nás fascinuje – jídlo a mýty na Prima ZOOM

26. 09. 2022 | Televizní tipy
Užijeme si všechny zvláštní chutě světa v už 10. sérii seriálu Bizarní jídla s Andrew Zimmernem. V osmi dílech zažijeme to nejzajímavější kulinářské dobrodružství napříč Amerikou. Mýty se vyskytují v každé éře lidských dějin. Kolik se v nich ukrývá pravdy? Co jsou fakta a co je naopak pouhá fikce? Nad těmito otázkami se zamýšlí každá epizoda fascinujícího seriálu Mýty: největší záhady lidstva. Seznámíme se s renomovanými vědci, ale i s amatérskými nadšenci. Archeologové odkrývají dávné hroby a vydávají se na podmořské expedice.

Stopy vedou do Egypta, za Attilou, barbarským králem Hunů nebo rovnou doprostřed Bermudského trojúhelníku. Společně prozkoumáme biblické příběhy, slavné osobnosti dějin i současné městské legendy. Kde je ukryt svatý grál? Existovala opravdu bájná Atlantida? A jsou vlkodlaci pouhým výkvětem naší fantazie? Tento strhující a vzrušující seriál věnuje prostor nejen vědeckým poznatkům, ale i spekulacím nebo vyloženě neobvyklým teoriím. Dobrá jídlo a oblíbené záhady – prostě to, co vás baví na Prima ZOOM.

Dva zajímavé seriály na Prima ZOOM:


Co nás fascinuje – jídlo a mýty na Prima ZOOMOd 26. 9. ve 21.05 Bizarní jídla X
Od 27. 9. ve 20.00 Mýty: Největší záhady lidstva

Bizarní jídla X (8 dílů každé pondělí ve 21.00 a reprízy čtvrtky v 17.00)

Poznání prochází žaludkem. To je heslo, kterým se už dlouho řídí moderátor oblíbeného cestopisného pořadu Bizarní jídla. Andrew Zimmern cestuje po světě a díky ochutnávání místních pokrmů poznává kulturu, ze které pocházejí, mnohem lépe a detailněji než jakýkoli jiný návštěvník. Andy se toho nebojí a pokládá na jazyk i takové lahůdky, jichž byste se možná nechtěli dotknout ani pořádně dlouhým klackem. V desáté řadě se stává kovbojem v divokém Texasu, vyzkouší příchutě Appalačie nebo vyrazí po (chuťových) stopách expedice Kryštofa Kolumba.

26. 9. – Přes poušť do Vegas
3. 10. – Po stopách texaských kovbojů
10. 10. – Po stopách španělských objevitelů
17. 10. – Po stopách Kolumba
24. 10. – Po stopách Paula Reverea
31. 10. – Po stopách Daniela Boonea
7. 11. – Mocný Erijský kanál
14. 11. – Po stopách zlatokopů

Mýty: Největší záhady lidstva (10 dílů každé úterý ve 20.00 a opakování pátky ve 13.30)
V prvním dílu se vypravíme na snad nejzáhadnější místo na naší planetě. Mizení lodí a letadel v oblasti Bermudského trojúhelníku mezi Floridou, Portorikem a Bermudami dodnes vzrušuje laickou i odbornou veřejnost. Bruce Gernon vypráví, jak tudy s otcem v červenci 1970 prolétali, ocitli se v hustém mračnu a posléze v jakémsi tunelu. Střelka kompasu se začala točit stále dokola a oni byli naprosto dezorientováni. Něco podobného popisoval v únoru 1928 i Charles Lindbergh. Místu se začalo přezdívat „Ďáblův trojúhelník“ a vznikla kolem něj legenda.

Za 100 let se zde údajně ztratilo přes 50 lodí a 20 letadel. Za ztroskotání některých lodí mohou bezesporu ostrá skaliska korálového útesu obklopujícího souostroví, jiné případy – jako například zmizení amerického zásobovacího plavidla USS Cyclops za války v roce 1918 – zůstávají dodnes neobjasněné. V roce 1945 v této oblasti zmizela celá peruť, 5 bombardérů se 14 muži na palubě. Také zde zcela vypověděl kompas a došlo ke zhoršení počasí. Trosky letadel nebyly dodnes nalezeny. Poruchy kompasu dnes vysvětlují vědci tím, že Bermudy vznikly před 30 miliony let na místě dávné sopky, která během času podlehla erozi a v okolí zanechala obrovské množství sopečného písku obsahujícího 500 miliard tun magnetitu, což by vysvětlovalo poruchy kompasů.

Svatý grál rovněž nepřestává fascinovat. Legenda o svatém grálu je rozšířena po celém světě. Tento kalich, který měl posloužit Ježíšovi při poslední večeři, se stal předmětem intenzivního pátrání. Santo Calice, který je považován za autentický kalich, se nachází ve španělské Valencii. Doklady o jeho pravosti se zabývá mimo jiné i mladá doktorka Ana Mafé Garcíová, která studuje nejrůznější vyobrazení grálu, především na obrazech Poslední večeře Páně. Číše či kalichy přicházející v úvahu jako pravý svatý grál se mezi sebou podstatně liší. Z historie svatého grálu víme, že se v 1. století našeho letopočtu dostal do Říma, kde byl ukryt pronásledovanými křesťany, a odtud do Španělska.

Pátrání po svatém grálu probíhalo už dříve, a to na francouzské straně Pyrenejí, kde se do hledáčku vědců dostal hrad Montségur. Velký zájem o svatý grál měli také ve druhé světové válce němečtí nacističtí pohlaváři, zejména milovník okultních praktik Himmler, který na něm chtěl postavit nový germánský kult. Podle nejrůznějších indicií dochází doktor Hesemann k závěru, že právě španělský klášter nejvíc odpovídá hradu, v němž byl svatý grál uchováván.Některé teorie o svatém grálu jdou ale ještě mnohem dál. Autor „Šifry Mistra Leonarda“ Dan Brown nabízí hypotézu, že grál nemusel být nutně nádoba. Odvolává se na fresku Poslední večeře od Leonarda da Vinci, kde postava Jana Evangelisty nápadně připomíná ženu – Máří Magdalenu. Co když oním grálem symbolizujícím sílu a zdroj stvoření je právě tato matka Ježíšova dítěte, reprezentující nikoli božskou, ale lidskou lásku?

Doktorka Garcíová a doktor Hesemann mezitím pokročili ve výzkumech valencijského grálu, zejména jeho horní části z achátu. Zlatník jim zhotovil přesnou kopii kalichu, aby mohli změřit obsah tekutiny, která se v něm nacházela. Na základě podrobného bádání došli k tomu, že právě valencijský kalich je pravý svatý grál. Přísně vědecký důkaz nicméně zatím ještě nikdo nepředložil, a tak lze předpokládat, že honba za svatým grálem bude pokračovat.

27. 9. – Bermudský trojúhelník
4. 10. – Pátrání po Attilově hrobce
11. 10. – Svatý grál
18. 10. – Pátrání po motýlím muži
25. 10. – Poklad Nibelungů
1. 11. – Faraonova kletba
8. 11. – Hledání Atlantidy
15. 11. – Potopa světa
22. 11. – Duchové a přízraky
29. 11. – Vlkodlaci

Zdroj, foto: Prima ZOOM

Vendula Flassig Vrablová
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !