8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 02.05. 2024
Dnes má svátek Zikmund
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Alžběta II.: Poslední bitvy na Prima ZOOM

19. 09. 2022 | Televizní tipy
Prima ZOOM je aktuální. Alžběta II. – celým jménem Elizabeth Alexandra Mary Windsor (21. dubna 1926 Mayfair, Londýn – 8. září 2022 Balmoral) byla v letech 1952–2022 vládnoucí královnou patnácti nezávislých států označovaných jako Commonwealth. V každé této zemi byla považována za panovnici samostatného státu a plnění královských povinností pro každou zemi bylo oddělené. Byla také nejvyšší představitelkou anglikánské církve. V dubnu 2018 bylo rozhodnuto, že ji v čele Commonwealthu na její přání nahradí po její smrti syn Charles, princ z Walesu.

I přes velký počet svých funkcí zasahovala královna do politiky v souladu s britským zvykovým právem jen výjimečně. Britskou královnou se stala ve svých 25 letech po smrti svého otce Jiřího VI. dne 6. února 1952. V dlouhém období její vlády došlo k zániku britského impéria a následnému vzniku Commonwealthu. Poté, co britské kolonie získávaly nezávislost, se stala královnou několika nově osamostatněných zemí. Některé z nich později změnily svůj status na republiku.

Alžběta II.: Poslední bitvy na Prima ZOOMV září 2015 překonala v délce vlády svoji praprababičku, britskou královnu a indickou císařovnu Viktorii a stala se tak nejdéle vládnoucím panovníkem v anglických a britských dějinách. Od října 2016, po smrti thajského krále Pchúmipchona Adunjadéta (Rámy IX.), byla také nejdéle vládnoucím žijícím monarchou na světě. Alžběta, pocházející z windsorské dynastie, se roku 1947 provdala za prince Philipa, pozdějšího vévodu z Edinburghu, se kterým měla čtyři děti. Zemřela 8. září 2022 na svém letním sídle, zámku Balmoral ve Skotsku. Její manžel zemřel 9. dubna 2021. Byla dvanáctinásobnou prababičkou.

Alžběta II.: Poslední bitvy (repríza ve čtvrtek 22. 9. v 15.50)

Královna Alžběta II. byla ztělesněním moderní historie. 8. září 2022 jsme s lítostí sledovali zprávu o tom, že ve věku 96 let skonala. Její vláda byla oficiálně nejdelší v dějinách britské monarchie, ale její život ani zdaleka nebyl jako nerušená poklidná řeka. Jen v poslední době se královna Alžběta musela srovnat s mnoha obtížnými a bolestnými zprávami i situacemi: zemětřesením, které způsobil brexit, smrtí jejího manžela prince Philipa, odchodem jejího vnuka Harryho a jeho manželky Meghan z královské rodiny nebo obviněním ze sexuálního zneužívání, která byla vznesena proti jejímu oblíbenému synu Andrewovi. Královna přesto zůstala pevná a jistá jako skála. Ohlédněme se společně za klíčovými momenty Alžbětiny vlády nedávných dob prostřednictvím archivních záběrů, několika dramatických rekonstrukcí a rozhovorů s těmi, kdo znají královskou rodinu nejlépe. Tento historický film shrnuje poslední bitvy královny Alžběty.

Vzpomeňme na jednu z největších osobností 20. a 21. století na Prima ZOOM: 19. 9. 20.00 Alžběta II.: Poslední bitvy


Zdroj, foto: Prima ZOOM

Vendula Flassig Vrablová
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !