8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 04.05. 2024
Dnes má svátek Květoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Unikátní dokumenty na Prima ZOOM pro 33. týden

15. 08. 2022 | Televizní tipy
Užívejte si zábavné poznávání s Prima ZOOM. Další dva týdny dokumentární zábavy na Prima ZOOM.

Unikátní dokumenty na Prima ZOOM pro 33. týden:


17. 8. 21.00 – Divoké Karpaty (Koloběh života)

Přírodovědný dokument Divoké Karpaty zachycuje střídání čtyř ročních období – od úrodného podzimu, přes hlubokou zimu, až po první záchvěvy jara. Navštivte okouzlující svět nekonečné krásy, živoucích barev a věčných tradic. Vesnice a komunity, které prosperují díky ochraně přírody a ekologické turistice. Pravěké neolitické jeskynní domy. Sněhem pokryté, těžko přístupné vrcholky hor. Ledové chrámy.

Unikátní dokumenty na Prima ZOOM pro 33. týdenTento snímek představuje Rumunsko v takové podobě, v jaké jsme ho dosud neviděli. Tento okouzlující film přináší fantastické záběry divokých zvířat a strhující i dojemné rozhovory s mnoha různými odborníky. Ale také odhaluje šokující ničivé důsledky ilegální těžby dřeva a vysvětluje, proč musí být zastavena. Jinak se nepodaří zabránit naprosté destrukci poslední velké divočiny na evropském území ani jejích nejcennějších pokladů.

18. 8. 20.00 – Letecká základna Istres 125

Zveme vás na prohlídku největší, nejznámější a nejlépe zabezpečené letecké základny v celé Francii. Letecká základna Istres 125 existuje už více než sto let. Za tu dobu odolala zubu času i válečným konfliktům a stala se hlavním opěrným bodem obrany celé Francie. Letecká základna má rozlohu 2500 hektarů. Je ohraničena 40 kilometry bezpečnostních plotů. A ve více než 500 budovách tady žije a pracuje 5000 vojáků, kteří jsou rozděleni do 70 elitních vojenských jednotek. Infrastruktura celé základny se neustále vylepšuje a stejným způsobem se aktualizuje také její účel.

Najdeme tady jedinečnou ranvej, která je nejdelší v celé Evropě, a která pojme dokonce i americký raketoplán. Základna se navíc má stát hlavním centrem pro vysílání vojenských jednotek na zahraniční mise, ale také jejich návrat a repatriaci. Ale co je to vše proti pečlivé údržbě a péči o francouzské nukleární odstrašovací prostředky, které musí fungovat bez sebemenšího zádrhelu. Základna Istres je jedním z pilířů francouzských jaderných sil díky své specialitě: schopnosti doplňovat palivo vojenských letounů přímo za letu.

18. 8. 23.00 – Sousedé z divočiny (Jak zvířata sdílejí svá obydlí)

Tři z největších stavitelů zvířecího světa žijí v africké savaně: společensky založený pták snovač pospolitý, hrabáč kapský a termiti. Snovači se sdružují do kolonií čítajících několik stovek jedinců. Společně staví jedno velké hnízdo, ve kterém má každý pták vlastní útočiště. Hrabáči budují podzemní jeskynní systémy několik metrů hluboko pod povrchem a termiti neúnavně konstruují impozantní mrakodrapy z písku, slin a exkrementů. Ale žádné z těchto zvířat nemá své impozantní obydlí jenom pro sebe. Žije s nimi také mnoho spolubydlících původem z jiných druhů, ať už jde o drobný hmyz, plazy a ptáky, nebo dokonce velké savce. A nejenže stavitelé a jejich nájemníci bydlí společně pod jednou střechou, jsou si navíc i vzájemně prospěšní. Jak moc který spolubydlící přispívá komunitě, se liší byt od bytu.

Draví ptáci jako sokolík obojkový a výr velký nebo plazi z čeledi scinkovitých poskytují snovačům výměnou za útočiště ochranu a bezpečí. Naopak termity nechrání nikdo, každý je jedině využívá. Jejich spolubydlící jejich stavby ničí, nebo je dokonce občas žerou. Ve sdíleném bydlení hrabáčů panuje ve všech ohledech denní rutina. Mnozí sousedé z jejich podzemní komunity se většinou ani nikdy nepotkají. Přesto někteří z nich, například hyenka hřívnatá, získávají od hrabáčů i něco víc než jen střechu nad hlavou. Hyenky by se bez schopnosti hrabáčů v zimě neobešly a uhynuly by hlady. Soužití zvířat v africké savaně má zkrátka své výhody i nevýhody. Tyto komunity se však příliš neliší od těch, jaké známe u nás lidí – když je více místa k bydlení, více jídla a více pestrosti, prospívá to všem.

Unikátní dokumenty uvidíte každý den od 20:00 – 24:00 hodin na Prima Zoom!  


Zdroj, foto: Prima ZOOM

Vendula Flassig Vrablová
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !