Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak se staví sen - 24. 2. 2020

24. 02. 2020 | Televizní tipy
Radka měla se svým partnerem Lukášem svůj život nalinkovaný úplně jinak, než jak to nakonec dopadlo. Těšili se na přírůstek do rodiny, těšili se na bydlení v krásném domě a na společné chvilky, které budou trávit jako rodina. Život jim ale pořádně zamíchal kartami. Od momentu, kdy se jejich holčička Terezka narodila, věděli, že všechno není úplně v pořádku. Její diagnózu se dozvěděli teprve nedávno. Svět Radky, Lukáše a brášky Matýska se již dva roky točí především kolem nemocné Terezky. Ani tak nejsou Terezčiny vyhlídky růžové. K tomu, aby se jim žilo o fous líp, by potřebovali dostavět dům. A kdo jiný jim může pomoci než Jak se staví sen.

Jak se staví sen – 24. 2. 2020:


Radku zajímá, kdo je do pořadu přihlásil, ale tip jsme dostali od anonymního dobrodince, že je maminka-hrdinka. Radka pracovala jako zdravotní sestra. Lukáš pracuje jako záchranář. Radka má ještě z předchozího vztahu syna Matýska, Lukášovi vztah nedopadl a děti neměl žádné. Potkali se v práci. Zamilovali se do sebe a plánovali si společnou budoucnost. Vyšlo to. Radka se spolu se svým synem nastěhovala k Lukášovi do rozestavěného domu, začali ho společně dodělávat, Radka otěhotněla a všechno bylo, jak má být. Netušili, že oba jsou nositelé vzácného dědičného onemocnění, pro jehož vznik se musí potkat dva lidé s naprosto stejně poškozeným genem. Oba dva mají 25% riziko, že se jim narodí potomek s postižením.

Jak se staví sen - 24. 2. 2020A to se bohužel stalo. Od momentu, kdy se jejich dcera narodila, věděli, že to není úplně v pořádku. Její diagnózu se však dozvěděli teprve nedávno a další prognóza je dost drsná. Terezčina diagnóza se jmenuje pontocerebelární hypoplazie 2. stupně. V současné době jsou nejspíš jediná rodina v České republice s tímto postižením. Navíc jim nikdo nechce dítě pohlídat, protože se Terezky bojí. Lukáš pořád pracuje, buď v práci, nebo na domě, nemají na sebe čas, Radka se zase snaží věnovat všechen čas Terezce – vlastně má obavy, aby se nerozpadla jejich rodina, je toho na ně hodně. Hodně času tráví spolu, protože všechno probíhá v jedné místnosti, jen na spaní chodí kluci do pokoje. Terezce ale nedělá dobře hluk z televize ani šramot při vaření. Navíc nemají žádnou klidovou zónu, kde se mohou před sebou schovat, když jsou mrzutí či unavení. Z obýváku udělala Radka ložnici, a rehabilitační místnost zároveň.

Nemovitost je v podstatě jen hrubá stavba. Přestože zvenku dům vypadá dobře, uvnitř to tak není, alespoň ve spodním patře. Dům má sice dvě patra, ale život rodiny se odehrává jen ve dvou pokojích. Radka s dcerou Terezkou jsou v obýváku a syn s partnerem v pokoji na palandě. Dole v přízemí je obývací pokoj s kuchyní a malý pokoj. V horním patře bylo v plánu udělat dva dětské pokoje, ložnici a koupelnu se záchodem. Na domě prý není snad jediná cihla, kterou by neměl Lukáš v ruce. Všechno dělá sám jen s pomocí bývalého tchána. To, co už je hotové, je hezké a útulné.

Jejich snem je mít dětské pokojíčky pro děti, dokud jsou dětmi, a ne až na ně našetří z výplaty. Přáli by si prostor, kde by se mohl syn učit a nebýt rušen. Místo, kam by si mohla Radka zalézt s Terezkou a v klidu cvičit, a pak místo, kde by mohli být s partnerem občas spolu sami. Od narození Terezky totiž nemají společnou postel. A Matýsek by byl nejšťastnější kluk pod sluncem, kdyby měl poprvé v životě svůj vlastní pokoj, péče o Terezku by také byla snadnější. Tady je pomoc opravdu potřeba, ale dá se z hrubé stavby za pět dnů udělat celý dům?

A jak se na proměnu dívají designéři Martina Pištěláková a Jan Bek?


Hodnocení designérů: „Naším úkolem bylo navázat na práci Lukáše, který již započal s výstavbou horního patra v rodinném domě v malé obci nedaleko Kutné Hory. Při první obhlídce nás napadlo, že i když tato proměna nebude tak zásadní (nemění se celková dispozice), bude náročná, co se týče celkového objemu stavebních prací. Jednalo se o téměř celé patro, tedy spoustu metrů elektriky, podlah a povrchů. Snažili jsme se tedy hlavně rozumně rozvrhnout síly tak, abychom byli schopni proměnu stihnout. Problémem původního stavu bylo to, že se jednalo o staveniště, a my z něho měli udělat domov. Při návrhu jsme museli pamatovat na potřeby malé Terezky, která bude odkázána na vozík, domu přizpůsobit i rozvržení nábytku atd.

Stylově jsme se snažili respektovat vybavení spodního patra objektu. Dveře jsme zvolili s obdobnou profilací jako ve spodním patře. Nepouštěli jsme se do žádných experimentů a šli cestou jistoty. Materiálově jsme se drželi v přírodních tónech a v dřevodekoru, který imituje přírodní vzhled dubového dřeva. U nábytku jsme se zaměřili především na dětský pokoj Terezky, kde nám hodně pomohla specializovaná firma na dětský nábytek. Zdi jsme polepili nálepkami, které budou stimulovat její vnímání prostoru.“

Těšte se na unikátní proměnu nové série – bude zábavná, dojemná a plná praktických rad.
Jak se staví sen – tipy a triky – v tomto dílu se dozvíte, co dělat, když chcete novou kuchyň. Jaké jsou vhodné tvary a druhy kuchyní, jak vybrat spotřebiče, jak se vypořádat s podlahou do kuchyně… Prostě vše, co vás zajímá o kuchyních, a báli jste se zeptat.

V dalším dílu se těšte, jak se designéři poperou s přestavbou staršího domečku pro vdovce v Pardubickém kraji.

Premiéru dalšího dílu nové série „Jak se staví sen – extra“ uvidíte v pondělí 24. února ve 21.35 na Primě a Jak se staví sen – tipy a triky ve 22.50 na Primě.



Zdroj, foto: Prima
Vendula Flassig Vrablová


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Jak se staví sen - 24. 2. 2020:

Jak se staví sen - 24. 2. 2020
Jak se staví sen - 24. 2. 2020
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
...Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles