Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 27.04. 2024
Dnes má svátek Jaroslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Unikátní dokumenty na Prima ZOOM pro 13. týden

25. 03. 2024 | Televizní tipy
Týden dokumentárních parádiček, kde jinde než na Prima ZOOM. Nenechte si ujít rozmanitou podívanou! Tohle je váš talíř poznání na Prima ZOOM, tak si vyberte, co vás baví!

Unikátní dokumenty na Prima ZOOM pro 13. týden:


25. 3. 22.00 – Webbův teleskop

Strhující dokumentární film zachycuje fascinující příběh vesmírného dalekohledu Jamese Webba. Sleduje elitní tým NASA, který postavil mnohamiliardový moderní teleskop, a vědce, jak s neskrývaným nadšením pořizují první detailní snímky dalekých hvězd a galaxií. Vesmírný dalekohled Jamese Webba je dlouho očekávaným nástupcem slavného teleskopu Hubble. 

Unikátní dokumenty na Prima ZOOM pro 13. týdenTechnicky nejvyspělejší přístroj svého druhu je stokrát výkonnější, a proto dohlédne mnohem dále do minulosti, do období přibližně 200 milionů let po velkém třesku, kdy se objevily první hvězdy a galaxie. Aby to bylo možné, musel elitní tým vědců a inženýrů z NASA postavit speciální zrcadlo, 6x větší, než jakým disponuje Hubbleův dalekohled. A také zkonstruovat obrovskou sluneční clonu o velikosti tenisového kurtu, všechno složit tak, aby se to vešlo do rakety Ariane 5, a nakonec najít způsob, jak vše ve vesmíru rozložit. Jak se to vůbec povedlo, odhalíte v tomto fascinujícím snímku.

26. 3. 21.00 – Podrývání nacistů: Tunely pod Paříží

Když 14. června 1940 vstoupili nacisté do Paříže a začala okupace celého města i velké části Francie, dva lékaři objevili vstup do dolů pod obsazenou metropolí. Rozhodli se zmapovat katakomby a pomoci tak odboji i de Gaullovi. Jak se dvěma mladým mužům podařilo zorientovat se temném podzemním bludišti? A jak překonali pasti nastražené nacisty? S nasazením života a poháněni nadějí, že pomohou francouzském odboji v boji proti nacistům, se dva mladí lékaři Jean Talairach a René Suttel vraceli noc co noc do temného podzemí, kde odhalovali nepřátelské bunkry.

Těmto anonymním hrdinům se podařilo v rekordním čase zmapovat 300 kilometrů pařížských katakomb. Právě díky nim mohl plukovník Rol-Tanguy, který vedl odboj, zřídit podzemní velitelství přímo pod náměstím Denfert-Rochereau v samém centru Paříže. Nenechte si ujít strhující historický film Podrývání nacistů: Tunely pod Paříží. Neuvěřitelný napínavý příběh zčásti vypráví samotný Jean Talairach, kterého doplňuje dcera Reného Suttela. Sledujte podzemní odyseu dvou obyčejných mužů, kteří prokázali neobyčejnou odvahu během významné kapitoly dějin Paříže za německé okupace.

28. 3. 22.00 – Nezkrotné Portugalsko (Sever)

Dokumentární seriál Nezkrotné Portugalsko odhaluje úžasnou divokou přírodu, které se v této krásné, ale málo známé zemi stále dobře daří. Vydejte se s námi na dobrodružnou výpravu, která vede z vysokých větrem ošlehaných hor severního Portugalska daleko dolů na prosluněné jižní pláže Algarve. A pak ještě dále přes Atlantický oceán na Azorské ostrovy a Madeiru, kde se nacházejí poslední zachovalé vavřínové lesy v Evropě. Pyrenejský poloostrov, ležící mezi Evropou a Afrikou, má velice rozmanitou krajinu a žije tady mnoho zajímavých endemických druhů, jako je rys iberský, vlk iberský nebo orel královský. Už vás čekají na audienci.

29. 3. 22.00 – Největší záhady historie (Poslední hon na D. B. Coopera)

Laurence Fishburne, který se proslavil ve filmové sérii Matrix, se zaměřil na Největší záhady historie. Ve stejnojmenném mrazivém dokumentárním seriálu zkoumá vše od donedávna neznámé polohy lodi ztracené během Shackletonovy polární výpravy přes potopení Titaniku až po útěk vraha prezidenta Abrahama Lincolna nebo tajuplný Rosswell. Kam se ztratila Shackletonova loď Endurance? Zdá se, že aspoň jedna z největších záhad historie se konečně dočkala objasnění. Nedávný objev vraku se už zapsal do dějin, ale proč to trvalo více než sto let? Na tuto i další otázky odpovídá překvapivý seriál. Laurence Fishburne, známý z filmové série Matrix, nás v celovečerních dílech provede otazníky kolem potopení Titaniku, útěku vraha prezidenta Abrahama Lincolna nebo tajuplné vojenské základny Roswell, kde mají být ukryté trosky havarovaného mimozemského letounu.

30. 3. 20.00 – David Attenborough: Slon jménem Jumbo

Hluboko v nitru Amerického přírodovědného muzea v New Yorku je uložená kostra Jumba. Velkého slona, který se v roce 1865 zabydlel v londýnské zoo, si oblíbila královna Viktorie. Později byl prodán do Ameriky, kde se v cirkusu legendárního P. T. Barnuma stal první zvířecí superstar. Jméno Jumbo se dokonce v angličtině vžilo jako synonymum pro slovo „velký“. Ale osud jeho majitele nebyl příliš šťastný. Poté, co zdemoloval svůj výběh a zlomil si kly, se ho snažili pacifikovat alkoholem. Jeho náhlá smrt je opředená řadou tajemství, která se dodnes nepodařilo rozluštit. Byl Jumbo skutečně největším slonem na světě? Proč uhynul? A trpěl předtím tuberkulózou? Tento film zachycuje Jumbův trpký osud a hledá odpovědi na všechny položené otázky. A zároveň přibližuje, jak se za tu dobu změnil vztah člověka ke slonům, kteří dnes čelí drtivému nebezpečí úplného vyhynutí.

31. 3. 20.00 – Černobyl: Utopie v plamenech (Ráj na zemi)

Černobylská havárie z 26. dubna 1986 je považována za nejhorší jadernou katastrofu v dějinách lidstva, a to jak z hlediska počtu obětí, tak i nákladů na odstranění jejích hrozivých následků. Výbuch Černobylu navždy změnil svět. Jak k němu došlo, se mnoho z nás dozvědělo z fiktivního příběhu populární mini série. Ale skutečnost je komplikovanější, dojemnější a otřesnější, než jsme si kdy dokázali představit. Skutečný příběh začíná v roce 1970 v oblasti lesů a bažin na severní Ukrajině v těsné blízkosti malé vesnice, které místní obyvatelé Ukrajiny říkají rusky Černobyl. Tam se utopie stala skutečností a vyrostla největší jaderná elektrárna na světě bok po boku se vzorovým městem sovětského komunismu Pripjať.

Obojí mělo být symbolem toho, co dokáže nový moderní člověk. Lidé, kteří se do Pripjati přestěhovali, byli vybráni podle schopností a dovedností, odhodlání a ochoty věřit v zářnou budoucnost. Všichni začínali jako stavební dělníci a později se stali majiteli obchodů, zdravotními sestrami, policisty, instalatéry – vším, co bylo potřeba k udržení chodu celého města. Žili sen, který si většina z nás dnes dokáže jen stěží představit. Tento sen se však 26. dubna 1986 rozpadl a stal se noční můrou. Dnes už většina lidí ví jenom to, že to s Černobylem a Pripjatí špatně dopadlo. Tento historický seriál odhaluje celý a pravdivý příběh Utopie v plamenech. Nechybí úplně nové záběry ze zakázané zamořené zóny, z velké části dosud nepublikované materiály ze sovětských archivů ani hluboce osobní příběhy svědků, kteří v této utopii žili a hrozivou katastrofu přežili.

Unikátní dokumenty uvidíte každý den od 20:00 – 24:00 hodin na Prima Zoom!


Zdroj, foto: Prima ZOOM

Vendula Flassig Vrablová
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Unikátní dokumenty na Prima ZOOM pro 13. týden:

Unikátní dokumenty na Prima ZOOM pro 13. týden
Unikátní dokumenty na Prima ZOOM pro 13. týden
Unikátní dokumenty na Prima ZOOM pro 13. týden
 
Čtěte také



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !