Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Unikátní dokumenty na Prima ZOOM pro 20. týden

11. 05. 2015 | Televizní tipy
Vydáme se k našim sousedům, za pandami, do Svaté země, dalekého vesmíru, zmizelé Troji, za nejnovějšími stavbami, tramvají přes Jeruzalém… Vše budou zajímavé a pravdivé příběhy. Prima ZOOM přináší úchvatnou podívanou! Premiérové tematické bloky vždy pondělí až neděle v čase 18.00–20.00 a 20.00–22.00.

Na jaké unikátní dokumenty
se můžete na Prima Zoom těšit ve 20. týdnu?


11. 5. 18.00 – Pandí dobrodružství s Nigelem Marvenem (1. díl)

Zkušený a oblíbený moderátor pořadů o divokých zvířatech Nigel Marven vyrazil do Číny, aby se během svého nejnovějšího dobrodružství dozvěděl více o velkých pandách. Nejdříve navštíví překrásný přírodní park, kde tato skvělá, roztomilá a celosvětově populární „plyšová“ zvířata žijí. A pak se vydá do divočiny. Jeho ambicí totiž je stát se prvním moderátorem dokumentárního filmu natočeným s pandou velkou v jejím přirozeném prostředí. Nigela čeká velké množství nezapomenutelných zážitků. Zažívá krmení pand červených a setkává se s hnědým mládětem pandy – jedním z celkem pětice zvířat na světě, o kterých vědci ví. Nevyhne se ani zlobivým makakům nebo kočkodanům zlatým.

12. 5. 19.00 a 19.30 – Příběhy tatranských štítů (Souboj velikánů; Sny o svobodě)


Šestidílný seriál zkušeného dokumentárního režiséra Pavla Barabáše zachycuje dějiny objevování tatranských štítů. Na pozadí krásných, majestátních Vysokých Tater se zároveň odehrávají poutavé příběhy a životní osudy jejich návštěvníků. Tito průkopníci za sebou zanechali trvalý odkaz a sehráli důležitou úlohu během odkrývání tajemství hor. Kriváň, Gerlach, Ľadový štít, Mengusovský štít, Javorovy, Ostry štít a další známé vrcholy Vysokých Tater se v Příbězích tatranských štítů skví v plné kráse. Nejmenší velehory světa jsou přitom pevně spojené s velkými lidskými osudy.

Unikátní dokumenty na Prima ZOOM pro 20. týden12. 5. 20.00 – Svatí válečníci 1. část


Velká Británie už několik století opěvuje legendu krále Lvího srdce a jeho boj o zachování a záchranu nejsvětějšího křesťanského města Jeruzaléma ze spárů nenechavého muslimského dobyvatele Saladina. Jenže nový snímek z oceňovaného dokumentárního cyklu odhaluje úplně jinou verzi dějin a vrhá nové světlo na události Třetí křížové výpravy, která společností rezonuje dodnes. Dokumentární film vychází z původních křesťanských i muslimských historických pramenů a opírá se o rozhovory s odborníky ze Západu i Východu.

14. 5. 18.00 – Cestování červí dírou s Morganem Freemanem (Existuje Stvořitel?)

Poslední díl s legendárním Morganem Freemanem se věnujeme tématu, zdali existuje Bůh nebo nějaký jiný stvořitel. Vědci, astronomové, fyzici a matematici se snažili a nadále snaží zjistit co nejvíce o stvoření světa, přesnou odpověď zatím ale stále nemají. Náš svět funguje díky přesné kombinaci gravitace, elektromagnetismu, silné a slabé síly. Někdo tvrdí, že je tento přesný poměr sil dílem Boha, podle dalších vědců vznikl náhodou těsně po velkém třesku. Fyzik Garrett Lisi tvrdí, že čtyři síly fungují jako rotující kruhy. Sestavil 3D model, který je pro běžného člověka jen zajímavým obrazcem, na který obyčejné 3D zobrazení ani nestačí. Propojil částice, a našel tak teoretické řešení všeho. V Ženevě používají velký hadronový urychlovač k hledání Higgsova bosonu – částice, která dává všemu hmotu.

Podíváme se na experiment, kde vědci používají „boží helmu“ – helmu, která působí na pravý spánkový lalok. To způsobí, že bude mít testovaný subjekt – mladá žena – pocit, že je kdosi přítomen. Měla by mít pocit přítomnosti Boha – nadpřirozena. Po hodině v místnosti bez světla a hluku žena popisuje, co viděla. Doslova počítá, kolik postav/entit kolem sebe viděla, a říká, že měla pocit, že se vznáší, přičemž viděla sebe sama – opustila tedy své tělo. Vědec tak dokazuje to, že můžeme uměle vyvolat nadpřirozené stavy a zážitky, způsobovat je může také stavba mozku a spánkového laloku. Další teorie hovoří o bohu jako o čemsi skutečném a o lidech jako o nějaké simulaci/vizualizaci. Vše je programátorem přirovnáno ke hře The Sims. Kdo ale je tímto stvořitelem/programátorem a jaký systém by zvládnul řídit náš svět? Pokud se budou počítače vyvíjet dosavadním tempem, za 10 let bychom mohli vytvořit to, co je kolem nás, uměle. Možná jsme už teď jen „Simíci“, a nevíme o tom a vše řídí nějaký superpočítač. Vědec říká, že našel důkaz toho, že je náš svět uměle stvořený – je celý stvořený z pixelů a je celý spočítatelný.

15. 5. 18.00 – Vetřelci dávnověku V (Síla čísla tři)

Číslo tři se objevuje ve vědě, ve folkloru i v mytologii. Jonáš v břiše velryby strávil tři dny. Ježíš v hrobce strávil tři dny. V Egyptě jsou tři pyramidy v Gíze. Mají tvar trojúhelníku. Útvar ukazuje směrem nahoru. Na číslo tři upozorňoval i Pythagoras. Dal dohromady větu o pravoúhlém trojúhelníku. Podle některých vědců znalosti získal v Egyptě a Egypťané je dostali od lidí z nebe. Egyptský bůh Thovt údajně sestoupil z nebe a předával lidem znalosti. Přinesl jim tzv. smaragdové desky. V hinduismu existuje svatá trojice. Jeden z bohů má trojzubec a třetí oko uprostřed svého čela. Svobodní zednáři také používají mystické oko. Podle některých vědců oko znázorňuje epifýzu.

To je část lidského mozku a podle vědců to může být ta část, kterou se odlišujeme od ostatních organismů. V buddhismu jsou tři mytické postavy, které pomáhají lidem na konci jejich života. V Bibli jsou příběhy o třech moudrých mužích. Byli to tři králové a přišli z východu. Údajně přišli do Betléma a vedla je hvězda. Podle vědců mohla být betlémská hvězda mimozemské plavidlo anebo mohli být tři králové mimozemšťané. Ježíš dostal tři dary. Zlato, kadidlo a myrhu. Existuje také svatá trojice – Otec, Syn a Duch svatý. Univerzální struktura DNA se skládá ze shluků po třech. Číslo tři je klíčem jazyka o DNA. Podle vědců může být DNA zakořeněna do samotného vesmíru. Takže dnes to bude za tři.

¨Unikátní dokumenty na Prima ZOOM pro 20. týden15. 5. 19.00 – Vetřelci dávnověku V (Kouzla bohů)

Užijte si závěrečný a magický díl páté série. Magie existuje už od pradávna. V dávných dobách byla magie doménou bohů. Lidé se snažili používat magii. Zhang Guo Lao byl podle legend čínský kouzelník. Podle legend létal na svém koni, na kterém jezdil obráceně. Prý ho uměl složit a dát si ho do kapsy. Podle ufologů to mohlo být vyspělé mimozemské zařízení. Buddha cestoval po Indii a šířil své učení. Podle legend postavil cestu do nebe. Podle legend také během vteřiny dokázal překročit řeku Gangu. Mohlo se snad jednat o nějaký druh teleportace. Další slavný čaroděj byl Merlin. Podle legend žil v dobách krále Artuše, kterému radil. Merlinovým otcem byl podle legend temný anděl, který oplodnil lidskou ženu.

Podle ufologů to mohl být potomek mimozemské bytosti. Perseus měl podle legend neviditelnou helmu. Bohyně Kirké měla kouzelnou hůlku. Příběh o Mojžíšovi vypráví, že měl kouzelnou hůl a tu uměl proměnit v hada. Egypťané to prý uměli také. Mojžíš na ně ale seslal deset ran. Skončilo to tím, že zemřeli prvorození synové. Zastánci teorie o archeoastronautech se domnívají, že to mohl být mimozemšťan, který se postavil za lidi, proti Egypťanům, kteří měli mimozemské zbraně. Kouzelník David Blaine do sebe nechal pustit několik tisíc voltů elektrického proudu a přežil. En no Gyoja byl podle legend japonský kouzelník, který uměl létat a podle legend byl několikrát popraven. Podle ufologů je prostě magie odvozená od mimozemských bytostí.

16. 5. 19.00 – Tajemství skrytá v prachu I (Troja – pravda skrytá za legendou)

Troja je město známé z Homérova eposu Illias. Udála se u něj slavná bitva, která město údajně vymazala z mapy. Do jeho objevení Heinrichem Schliemannem neměli vědci tušení, zda je město pouze vybájené, nebo jestli skutečně existovalo. Podle archeologických nálezů byla Troja vzkvétajícím obchodním centrem. Důvodem pro válku tedy nemusela nutně být unesená Helena. V Troji byly nalezeny texty v chetitštině, což vede archeology k myšlence, že Troja nebyla řeckým městem, ale chetitským. Trojská válka tedy byla pravděpodobně prvním střetem Západu s orientem. Výkopy zde probíhají dodnes. Archeologové zde nejčastěji nacházejí úlomky nádob apod., ale občas zde najdou i lidské kosti.

16. 5. 20.00 – Ushuaia – výpravy do divočiny (Neklid v kalných vodách)

Milovníci půvabů a krás přírody cestují po celé planetě a během svých cest se setkávají s nejrůznějšími obyvateli exotických končin – lidmi, zvířaty i rostlinami všech možných druhů. Jejich úžasná dobrodružství jsou bohatá na skvělé zážitky. Občas během nich dokonce dochází k vůbec prvním setkáním v historii moderního člověka. V epizodách nové páté série se dostávají na málo známá a navštěvovaná místa. Dokumentární seriál Ushuaia – výpravy do divočiny povoluje uzdu naší představivosti a zároveň upozorňuje na nutnost ochrany přírodního bohatství, které je nutno zachovat za každou cenu.

17. 5. 18.00 – Asijské divy světa II (Stavba slavné opery)

Dokumentární seriál Asijské divy světa se vrací v podobě druhé řady nových epizod, ve kterých se objevují nejambicióznější stavby v asijsko-pacifické oblasti. Nechejte se znovu pozvat na turné po nejnovějších ale i už dokončených architektonických divech světa v Austrálii, Koreji, Singapuru nebo Malajsii. Každý z nich představuje absolutní špičku a triumf v designu a architektuře. Asijské divy světa jsou rozebrány od začátku do konce – od vizionářského nápadu přes (ne)překonatelné potíže až k vytoužené oslavě neuvěřitelného úspěchu. Druhá série opět dokazuje, že Asie stojí v popředí stavebních inovací.

17. 5. 20.30 – Tramvají přes Jeruzalém


Je to první, a zároveň jediná tramvajová linka ve Svatém městě. Funguje teprve krátce a spojuje Západní Jeruzalém s Východním. Už od prvního dne vyvolala ve městě chaos, protože si řidiči nedokázali poradit s tratí. Odpůrci navíc projekt kritizují za to, že předjímá politický názor, protože z Jeruzaléma symbolicky dělá nedělitelné město. Linka vede přes vysoce ortodoxní židovské i palestinské čtvrti. Tvůrci dokumentárního filmu Tramvají přes Jeruzalém nastoupili… A všechno ostatní už nechali náhodě. Koho po cestě potkají a co zažijí? Mimo jiné starou dámu z rodiny Khalidiových, která žije už po 1 000 let v palestinské čtvrti kousek od Zdi nářků i Skalního dómu. Zvláštní a neobvyklá cesta Tramvají přes Jeruzalém představuje místní obyvatele, jejichž každodenní rutina je všelijaká – jen ne rutinní.

Unikátní dokumenty, vysílané ve 20. týdnu,
uvidíte každý den od 18:00 – 22:00 na Prima Zoom!


Zdroj, foto: Prima ZOOM
Vendula Vrablová


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !