Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Unikátní dokumenty na Prima ZOOM pro 22. týden

29. 05. 2023 | Televizní tipy
Pojďte se ponořit do světa poznání díky Prima ZOOM.

Unikátní dokumenty na Prima ZOOM pro 22. týden:


29. 5. 21.00 – Cevenny: Skrytá krása Francie

Impozantní náhorní plošiny, krasové krajiny, hluboké soutěsky a hluboké lesy. Takové je pohoří Cevenny, které stojí majestátně na jihu Francie. V roce 1970 tady byl zřízen jeden z největších francouzských národních parků. A v roce 2011 ho organizace UNESCO prohlásila za jedno ze světových dědictví celého lidstva. Zveme vás na návštěvu! Náš přírodovědný film zachycuje, jak se mění podoby jednoho z nejkrásnějších míst Francie v průběhu celého roku. Během výpravy do pohoří Cevenny objevíme jedinečnou krajinu, seznámíme se s jeho zajímavými obyvateli a odhalíme mnoho různých druhů vzácné fauny i flóry.

Unikátní dokumenty na Prima ZOOM pro 22. týdenNa hoře Mont Aigoual stojí poslední celoročně obývaná meteorologická stanice ve Francii. Místní meteorologové vyrážejí ven i v zimě, kdy rychlost větru dosahuje 100 km/h. Nemají na vybranou, protože musejí zkontrolovat citlivé měřicí přístroje. V květnu a červnu se do hor vydávají ochránci ptáků. Nebezpečně riskují vlastní životy, aby na strmých stěnách soutěsek řek Jonte a Dourbie okroužkovali mláďata supů bělohlavých. V hnízdech postavených v závratných výškách se jim každou sezónu daří označit až 50 nových mláďat. Supi bělohlaví museli být do Cévennes znovu vysazeni v roce 1981.

Od té doby se jejich populace úspěšně obnovila, a tak nad úchvatnou krajinou krouží více než 600 těchto velkých ptáků. Přesto nejsou jediným místním lákadlem. V horách se pečlivě opatruje lesk a sláva dob dávno minulých. Důkazem je stará parní železnice Train à Vapeur, která vozí zájemce místními údolími pravidelně od dubna do října. Nebo bývalé přádelny hedvábí, díky kterým tento region v 18. století utěšeně zbohatl. Cevenny jsou okouzlující a výjimečný, i když vcelku málo známý region na jihu Francie, kde se toho dá mnoho objevit. 

30. 5. 20.00 – Pátrání po císařské superflotile

V prosinci 1914 se britskému Královskému loďstvu podařilo potopit celou flotilu německých válečných lodí. Událost se zapsala do dějin jako jedna z prvních velkých námořních bitev první světové války. Historický dokumentární film Pátrání po císařské superflotile odhaluje její skutečný příběh. V prosinci roku 1914 se v jižním Atlantiku odehrál rozhodující vojenský střet. Britské námořnictvo odolalo německému protivníkovi.

U přístavu Port Stanley na Falklandách šla ke dnu čtyři německá plavidla včetně dvou obrněných křižníků a zahynulo více než 2000 námořníků. O století později dal falklandský námořní archeolog Mensun Bound dohromady expedici s cílem najít vrak vlajkové lodi SMS Scharnhorst. Kde přesně se nachází, není známo. Zkoumat nesmírnou plochu mořského dna je podle Bounda stejné jako sekat obří trávník. A to v prostředí bouřlivého Atlantiku, kde podmínky nejsou ani zdaleka tak mírné jako v klidném Středozemním moři. Není se čemu divit, že tenkrát to nevyšlo. Ale uběhlo dalších pět let a Bound je zpátky na místě činu. Podaří se mu s modernější a vyspělejší technikou konečně uspět tam, kde se to v roce 2014 nepovedlo? 

30. 5. 22.00 – Letecké katastrofy: Nové důkazy II (1. díl)

Když se komerční let společnosti Corporate Airlines 5966 za záhadných okolností zřítil v Missouri, na místo vyrazili vyšetřovatelé. Záznamy posledního rozhovoru v kokpitu letadla načrtly první obrysy letecké katastrofy. Pokračování mrazivého, ale strhujícího seriálu přináší nové důkazy také o dalších neštěstích a tragédiích – jako je zřícení letadla Japan Airlines 123. Tragédie, která si vyžádala nejvíce životů v dějinách, ohrozila provoz letadel Boeing 747 po celém světě. Inspektoři se zabývají také případem kazašské posádky, jíž se naštěstí podařilo bezpečně přistát s nekontrolovatelným letounem. Jenže teď se musí zjistit, jak se mohl stroj dostat z výroby se smrtící chybou v systémech.

Seriál Letecké katastrofy: Nové důkazy odhaluje mrazivou pravdu o tom, že bezpečnost leteckého provozu se postupně zlepšuje díky nehodám, k nimž dochází. Ohlédněte se za nechvalně proslulými nehodami a tragédiemi. Zjistěte, co se pokazilo a proč. Každá epizoda vychází z nahrávek pořízených v kokpitu osudových letadel, oficiálních zpráv o nehodách a výpovědí svědků, kteří byli u toho a přežili. Navíc přidává rozhovory s experty, napínavé dramatické rekonstrukce a špičkové digitální animace i efekty. Ať už se jednalo o potíže s údržbou, nebezpečný náklad nebo extrémní výkyvy počasí, vyšetřovatelé poctivě odhalují, co způsobilo nejhorší a nejpodivnější letecké katastrofy. Hledají jejich příčinu, aby zajistili, že k něčemu podobnému už nikdy znovu nedojde.

30. 5. 23.00 – Svět sportu: Rok za rokem (1. díl)

Vydejte se na kouzelnou cestu časem. Ve strhujícím seriálu Svět sportu rok za rokem prožijeme všechny nejslavnější a někdy nervydrásající momenty, které se udály. Veškerá zlatá období v celé jejich kráse a nejzářivějších barvách. Každá epizoda je návrat do historie, každý díl se věnuje jednomu roku od r. 1970 dále. Nejslavnější a neoslavovanější momenty se vrací ve Světě sportu rok za rokem.

30. 5. 23.30 – Honba za adrenalinem I (1. díl)

Připojte se k odvážné a neohrožené moderátorce Amber Rush, která hledá dokonalé zážitky, co jí naprosto rozbuší srdce. Během její honby za adrenalinem zažijeme všechno, co vás napadne, a možná že i něco, na co se bojíte třeba jenom pomyslet. Bourající auta, naplno rozjeté tanky, divoké plavby a ohromující technologie – v každé epizodě si Amber na vlastní kůži vyzkouší čtyři extrémní zážitky, aby mohla vybrat ten „nejadrenalinovatější”.

2. 6. 20.00 – Želví odysea

Mořské želvy patří k nejstarším a nejmajestátnějším obyvatelům naší planety. Více než 100 milionů let křižují oceány, přežívají masová vymírání druhů a zároveň hrají kriticky důležitou roli v zachování potravního řetězce. Jenže teď musí čelit úplně nové hrozbě – nám lidem! Je nejvyšší čas, abychom se o těchto pozoruhodných plazech dozvěděli více. 

Unikátní dokumenty uvidíte každý den od 20:00 – 24:00 hodin na Prima Zoom!


Zdroj, foto: Prima ZOOM

Vendula Flassig Vrablová
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !

Kroj