8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 30.04. 2024
Dnes má svátek Blahoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Unikátní dokumenty na Prima ZOOM pro 28. týden

12. 07. 2021 | Televizní tipy
Dobrodružná výprava začíná na Prima ZOOM. Parádní podívaná s Prima ZOOM vás pohladí po duši.

Unikátní dokumenty na Prima ZOOM pro 28. týden:


12. 7. 20.00 – Zaniklé britské železnice I (Skotsko)

Od 60. let 20. století bylo odstaveno šest a půl tisíce kilometrů britských železničních tratí. Nyní, o několik desetiletí později, se Rob Bell vydává na cestu za odhalením ztracených kolejí v historickém seriálu Zaniklé britské železnice. V každé epizodě se Rob zaměří na jinou trať. Odhalí skrytou krajinu, ztracenou infrastrukturu i zapomenutý svět, který zmizel, když po železnici přestaly jezdit vlaky. Zjistí, jak zavřená trať ovlivnila komunitu, průmysl a životní styl celé oblasti. Ale nejen to! Rob se zároveň přesvědčí o tom, že konec znamenal nový začátek. Ze starých nádraží jsou dnes překrásné domy, signalizace byla obnovena a historické železniční tratě po celé zemi jen vzkvétají. Seznamte se s Velkou Británií v takové podobě, v jaké jste ji dosud neviděli – ať už je to venkovský Wales, Jezerní oblast nebo sever Skotska.

Unikátní dokumenty na Prima ZOOM pro 28. týden13. 7. 21.00 – Pyramidy: Odhalená tajemství (Chufuova tajemná hrobka)

Jak byly vystavěny pyramidy v Egyptě? Odpověď na tuto otázku zůstává nevyřešeným tajemstvím. Mnoho ukrytých pyramid a pohřbených krypt nebylo dosud objeveno. Naštěstí mají moderní egyptologové a archeologové užitečného pomocníka. Díky leteckým a satelitním záběrům získávají nové cenné stopy o poloze, konstrukci a vývoji těchto ikonických budov. Devět z nich nyní můžeme prozkoumat z úplně nové perspektivy: fascinující stupňovitou Džoserovu pyramidu, záhadnou Lomenou pyramidu a nedaleko stojící Červenou pyramidu, nejznámější, a přesto neméně mysteriózní trojici pyramid v Gíze, úchvatnou pyramidu v Meidumu, ikonickou Sfingu a málo známou archeologickou lokalitu Abú Rawáš. Seriál využívá digitální efekty, satelitní snímky i nejmodernější techniky letecké archeologie a rekonstruuje Egypt v takové podobě, jakou měl před 5000 lety.

14. 7. 21.00 – Do divočiny: Madagaskar (Legendy ostrova lemurů)

Před miliony let ztroskotaly na rozeklaném pobřeží Madagaskaru stovky zvířat. Zůstaly odříznuty od pevniny a evoluce se na nich vyřádila. Téměř celá čtvrtina zvířecích druhů, které žijí na tomto ostrově, má naprosto jedinečné rysy. Takové množství bizarních životních forem hluboce ovlivnilo první lidské osadníky. A jedna konkrétní skupina primátů stála u zrodu pověstí a legend, které provázejí jejich životy až do dnešních dní.

14. 7. 23.00 – Příběhy teroru (Hotel)

Přelomový dokumentární seriál Příběhy teroru se vrací k útokům, které změnily dějiny lidstva. Ponořte se do komplikované podstaty terorismu a odhalte, že nikdy není nic takové, jak to vypadá. V tomto unikátním seriálu se vrátíme k šesti teroristickým činům spáchaným od druhé světové války. S pomocí rozhovorů s očitými svědky, archivních záběrů a dramatických rekonstrukcí zjistíme, co přesně se během těchto hrůzných okamžiků historie událo. Smysl teroristických útoků vychází najevo až ve chvíli, když na ně pohlédneme z různých perspektiv, zasadíme je do historického kontextu a podrobíme je pečlivému rozboru. Přední světoví odborníci prozradí, jak se terorismus v průběhu let změnil, ale i jak probíhá proces radikalizace a de-radikalizace. Nenechte si ujít fascinující Příběhy teroru.

16. 7. 20.00 – Návrat megažraloka

Jedním z nejnapínavějších dobrodružství poslední doby je pátrání po největších velkých bílých žralocích světa – takzvaných megažralocích. Odvážní experti na zubaté stroje na smrt Jeff Kurr a Andy Casagrande zamířili na Nový Zéland, kde je čeká lov velkých bílých žraloků číhajících v hlubokých pobřežních vodách. Aby se poučili z minulých zkušeností, vrátí se přitom k nejvíce vzrušujícím zážitkům a objevům minulosti.

17. 7. 21.00 – Život mezi opicemi

Díky historicky-přírodovědnému filmu Život mezi opicemi máme vůbec poprvé možnost dozvědět se o neuvěřitelném příběhu jednoho vědce. V roce 1968 doktor Wolfgang Dittus, mladý vědec Smithsonova institutu, vyrazil na Srí Lanku studovat makaky. Měl tam strávit osmnáct měsíců, a neměl ani nejmenší tušení, že ve skutečnosti ho čeká výprava, která mu zabere celý život. Wolfganga naprosto uchvátil charakter, šarm a drzost makaků. Během následujících padesáti let zmapoval životy více než 5000 těchto opic a zachytil jejich narození, úmrtí, vztahy, změny v sociálním postavení i proměny jejich spojenectví. Díky tomu se stal autorem nejdelší nepřetržité studie opic na světě. Jeho pozoruhodné zážitky s makaky šly ruku v ruce s dramaty osobního života. Také inspiroval a vyškolil další generace vědců, kteří pomohou šířit poselství o ochraně přírody po celé Srí Lance. Ale hlavně přispěl k tomu, aby si střapaté, drzé makaky zamiloval úplně celý svět.

17. 7. 22.00 a 22.30 – Utajené příběhy českých dějin III (Tajemství pražského poledníku – mystika mariánského sloupu; Král Ječmínek a bitva pod Hostýnem)

Snímek je věnován příběhu mariánského sloupu na pražském Staroměstském náměstí, jeho vztyčení po třicetileté válce i stržení v listopadu 1918. Pražští civilisté, zejména studenti, si vedli v boji proti švédským žoldnéřům mimořádně statečně. Císař v upomínku na to povýšil přední bojovníky do šlechtického stavu a vylepšil znak města přidáním obrněné paže třímající meč. Jako poděkování za ochranu města v bitvě byl pak Pražany vystavěn mariánský sloup, do jehož podstavce byl starobylý obraz Panny Marie Rynecké vložen. Došlo tím k navázání duchovní i estetické kontinuity mezi dobou Karla IV. a českým barokem. Místo pro zbudování mariánského sloupu nebylo tehdy zvoleno náhodně.

Má pozoruhodný význam astronomický (tzv. pražský poledník) a je také spojováno s mystickou a esoterní tradicí. Prý se na něm nacházel průsečík významných duchovních sil, které se zde střetly již v počátcích naší historie. Totéž místo si prý později zvolil židovský mystik Rabbi Löw ke stavbě svého golema. V roce 1915 byl na náměstí vztyčen rozlehlý Šalounův pomník mistra Jana Husa. Při tvorbě tohoto sochařského díla byla zohledněna přítomnost mariánského sloupu na náměstí. Právě s ohledem na sloup byla zvolena horizontální kompozice Husova pomníku, která v době, kdy stržený sloup na náměstí chyběl, ztrácela význam. Stejně tak i pohled postavy Jana Husa měl směřovat ke sloupu a soše Bohorodičky (Hus byl mariánským ctitelem). Druhá polovina pořadu rekapituluje události stržení sloupu v roce 1919, propagandu krajní levice i tajnou připravenost akce, která měla vypadat jako spontánní, ale nebyla.

Připomíná nepochopitelnou odlišnost v přístupu k pomníku maršála Radeckého a ke sloupu. Hovoří o šarvátkách kolem stržení a o statečnosti zachránců torza pomníku. V závěru připomene snahy o obnovu sloupu. Dokumentární film připomíná dávnou historii tatarského vpádu na Moravu v polovině 13. století i tradici poutí na Svatý Hostýn, která s touto opomíjenou historickou epizodou úzce souvisí. Hovoří také o zpola legendární postavě Jaroslava ze Šternberka, o kronikářských zprávách o něm i o vlivu této tradice na lidovou pověst o králi Ječmínkovi.

Podle všeho se jak do postavy Ječmínka, tak do postavy Jaroslava ze Šternberka vtělily pozůstatky pohanských tradic spjatých s mladým bohem války a zemědělství jménem Jarilo, který byl známý a uctívaný na Rusi a patrně i u nás. Souvisí to také s úctou ke sv. Jiří (Jur, Jar, jaro). Uvedené souvislosti, a zejména fakt, že je Jaroslavovo hrdinství zmíněno v tzv. Rukopise zelenohorském, vede mnoho badatelů ke skepsi ohledně historicity moravského „kapitána“ Jaroslava ze Šternberka, kterou odkazují jen do říše výmyslů a bájí. Jaroslav však byl skutečnou historickou osobou a opravdu bojoval s kočovnými nájezdníky, nikoli ovšem s Mongoly, ale s uherskými Kumány. Odpor středoevropských zemí proti tehdejšímu vpádu zastavil jednu z vln islámské expanze a ochránil západní Evropu.

Unikátní dokumenty uvidíte každý den od 20:00 – 24:00
hodin na Prima Zoom!


Zdroj, foto: Prima ZOOM

Vendula Flassig Vrablová
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !