Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 18.04. 2024
Dnes má svátek Valérie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Unikátní dokumenty na Prima ZOOM pro 22. týden

31. 05. 2021 | Televizní tipy
Odstartujte červen s Prima ZOOM. Chcete cestovat, podívat se do historie, přežít v divočině nebo jen poznávat svět z pohodlí domova? Od toho je tu Prima ZOOM!

Unikátní dokumenty na Prima ZOOM pro 22. týden:


31. 5. 20.00 – Stezky světa (1. díl)

Cesta po stezkách světa na kole, motorce, pěšky nebo na koni? Vyrážíme. Naše pouť vede po stezce Inků, dále přes historické španělské území Extremadura a nakonec po Svatojakubské cestě. Potkáme se s místními obyvateli, ochutnáme regionální jídlo a pití, zažijeme lokální svátky a poznáme zdejší tradice. A nevyhneme se ani zajímavým historickým památkám nebo místu, kde se dá v klidu odpočívat. Vydejme se společně podél vodopádů a strží až k úžasným horským vrcholům a přívětivým útulnám.

Unikátní dokumenty na Prima ZOOM pro 22. týdenCestopisná mini série Stezky světa je výpravou plnou akce a dobrodružství. Můžete se spolehnout na to, že si tento výlet užijete skutečně aktivním způsobem. A to i přesto, že až donedávna byl turismus spojován s návštěvou exotických míst, idylických pláží nebo nekonečnými prohlídkami přeplněných měst. Dnešní turisté se zajímají o destinace, které nemají s hektickým stylem každodenního života nic společného. V šesti epizodách této série se podíváme na různé turistické stezky na všech šesti světových kontinentech. Zároveň se seznámíme s přírodou, jež je obklopuje, historickým dědictvím, možnostmi volnočasových aktivit, gastronomií a dávnými tradicemi.

1. 6. 21.00 – Utrpení Habsburků

Věřili byste tomu, že kouření marihuany se používalo k léčení astmatu a čípky s obsahem kokainu byly užívány jako přípravky proti poruchám spánku? Tyto a další podobné lékařské anomálie odhalují záznamy vídeňského dvorního lékaře z 19. století. Vydejte se spolu s námi na výpravu po stopách fascinujících historických pramenů. Seznámíme se nejen s tehdejšími šokujícími lékařskými praktikami, ale i s jedinečnou společenskou charakteristikou 19. století.

2. 6. 21.00 – Chorvatské mokřady

Každý rok uprostřed Chorvatska začíná ten samý příběh: nastane jarní obleva a proti městům Záhřeb a Bělehrad se valí obří záplavové vlny. Hladina řeky Sáva stoupne asi o deset metrů. Voda v množství, které by naplnilo více než deset miliard van, zaplaví oblast velikosti Bodamského jezera, často na několik nekonečných měsíců. Chorvatské i srbské hlavní město přesto zůstává ušetřeno a tragické katastrofě se bezpečně vyhne. Čemu za to vděčí? Jedním z hlavních důvodů je to, že řeka Sáva může téct bez omezení. Díky každoročním záplavám vzniká nejen přirozená protipovodňová nádrž: na říčních březích Sávy se rozkládá přírodní ráj, jenž nemá ve střední Evropě obdoby. V zaplavených lesích na území jedné z mála posledních kontinentálních lužních krajin žije mnoho rozmanitých druhů zvířat a rostlin.

Na svou kořist tady trpělivě čekají velké dravé ryby, jako je například sumec. A ve větvích stromů odpočívá více než 240 druhů ptáků, včetně dudkovitých, žije zde potápka roháč, volavka stříbřitá, bekasina otavní nebo tenkozobec opačný. Některé místní druhy zvířat, která jsou tady doma takřka odnepaměti, jako turopolské prase nebo kůň Posavina, stráví v místních nivách takřka celý rok. Užívají si na lužních loukách, rozrývají kaluže a jsou jako živé sekačky na trávu – brání tomu, aby na místě vyrostly husté dubové lesy. Díky tomuto tradičnímu způsobu pasení a hospodaření se jen na území Národního parku Lonjsko Polje dobře daří více než 700 párům čápů bílých. Díky tomuto přírodovědnému filmu a pohledu do chorvatských mokřadů můžeme nahlédnout do minulosti evropského kontinentu, a zároveň sledovat v praxi, jak by bylo možné spolehlivě zajistit ochranu velkoměst ohrožených povodněmi.

3. 6. 22.00 – Setkání s grizzlym (Čelit hladu)

Medvěd grizzly je vysoký až 2,5 metru a může vážit 550 kilogramů. Má ostré drápy a k tomu silnou čelist dravce. Všichni jsme se doslechli o děsivých útocích agresivních medvědů na člověka, ale jaký je grizzly ve skutečnosti? Vyhlášený biolog a odborník na medvědy Chris Morgan zkoumá tato zvířata už několik let a s nadšením odhaluje jejich pravou tvář. V tomto senzačním dvoudílném filmu vyrazil po stopě medvědů na aljašském pobřeží Katmai, kde se k nim může dostat blíž než kdekoli jinde, a díky tomu poodhalit jejich společenský život, metody přežití, ale i překvapivě citlivou, tolerantní, dokonce něžnou stránku.

Chris má zábavné i zajímavé poznámky, zasvěceně komentuje chování medvědů a vysvětluje zvláštnosti jedinečného prostředí oblasti Katmai i to, jaký má dopad na místní populaci grizzlyho. Jeho vášeň pro medvědy nezná hranic. Každá epizoda se zaměřuje na jiné stránky života medvědů. Dohromady jsou podrobným, napínavým a vizuálně ohromujícím portrétem zvláštního života grizzlyho z Katmai.

5. 6. 20.00 – Útočiště: Jak přežít v Alpách (1. část)

Zvířata, která žijí v Alpách, musí každý den tváří v tvář drsnému a nebezpečnému prostředí dokazovat, že mají zvláštní schopnosti. Ať už jde o velkého nebojácného medvěda, hrozivě vyhlížejícího orlosupa skalního, osamělé vlčice nebo malého skokana hnědého zahrabaného ve sněhu, každé z těchto zvířat se ve snaze přežít naučilo vlastní zajímavou techniku. Odhalíme je v přírodovědném dokumentárním filmu Útočiště: Jak přežít v Alpách.

5. 6. 21.00 a 21.30 – Přírodní kuriozity Davida Attenborougha III (Vrcholoví sportovci; Chytré hlavy)

David Attenborough se ohlíží za nejkurióznějšími zvířaty, která potkal během své neuvěřitelné přírodovědecké a dokumentaristické kariéry. V každé epizodě třetí řady oblíbeného seriálu Přírodní kuriozity uvidíte dvě hříčky přírody spřízněné stejným výstřelkem evoluce. Naši planetu obývají zvláštní zvířata s bohatou historií vývoje. Některá jsou dlouhodobě opředena mýty nebo prokleta naším vlastním nepochopením. Jiná teprve nedávno odhalila svá tajemství. Attenboroughův tým se opírá o nejnovější vědecké poznatky a ve fascinujícím seriálu vysvětluje, co vedlo ke vzniku těchto přírodních kuriozit.

6. 6. 20.00 – Guy Martin: Den D

V roce 2019 jsme oslavili 75. výročí Dne D a vylodění v Normandii – spojeneckého protiútoku na nacistické Německo během druhé světové války. Operace s kódovým označením Overlord zůstává dodnes nejsložitější vojenskou akcí dějin. Motocyklový závodník a nadšenec do mašin všeho druhu Guy Martin se rozhodl složit poctu tomuto klíčovému zvratu ve válečném tažení tím, že znovu zinscenuje jednu z nejtroufalejších misí – a to se vším všudy!

Jenom několik málo hodin předtím, než došlo k vylodění v Normandii, jenž se stalo synonymem Dne D, byly tisíce spojeneckých vojáků tajně letecky vysazeny za nepřátelské linie. Jejich úkol: vyčistit cestu. Guy se stává jedním z nich – nejdříve vede tým odborníků, kteří renovují původní nákladní letadlo Douglas C-47 Dakota, pak vyletí směrem nad Normandii – a nakonec dokončí misi tak, že z letadla vyskočí. Tento celovečerní film nabízí výjimečný pohled do zákulisí důležité události druhé světové války a nečekaným způsobem oživuje historii Dne D.

Unikátní dokumenty uvidíte každý den od 20:00 – 24:00
hodin na Prima Zoom!


Zdroj, foto: Prima ZOOM

Vendula Flassig Vrablová
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !