Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Léto - čas jahodLéto - čas jahod
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 18.05. 2024
Dnes má svátek Nataša
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Unikátní dokumenty na Prima ZOOM pro 30. týden

26. 07. 2023 | Televizní tipy
Ty nejzajímavější dokumenty najdete na Prima ZOOM. 

Unikátní dokumenty na Prima ZOOM pro 30. týden:


27. 7. 21.00 – Pearl Harbor: Do útrob Arizony (1. část)

Vydejte se do nitra lodi, kvůli které vstoupily Spojené státy americké do druhé světové války a ovlivnily její výsledek. Tragédie plavidla USS Arizona přiměla milióny Američanů mobilizovat síly a bránit se imperiálnímu Japonsku i jeho spojencům. Sedmdesát let po útoku na Pearl Harbor se historikové rozhodli prozkoumat zatopené interiéry. Loď je jako jeden velký hromadný hrob. Žádný potápěč nesmí dovnitř. Průzkum tedy probíhá pomocí speciální techniky, která nenaruší klid tohoto posvátného místa. Ve filmu nechybí ani dosud nezveřejněné záběry Arizony před útokem nebo rozhovory s těmi, kteří přežili. Sledujte historické okolnosti vedoucí k útoku a to, jak tento útok ovlivnil dějiny.

Unikátní dokumenty na Prima ZOOM pro 30. týden27. 7. 22.00 – Divoké Portugalsko

Objevte zajímavá divoká zvířata a nezkrotnou krajinu Portugalska, které tvořily dějiny rušného centra celosvětového obchodu. Projděte celou zemi od lesů po pobřeží a pokochejte se majestátní krásou místních divokých koní, jeřábů, tuleňů nebo plameňáků. Portugalsko bývalo významnou a silnou mocností, která spojovala starou Evropu s novými světy. Dějiny celé země jsou úzce spjaté s její krajinou a divokými zvířaty, která v ní žijí. Jedinou národní přírodní rezervací se prohání jedinečné plemeno divokých koní. 

Jeho zástupci jsou patřičně malí, ale zároveň dostatečně odolní na to, aby dokázali v minulosti provázet portugalské průzkumníky a objevitele na jejich zaoceánských plavbách do všech koutů světa. V dnešní době se moře u západního pobřeží Nazaré stalo rájem surfařů, kteří sem přijíždějí za největšími vlnami na světě. A přesto se hluboko pod rozbouřenou hladinou křehcí mořští koníci drží hustého porostu chaluh. V dobře chráněných zátokách izolovaných portugalských ostrovů našli útočiště ohrožení tuleni.

Jako na Marsu rudou krajinou ostrovů Desertas se prohánějí největší slíďákovití pavouci světa, loví ještěrky a někdy se dokonce vrhnou i proti sobě navzájem. Ale největší místní přírodní podívanou zůstává migrace milionů ptáků, kteří se tady zastavují, aby si odpočinuli během dlouhé cesty ze Skandinávie do Afriky. Břehouš černoocasý, tenkozobec opačný, sup či pestře zbarvený plameňák sbírá síly nebo se rovnou ubytuje na celou zimu v této zemi na úplném kraji Evropy. V divokém Portugalsku, které je křižovatkou mezi severem a jihem, pevninou a mořem.  

29. 7. 20.00 – Sardinie: Kamenná archa

Před více než 40 miliony let se Sardinie odtrhla od jižního okraje Evropy a pomalu se přesunula směrem k Africe. Během svízelného a pohnutého putování se na tuto „kamennou archu” nalodilo mnoho různých „pasažérů”. Nový přírodovědný dokumentární film odhaluje, jak se ze Sardinie stal domov velké škály divokých zvířat, na které nikde jinde nenarazíte.  

29. 7. 21.00 – Divoké Shetlandy

Divoké Shetlandské ostrovy na sever od Skotska jsou domovem výrů a puštíků a vzácných buřňáků. Během zimy odhodlaně přestávají silné bouře, které nemilosrdně bičují Atlantik. Když se dny prodlouží, shromáždí se po tisících na vysokých skalních věžích na pobřeží. Odtud se vrhají po hlavě do hloubky 25 metrů, kde se potápějí pod hladinu Atlantského oceánu za potravou. Sledujte, jak to dokážou, a nechte se přitom okouzlit dechberoucí krajinou divokých ostrovů.  

29. 7. 22.00 – Zapomenuté tábory Třetí říše

Věděli jste, že během druhé světové války stál na britském území nacistický koncentrační tábor? Pravdou je, že takových nečekaných a překvapivých míst, bylo ještě více. Kromě táboru Sylt na ostrově Alderney v Lamanšském průlivu existoval také Flastad v Norsku nebo Säuferwasser v Polsku. Ale i na ně historie zapomněla. Jedině díky historikům byly tyto nacistické tábory znovu objeveny 76 let po osvobození Spojenci. A spolu s nimi vychází na světlo světa také skutečný rozsah Hitlerových každodenních zvěrstev a hrůz.

Vězni těchto táborů nuceně pracovali na obrovských ambiciózních projektech Třetí říše, které patří k největším stavbám 20. století. Jejich pozůstatky často dodnes vyčnívají z krajiny. Anglosaský tábor se podílel na stavbě masivního vojenského opevnění známého jako Atlantický val. Norské tábory jako ten ve Flastadu stavěly nedobytné a neproniknutelné pevnosti nebo arktickou dálnici přezdívanou „krvavá cesta”. A koncentrační tábory v polské částí Slezka započaly konstrukci mysteriózního a nakonec nedokončeného projektu Riese. Po těchto hrůzách už dnes nic nezbylo. Byly zapomenuty. Ale ne navždy.

30. 7. 22.00 – Největší stadion na světě

V srdci kalifornské metropole Los Angeles neohrožený tým odvážných stavitelů a ocelářů bojuje proti závratným výškám, spalujícímu slunečnímu žáru a bleskovým povodním. Jejich úkolem je postavit Stadion SoFi za 2,5 miliardy dolarů. Tento nový losangeleský super stadion musí být dost velký na to, aby dokázal pojmout hned dva prominentní týmy americké národní fotbalové ligy – Rams a Chargers – a zároveň hostit zahajovací ceremoniál olympijských her v roce 2028. Má to zkrátka být nejmodernější stavba ze všech. 

Ale inženýři musejí nejprve zajistit, aby dokázala vzdorovat možnému zemětřesení. Teprve pak můžou nechat vylít desítky milionů kubíků betonu, vztyčit 66 tisíc tun oceli a nainstalovat více než 300 speciálních střešních panelů, ze kterých poskládají největší střechu svého druhu. A na to všechno mají pouhých čtyřicet měsíců. Až bude dokončena, stane se tato stavba největším sportovním stadionem na světě. Oba fotbalové týmy mezitím čelí vlastním specifickým překážkám, spojeným s přesunem veškerých svých každodenních aktivit. Nenechte si ujít vzrušující podívanou ve speciální celovečerní epizodě spadající pod oblíbený seriál Výstavba obrů.

Unikátní dokumenty uvidíte každý den od 20:00 – 24:00 hodin na Prima Zoom!


Zdroj, foto: Prima ZOOM

Vendula Flassig Vrablová
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Unikátní dokumenty na Prima ZOOM pro 30. týden:

Unikátní dokumenty na Prima ZOOM pro 30. týden
Unikátní dokumenty na Prima ZOOM pro 30. týden
Unikátní dokumenty na Prima ZOOM pro 30. týden
 
Čtěte také



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !