Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 Kdy se letos slaví Den otců 2024?Kdy se letos slaví Den otců 2024? Léto - čas jahodLéto - čas jahod Jak správně pečovat o orchideje?Jak správně pečovat o orchideje?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 01.06. 2024
Dnes má svátek Laura
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Zrod impérií na Prima ZOOM

1. 07. 2023 | Televizní tipy
Stále aktuální téma, které hýbe světem. Některé národy a mocnosti mají touhu stát se tím největším impériem. Ať už se podíváte do minulosti nebo současnosti. Projdeme si dějiny Nizozemí a Řecka, Čínu pojmeme od daleké historie až po současnost – je možné, že by Putin dokázal nastolit Ruskou říši? Naštěstí se mu do cesty staví mnozí stateční. Nechte se vtáhnout do světových dějin prostřednictvím Prima ZOOM.

Poznejte vrtkavé dějiny s nadhledem Prima ZOOM:


1. 7. 23.25 – Zrod impérií: Čína (1. část)
8. 7. 23.15 – Zrod impérií: Čína (2. část)
15. 7. 23.25 – Zrod impérií: Čína (3. část)

22. 7. 23.25 – Zrod impérií: Nizozemský zlatý věk (1. část)
29. 7. 23.35 – Zrod impérií: Nizozemský zlatý věk (2. část)

5. 8. 22.25 – Putin versus Navalnyj

12. 8. 23.15 – Zrod impérií: Starověké Řecko (1. část)
19. 8. 23.35 – Zrod impérií: Starověké Řecko (2. část)

Zrod impérií na Prima ZOOMZrod impérií: Čína (reprízy v úterý v 16.50)

Oficiální zmínky o historii Číny pocházejí z doby před 3000 lety a vývoj této země je jedinečný. Dnes v Číně žije 56 etnických skupin a jedná se o třetí největší zemi světa s druhou největší ekonomikou. První čínská dynastie Čou (1045–256 př. n. l.) se zformovala na západě země a vládnoucí císař měl „mandát z nebe“, byly mu přisuzovány božské vlastnosti a schopnosti. V době její vlády žil i dodnes jeden z nejproslulejších myslitelů světových dějin Konfucius, jehož morální paradigmata platí dodnes.

Z období dynastie Čchin (221–206 př. n. l.) pochází slavná Terakotová armáda, objevená v roce 1974 a čítající více než 8000 vojáků spolu s vozy a koňmi. Dynastie Chan (206 př. n. l. – 220 n. l.) vládla zemi se 120 miliony obyvatel a byla spolu s Římskou říší nejmocnější na světě. Toto období je charakterizováno jako „zlatý věk čínských dějin“. Rozvíjel se obchod, zejména díky Hedvábné stezce, později se v zemi objevil buddhismus, který dodnes spolu s taoismem a konfucianismem tvoří tři pilíře čínského etického kodexu. Byla vynalezena kuše a začal se vyrábět papír. Po historickém období Tří říší nastupuje dynastie Suej (581–618 n. l.), označovaná za první buddhistickou dynastii v Číně. Císař Wen se zasloužil o budování tzv. Velkého kanálu, grandiózní stavby spojující Peking s Kantonem na jihu země, který je dodnes funkční.

Dynastie Tang (618–907 n. l.) je poznamenaná větší otevřeností vůči okolnímu světu. Projevuje se v ní turecký vliv. Kvete obchod, je vynalezen střelný prach a postavena monumentální, 71 metrů vysoká socha Buddhy poblíž města Le-šan. Jedná se o největší předmoderní sochu na světě. Námořní Hedvábná stezka spojuje Čínu s Irákem. Dynastii Sung (960–1279 n. l.) charakterizují výjimeční stavitelé, autoři skvostných paláců, mostů a původně dřevěných pagod. Rok 1205 je nicméně poznamenán prvními nájezdy Mongolů v čele s krutým Čingischánem. Jeho vnuk Kublajchán pak jeho zkázonosné dílo dokoná dobytím celé Číny. Po dalších 40 let se budou Číňané vzpírat nadvládě Mongolů.

Odhaduje se, že v té době zmizelo 90 % čínského obyvatelstva. Dynastie Jüan (1279–1368 n. l.) je charakterizována rozvojem výroby keramiky a porcelánu. V té době ji navštívil i Marco Polo, jehož pobyt je ale dnes některými historiky zpochybňován. Poslední dynastie, během níž vládli chanští Číňané, je dynastie Ming (1368–1644 n. l.). Hlavním městem se na čas stává Nanking s proslulou porcelánovou pagodou. Je přestavěna velká část Velké čínské zdi sloužící obranným účelům a budované postupně po dobu 1500 let. Jde o zcela výjimečné stavitelské dílo – pokud jde o masivnost a plochu – největší na světě.

Obchodní výměna kvetla i na moři a čínské džunky podnikaly cesty po Mingy rovněž zdokonalené trase námořní Hedvábné stezky. Povolení obchodovat se přitom řídilo složitými předpisy. Postupem času se Mingové stahují za hradby Zakázaného města v Pekingu a čínským obchodníkům roste konkurence ze strany Evropy, především Portugalska. Číňané nakupují stříbro pro ražení trvanlivějších mincí. Pching-jao se stává finančním centrem země. Rostoucí zkorumpovanost a neefektivnost mingské vlády ale předznamenávají konec dynastie.

Čína aktuálně prožívá nebývalý rozmach, díky kterému rychle šplhá na úplný vrchol. Dokonce nechybí málo k tomu, aby překonala Spojené státy americké a stala se přední světovou supervelmocí. Ale pokud k tomu opravdu dojde, jaké to bude mít důsledky? V dnešním propojeném a globalizovaném světě se odpověď na tuto otázkou bytostně dotýká každého z nás. V Pákistánu a Afghánistánu se Číně podařilo prostřednictvím humanitárních aktivit a štědrých investic do místní infrastruktury získat vrtkavou přízeň tamních obyvatel. Na druhou stranu v Tibetu nebo Sin-ťiangu se Čína chová jako tyranský imperátor a porušuje všechna myslitelná lidská práva. Rozhodne se Čína použít svou rostoucí sílu k tomu, aby si podmanila sousední země a stala se impériem 21. století? Anebo se podaří mladým čínským generacím dovést zemi k demokracii? Ať už dojde k mírumilovnému růstu, nebo ke zrodu velké potenciální hrozby, blízká budoucnost Číny coby významné světové velmoci ovlivní životy všech obyvatel naší planety.

Zrod impérií: Nizozemský zlatý věk (opakování v úterý v 16.45)

Nizozemský zlatý věk se odehrával zhruba v průběhu 17. století a nesl se ve znamení hospodářského, vědeckého, vojenského i uměleckého rozmachu. V těchto odvětvích se Nizozemsko dostalo na přední místa mezi světovými mocnostmi. Zrodila se Nizozemská koloniální říše. Historický dokumentární film z volné série Zrod impérií se ohlíží za obdobím obrovského námořního a ekonomického vzestupu. Jak došlo k „nizozemskému zázraku“?

Putin versus Navalnyj (repríza v úterý 8. 8. v 15.55)

V srpnu roku 2020 během letu do Moskvy začal charismatický lídr ruské opozice Alexej Navalnyj křičet bolestí. Letadlo, na jehož palubě cestoval, bylo okamžitě odkloněno do nejbližšího města. Navalnyj byl v bezvědomí převezen do nemocnice. Tato událost otřásla celým světem. Tento strhující celovečerní film přináší rozhovory takřka výhradně s očitými svědky, kteří během osudových okamžiků stáli Navalnému po boku. A kousek po kousku skládá dohromady neuvěřitelný příběh, ve kterém Jamese Bonda střídá jeho parodie Johnny English. Vrcholní světoví politici naléhají na ruského prezidenta Vladimira Putina, aby povolil letecký převoz Navalného do specializované nemocnice v Berlíně.

Jedná se o zdravotnické zařízení s bohatými zkušenostmi se záchranou životů obětí otrávených agenty bezpečnostních složek Kremlu. Investigativní reportéři webu Bellingcat dokazují nejen to, že byl Navalnyj otráven ruskou FSB, ale dokonce i to, že ho její agenti sledovali několik let a podařilo se jim vyvinout nové varianty zakázané chemické zbraně – nervového jedu novičok, poprvé použitého proti Skripalovým v anglickém Salisbury.

Už tak naprosto šílený příběh o mezinárodní špionáži a neschopných zabijácích se obrací na hlavu, když vychází najevo, že se jeden z rádoby vrahů přiznal své oběti, jak přesně ho otrávili a že jed byl aplikován na švy spodního prádla, které měl Navalnyj na sobě. Proč Alexej Navalnyj představuje takovou hrozbu pro jednu z nejmocnějších osobností světa? Čím ho provokuje i zpoza zdí a mříží ruského vězení? A jak dopadne jejich střet? Na jedné straně je prezident vyzbrojen speciálními týmy všeho schopných zabijáků. Na druhé muž, jemuž zbývá jenom smysl pro humor, neúnavní investigativci a dokonalý smysl pro sociální média. A jaké to bude mít důsledky pro budoucnost Ruska i celého světa?

Zrod impérií: Starověké Řecko (opakování v úterý v 16.45)

Starověká řecká civilizace zřejmě ovlivnila celý západní svět více než jakákoli jiná kultura v historii lidstva. Odhalte starověké Řecko a zjistěte, jak se zrodilo jedno velké impérium. Celý moderní svět se může denně přesvědčovat o tom, že antické Řecko významným způsobem přispělo k současné vědě, filozofii, architektuře, politice i divadelnímu umění. Vydejme se společně na velkou historickou cestu, během které prozkoumáme řeckou mytologii, slavné soupeření mezi Athénami a Spartou, perské války, ale i vítězství Alexandra Velikého. Zároveň také odhalíme významné archeologické vykopávky.

Zdroj, foto: Prima ZOOM

Vendula Flassig Vrablová
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !