Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Unikátní dokumenty na Prima ZOOM pro 33. týden

10. 08. 2015 | Televizní tipy
Bude to opravdu boj o život. Budeme se muset vypořádat se sílou živlů, útokem pirátů, geniálními vrahy, válkou, vrcholky hor, smrtící epidemií či duchy. Dozvíme se, jak cestovat časem i co zničí náš svět. Pokusíme se zachránit orangutany a zavítáme do nevěstince. Ale dáme si také čaj. Zvítězte nad nepřízní osudu s Prima ZOOM. Premiérové tematické bloky vždy pondělí až neděle v čase 18.00–02.00.

Na jaké unikátní dokumenty
se můžete na Prima Zoom těšit ve 33. týdnu?


10. 8. 20.00 – Zákony živlů: Hurikány

Zemětřesení, hurikány a výbuchy sopky patří k nejmocnějším a nejnebezpečnějším přírodním jevům, které lidstvo zná. Nejsilnější hurikány můžou být široké až stovky kilometrů a vítr dokáže udeřit rychlostí až 140 kilometrů za hodinu. Vědci proto závodí s časem a snaží se zjistit, jak přesně fungují zákony živlů. Dokumentární film Zákony živlů: Hurikány prozrazuje, jak na tom jsou, jak katastrofický může být rozsah škod, když selžou, a co se dá v současnosti dělat, pokud katastrofa nemilosrdně udeří.

Unikátní dokumenty na Prima ZOOM pro 33. týden10. 8. 21.00 – Vyvázni živý (Útok somálských pirátů)

V listopadu roku 2008 byl ropný tanker Biscaglia v Adenském zálivu přepaden skupinkou somálských pirátů. Ochranu lodi měli při plavbě na starosti dva bývalí američtí vojáci, nyní pracující pro bezpečnostní agenturu – Carl Mason a Mike Kelly. Jelikož se útoky pirátů na lodě začaly v té době poněkud stupňovat, snažili se Carl s Mikem posádku na možné přepadení předem připravit. Podle mezinárodního práva však nesměli mít na palubě žádné zbraně. Jakmile piráti vstoupili na palubu tankeru, snažili se Carl s Mikem ukrýt posádku a použít na lodi dostupných prostředků k zastrašení útočníků – např. odpalováním výbušných světlic na jejich člun. Bohužel piráti se odradit nedali.

Carl s Mikem zavolali na pomoc vojenskou helikoptéru, a zatímco piráti odhalili skrýš posádky, jim se podařilo schovat se na střeše lodi. Za nějakou dobu helikoptéra skutečně přiletěla, ale podle mezinárodního práva nesměla kvůli rukojmím na lodi zasáhnout. Carl s Mikem se proto rozhodli k riskantnímu kroku – nenápadně seběhnout ze střechy na palubu a okamžitě skočit z lodi do vody. Tento nápad se jim skutečně podařilo provést v bleskové rychlosti, piráti však za nimi stříleli dávky ze samopalů i po jejich skoku do vody. Když doplavali dostatečně daleko od lodi, helikoptéra je zcela vyčerpané zachránila. Posádka lodi však zůstala stále v držení pirátů a až po dvou měsících byli rukojmí propuštěni výměnou za výkupné ve výši 1 milionu dolarů.

10. 8. 23.00 – Příběhy tatranských štítů (Legendy a iluze)

Symbolem lidských osudů v Tatrách jsou kříže, které jsou rozesety po horách. Ty se vážou ke konkrétním příběhům, které se v horách udály. Jenže hory mají i své legendy. S jednou takovou legendou jsou spojeny i Rysy. Samotné Rysy byly dobyty v roce 1840 a v roce 1881 na ně ze slovenské strany vznikla udržovaná cesta. Tou měla na Rysy v roce 1889 vystoupit i slavná polská vědkyně Maria Curie-Skłodowska. Skutečnou legendou se však stal údajný výstup V. I. Lenina v roce 1913. A právě proto, aby byla tato údajná cesta slavného revolucionáře připomenuta, konaly se na Rysy od roku 1957 masové výstupy mládeže.

Zda však Lenin na vrchol skutečně vystoupil, či nevystoupil, není známo. Další z tatranských vrcholů, který si nese svou legendu, je Mnich. Pod jeho stěnami se nachází nádherné Morské oko, o kterém se díky jeho barvě kdysi tvrdilo, že je spojeno podzemními vodami přímo s mořem. Sám Mnich byl lidmi pokořen v roce 1879 nebo 1880. Legenda, která praví, že se jedná o zkamenělou postavu mnicha, byla za války zneužita nacisty. Ti tvrdili, že zdejší horalé jsou, tak jako mnich, německého původu. Aby legendu podpořili a dokázali svou moc nad zdejším krajem, umístili na skalní stěnu Mnicha hákový kříž. Ten se podařilo místním patriotům poškodit tak, aby za nejbližší bouře sám spadl. Nicméně skutečnost je taková, že část horalů s Němci za války spolupracovala. Dnes je Mnich především symbolem pro obtížné sportovní horolezectví.

11. 8. 19.00 – Planeta jídla (Příběh čaje)

Dokumentární seriál Planeta jídla je lákavou ochutnávkou opravdové exotiky. Připojte se k našim cestovatelům, kteří vás zvou na kulinární výpravu, během které objevíte kulturu jídla v nejdelikátnějších světových destinacích. Mezi mlsnými jazýčky Planety jídla nechybí Angela May, Merrilees Parker, Tyler Florence, Padma Lakshmi, Ben O’Donoghue, Bobby Chinn nebo Rosie Lovell. 

11. 8. 23.00 – Největší zlo II (Geniální vrazi)

Doktor Stone vytvořil 22stupňovou škálu pro hodnocení vražd, přičemž číslo 22 představuje to největší zlo. V tomto dílu doktor Stone zkoumá geniální vrahy. První případ se týká Edmunda Kempera, který zabil svou matku. Kemper nejen zabíjel, ale své oběti dokonce pojídal. Kemper nejprve zastřelil své prarodiče, načež byl obklopen psychopaty v léčebně a poté byl propuštěn. Naučil se všechny psychologické testy nazpaměť. Po propuštění opět vraždil a nakonec zabil i svou matku. Poté, co se přiznal, byl odsouzen k několika doživotním trestům. Doktor Stone ho hodnotí číslem 22. Vědci zkoumající sociální chování v našem mozku zjistili, že důležitou roli hrají zrcadlové neurony. Lidé, kteří je nemají, necítí empatii a nevidí bolest, kterou mají ostatní lidé. Vrah jménem Zodiac, jenž nebyl nikdy dopaden, zabil během tří let pět lidí. Policii psal šifry. Ted Kaczynski terorizoval Ameriku přes dvacet let. Lidem posílal poštou po domácku vyrobené bomby. Byl zaměřen proti pokroku a proti levicovým intelektuálům. Nakonec ho udal jeho vlastní bratr, který policii řekl, že na základě manifestu, který napsal, by to mohl být on. Podle doktora Stonea spadá do kategorie 16.

12. 8. 22.00 – Do vesmíru se Stephenem Hawkingem (Cestování časem)

Dnes se zaměříme na téma cestování časem. Budeme hledat čtvrtý prostor – délku v čase – a spekulovat nad tím, jak by asi cestování časem mohlo vypadat. Jednou variantou jsou stroje, podobně jako ve filmech, a dále jakési tunely v čase – červí díry. Podle vědců jsou v prostoru nerovnosti, trhliny a dutiny, stejně jako ve všem, na co se podíváme skutečně zblízka. Zhlédneme také „paradox šíleného vědce“, který nastává v případě, že by se časovou zkratku skutečně podařilo vytvořit. Muž vidí sám sebe před minutou a střílí na sebe. Je mrtvý, ale kdo tedy vystřelil, když on je mrtvý…? Příčina a následek nemohou fungovat v opačném pořadí. Zabránit takovému případu by měla zpětná vazba červí díry, která neumožní, aby se stalo, že člověk může narazit sám na sebe. Červí díra se dříve zničí. A právě jejich krátká existence brání tomu, využít je k cestování. Zbývajícím způsobem, jak cestovat v čase, je překonání rychlosti světla. Pomyslný vlak by musel být tak rychlý, že by zemi obkroužil 7krát za sekundu. To je vzhledem k fyzikálním zákonům nereálné, ale čas na palubě by mohl být pomalejší, kdyby se k rychlosti světla alespoň přiblížil. Kdyby vlak vyjel v roce 2050 a kroužil kolem země 100 let, pasažéři by vystoupili jen o týden starší. Nejrychleji zatím letěli lidé v Apollu 10, bylo to 40 000 km/hod. To je ale stále ještě 2 000krát pomalejší než rychlost světla.

13. 8. 21.00 – První světová válka (Válka na mrtvém bodě)

Rok 1914 nepřinesl jenom začátek 1. světové války, ale také nepříjemné překvapení v podobě uvíznutí této války v marastu zákopů. Po bitvě na Marně, kde se spojencům s vypětím sil podařilo Němce zastavit, vznikla 800 kilometrů dlouhá zákopová linie, táhnoucí se od Lamanšského kanálu až k hranicím Švýcarska. Generalita znepřátelených stran si v tu chvíli musela začít lámat hlavu, jak situaci zvrátit. Ale obě válčící strany čekalo ještě mnoho hrůz, než válka skončila.

Unikátní dokumenty na Prima ZOOM pro 33. týden13. 8. 23.00 – Šifry a konspirace (Nevěstince)

New York je znám jako město, které nikdy nespí. Málokdo ví, že město dostálo této pověsti, když se stalo domovem největší koncentrace nevěstinců v USA. Rozkvět nevěstinců přispěl k šíření pohlavních chorob. Nevěstince ale také podporovali ekonomický rozvoj města. Tato nová podzemní ekonomika svědčila dělnickým přistěhovalcům a zároveň napomohla i rozvoji v kultuře, jako například divadlům, barům, koncertním síním atd. Nevěstince totiž většinou byly v přímém sousedství těchto zařízení. Později se nevěstince šíří i v ostatních městech, jako například v New Orleans. Bylo to první jižanské město, které legalizovalo prostituci, omezenou však na jednu oblast francouzské čtvrti. Na tehdejší dobu zde byla i zajímavá rasová integrace. Bílí muži mohli chodit, kam se jim zachtělo, avšak černí mohli jen do černých nevěstinců. Nevěstince prosperovali asi sto let, ale když Amerika vstoupila do 1. světové války, tento průmysl se ocitl pod tlakem. Armáda se obávala šíření pohlavních nemocí. V roce 1917 postavil Výbor pro výcvikové tábory nevěstince mimo zákon. V Evropě však měli vojáci jiné příležitosti. Francouzská armáda dokonce zakládá polní nevěstince. Nacisté zase využívali nevěstince jako tajnou válečnou zbraň. V roce 1939 zabrali nacisté jeden berlínský nevěstinec pro účely špionáže. Byl to nevěstinec Kity Schmitové, který je plný skrytých mikrofónů.

14. 8. 19.00 – Po stopách duchů VIII (Bitva o Los Angeles)

Jste připraveni na zákaz vycházení? Trojice nebojácných dobrodruhů Zak Bagans, Nick Groff a Aaron Goodwin ze zábavného dokumentárního seriálu o dobrodružstvích na místech, kde údajně straší, jdou do toho po hlavě. V tomto dílu nás čeká boj o Los Angeles – vyhrají duchové, nebo lovci duchů?

15. 8. 19.00 – Odhalená tajemství starověku (Záhada Velkého moru)

Ebola, AIDS, SARS, ptačí chřipka, rakovina prostaty a prsu, leukémie, Parkinsonova a Alzheimerova choroba – všechny tyto nemoci ohrožují lidstvo. Muži a ženy v předních liniích medicíny neúnavně bojují a vyvíjejí nové a účinnější léky. Mohlo by ale vodítko k přežití spočívat v minulosti? Dokáže věda odhalit tajemství těch, kteří bez pomoci léků přežili smrtící epidemie? Dokázali přeživší předat imunitu svým potomkům? Po celou historii lidstva byly infekční nemoci zabijákem číslo jedna, ať už se jednalo o černou smrt, malárii, tuberkulózu, syfilis, nebo stále se vyvíjející chřipkový virus. Jejich hrozba je dnes stejně velká jako kdysi. Leží klíč k boji proti dnešním infekčním nemocem v naší vlastní DNA? V zimě roku 1665 zabil třetinu obyvatel (150 tisíc) Londýna dýmějový mor. Proč se ale nemoc některým lidem vyhnula, přestože se pohybovali v infikovaném prostředí a nijak se nechránili?

Věda prokázala, že imunita vůči moru nezávisela na společenském postavení, hygieně nebo medicíně, ale na genu zakódovaném v imunitním systému. K podobné události došlo počátkem 80. let v USA. Tehdy v amerických městech udeřila nemoc AIDS, která nezasáhla pouze komunitu homosexuálů, ale i pacienty, kteří trpěli hemofilií a jako lék jim byl podáván faktor srážlivosti, získaný z krve dárců. Faktor kontaminovaný virem HIV zabil 90 % hemofiliků, kterým byl podán lék z infikované krve. Stejně jako během velkého moru v Londýně, se i v tomto případě objevili lidé, kterým byl podán infikovaný faktor srážlivosti krve, a přesto se nenakazili. Je snad v jejich DNA zakódovaný gen, díky kterému jsou imunní vůči agresivnímu viru HIV? A lze tento jedinečný zmutovaný gen izolovat? Po letech výzkumu se vědcům podařilo mutagen izolovat a pochopit jeho funkci v imunitním systému. Imunitou vůči viru HIV jsou obdařeni pouze ti, kteří zdědili mutagen po obou svých rodičích. Co ale tuto mutaci způsobilo?

15. 8. 20.00 – Záchrana orangutanů

Na hranici pralesa indonéského Bornea stojí škola jako žádná jiná. Její neobvyklé osazenstvo je složené ze zachráněných osiřelých orangutanů, kteří se musí naučit životně důležité dovednosti. Jinak by se nemohli vrátit zpátky do pralesa. Mnoho z těchto orangutaních sirotků je tak mladých, že ještě chodí do školky, kde se učí všechno, co by jinak odkoukali od matky. Lekce, během kterých se vyučuje i šplhání na strom, probíhají s nadějí, že žáci se díky nim jednoho dne budou moct vrátit k životu ve volné přírodě. 

16. 8. 18.00 – Touha po poznání (Co zničí náš svět?)

Vědci stále nacházejí další důkazy potencionálních katastrof na Zemi. Existuje pět událostí, které by měly nezměrné následky pro lidstvo a pravděpodobně by zničily svět. Je to takzvaná bouře Archa, dopad asteroidu, megazemětřesení, megatsunami a výbuch supervulkánu. Kdyby došlo v Kalifornii k superbouři Archa trvající celý měsíc, spadly by 3 metry srážek a z moře by přicházely 10 metrové vlny. Bouře by si vyžádala smrt 380 000 osob, zraněných by bylo přes milion. Při dopadu 135 metrů širokého asteroidu na Washington by se zbortily budovy do vzdálenosti 4,8 kilometrů, 60 000 lidí by zemřelo a 200 000 by bylo zraněno. Při megazemětřesení, které by se šířilo z Tennessee do Saint Louis, by zemřelo v 5 státech 600 000 lidí a zraněných by bylo přes 2 miliony.

Ostrov La Palma u pobřeží Afriky je vrcholem obrovského podmořského vulkánu. Kdyby došlo k výbuchu, polovina ostrova by se sesula do moře a způsobila tsunami. Vlna by cestovala 4 500 kilometrů k východnímu pobřeží USA. Dosáhla by výšky 30 metrů a zaplavila by celé východní pobřeží od New Yorku po Miami, až 60 kilometrů do vnitrozemí. Obětí na lidských životech by byly čtyři miliony. Pod národním parkem Yellowstone leží supervulkán, jehož komora magmatu je 80 kilometrů široká a 640 kilometrů hluboká. Kdyby vulkán vybuchl, znamenalo by to konec civilizace pro celý kontinent. Oblak žhavé lávy a popela by dosáhl výšky 40 kilometrů, zastínil by Slunce a zahalil celou planetu. Na kontinentu by zahynulo 100 milionů lidí. Tento supervulkán vybuchuje v průměru každých 600 000 let. K poslední velké erupci došlo před 640 000 lety.

Unikátní dokumenty, vysílané ve 33. týdnu,
uvidíte každý den od 18:00 – 22:00 na Prima Zoom!


Zdroj, foto: Prima ZOOM
Vendula Vrablová


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !

Pomlázka