8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 03.05. 2024
Dnes má svátek Alexej
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Zakázané oblasti na prima ZOOM

28. 06. 2022 | Televizní tipy
Nejen proslulá Oblast 51, která se nachází v americké Nevadě a stala se centrem dohadů o UFO a různých konspiračních teorií, vzbuzuje zvědavost. Na Zemi existuje spousta míst, kam je vstup zapovězen a dostane se do nich jen málokdo. Vzrušující dokument Zakázané oblasti nás vezme na expedici právě do těchto míst. V Etiopii se tým odvážlivců vydává na pátrání po svaté relikvii. Místní obyvatelé věří, že v prosté kapli ve městě Axum je ukryta bájná Archa úmluvy.

Navštívíme také legendární zakázanou diamantovou oblast v jihozápadní Namibii. Právě tady, v této bývalé německé kolonii, v roce 1908 železničář jménem August Stauch spustil opravdovou nefalšovanou diamantovou horečku. A nebude chybět ani výlet na ostrov North Sentinel, který je všem outsiderům zapovězen. Dva průzkumníci, jimž se jako dosud jediným podařilo navázat mírumilovný kontakt s tajuplnými místními obyvateli, nám prozradí, co tam viděli a zažili. Nechte se svést na vlně tajemna díky Prima ZOOM.

Skrytá tajemství odhalí jedině Prima ZOOM:


Zakázané oblasti na prima ZOOM28. 6. 20.00 Zakázané oblasti

Zakázané oblasti (repríza v pátek 1. 7. ve 13.25)

Každá doba a každá společnost má svá tabu. Ve světě existuje řada míst, která jsou, nebo byla dřív, zcela zapovězená. V etiopském městečku Aksum se traduje, že je v jednom ze zdejších kostelů uschován nejposvátnější předmět judaismu, Archa úmluvy s Desaterem přikázání. Z ústředního židovského symbolu se stal mocný nástroj křesťanů. Archa podle Bible vznikla před 3000 lety na Sinaji, později byla umístěna v jeruzalémském chrámu. Odtud byla patrně ukradena do Etiopie. Do Aksumu se každoročně sjíždějí poutníci, ale nikdo z nich Archu neuvidí. Kostel je neustále střežen mužem, který nikoho nepustí dovnitř. Před 150 lety ji jako jediní spatřili arménští mnichové, když etiopský princ porušil tabu a dal jim svolení. Podle nich ale jde o repliku ze 13. až 14. století.

Část mořského pobřeží v Namibii je už sto let zakázanou oblastí. Na mořském dně i na pobřeží jsou naleziště diamantů, které patří k těm nejryzejším na světě. Vznikly před 100 miliony let ve Dračích horách a na povrch se dostaly při sopečné činnosti. Začátkem 20. století, kdy byla země německou kolonií, tu vypukla diamantová horečka. V prvních dvou letech se vytěžilo 141 000 karátů, pětina celkové těžby diamantů. Od roku 1990, kdy získala Namibie nezávislost, těží diamanty polostátní společnost. Těžba diamantů má nyní budoucnost hlavně v moři, filtrováním písku z mořského dna.
V Indickém oceánu leží Andamanské ostrovy, patřící k Indii. Na jeden z nich, Severní Sentinel, nesmí žádný cizinec. Zdejší Sentinelci byli v minulosti považováni za velmi nebezpečný národ, za kanibaly a na všechny návštěvy útočili luky a šípy.

Toto tabu porušil jako první britský státní úředník Maurice Vidal Portman, který se na přelomu 19. a 20. století snažil kmeny dokumentovat. Posledním byl americký misionář John Allen Chau, kterého v roce 2018 Sentinelci zabili. Na začátku britské koloniální éry bylo na ostrovech více než 3000 domorodců, ke konci pouhé stovky. Snahy o sblížení byly jimi odmítány. Indickému antropologickému týmu se nakonec v 80. letech podařilo se Sentinelci uzavřít mír. Navazování kontaktů však přineslo Sentinelcům a domorodcům na dalších ostrovech jen nemoci, utrpení a smrt. Nechtějí žít v civilizované společnosti, ale podle svých tradic. Územím Jarawů na hlavním ostrově probíhá silnice, kam se vypravují turisté, aby si vyfotografovali lidi z doby kamenné. Větší část obyvatel Andamanských ostrovů už přišla o svá území, byla zabita nebo vysídlena.

Zdroj, foto: Prima ZOOM

Vendula Flassig Vrablová
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !