Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Unikátní dokumenty na Prima ZOOM pro 8. týden

20. 02. 2023 | Televizní tipy
Další dokumentární týden na Prima ZOOM.

Unikátní dokumenty na Prima ZOOM pro 8. týden:


20. 2. 22.00 – Planety: Nové obzory (Vnitřní planety)

V průlomovém seriálu z produkce BBC se profesor Brian Cox zabývá výjimečným příběhem naší Sluneční soustavy. Každá z jejích planet zažívá už čtyři a půl miliardy let neuvěřitelné příhody plné úchvatných výjevů a epických dramat. Tato série využívá nejnovější data a poznatky z aktuálních průzkumů vesmíru a v kombinaci s prvotřídními digitálními animacemi odhaluje nepředstavitelnou krásu a vznešenost osmi planet, kterým teprve začínáme rozumět. Pětice epizod se postupně zaměřuje na vznik a vývoj čtyř kamenitých světů nejblíže ke Slunci, kterými jsou Merkur, Venuše, Země a Mars; odhaluje, že náš solární systém kdysi býval domovem ne jedné, ale dvou modrých planet; zkoumá planetu Jupiter, vedle níž jsou všechny ostatní jako trpaslíci; odhaluje dějiny Saturnu; a nakonec se zahledí k nejzazším hranicím naší Sluneční soustavy a ledovým světům hluboko v temnotách na jejím okraji.

Unikátní dokumenty na Prima ZOOM pro 8. týden21. 2. 20.00 – Utajené příběhy českých dějin V (Alchymie nástrojem špionáže)

Obecná představa o dávných alchymistech, marně hledajících elixír mládí a urputně usilujících o přeměnu běžných kovů ve zlato pomocí bájného kamene filosofů, mívá komický nádech. Bývají považováni buď za pošetilé blázny, nebo za vychytralé šarlatány. Většinou však šlo o skutečné vědce, kteří vycházeli ze špičkových teorií své doby a prošlapávali cestu řadě pozdějších vědních oborů. Počátky alchymie sahají do starověku, jejím vrcholným obdobím se ale stalo šestnácté století, kdy se rozšířila po celé Evropě v rámci renesančního zájmu o zapomenuté dědictví antiky.

Jedním z jejích tehdejších center byla i Praha císaře Rudolfa II., kde mimo jiné působily dvě nejznámější a také nejkontroverznější postavy tehdejšího hermetismu, alchymisté, mágové, ale i aktivní angličtí špioni, John Dee a Edward Kelley. Dee byl mimořádně sečtělým vzdělancem, matematikem a geografem, těšil se exkluzivní důvěře anglické královny Alžběty I., jejímž byl rádcem a dvorním astrologem, a působil také jako diplomat a zpravodajec. Na druhé straně byl až absurdně důvěřivým stoupencem magie a okultismu vůbec. Řídil své kroky podle doporučení svého spirituálního průvodce, údajného ducha zemřelé dívky Madimé. Podle všeho se učený doktor Dee stal objektem manipulace svého kolegy, Edwarda Kelleyho, podvodníka, který nakonec sám uvízl v sítích, které vytvořil, a našel v rudolfinské Praze svou smrt. Hledání alchymického zlata totiž není procesem hmotným. Odehrává se v srdci člověka a kamenem filozofů je láska.  

22. 2. 21.00 – Přírodní zákony módy

Každý živočich, od nejmenší améby až po obrovského plejtváka, potřebuje vhodný kabát. Matka příroda spoléhá na původní materiály a odvážné střihy. Navrhuje brnění odolné vůči nárazu, ale i přítulnou srst. Na první pohled se nevyhýbá žádnému módnímu stylu. Ale při bližším ohledání se ukazuje, že všechna zvířata podléhají přísným pravidlům oblékání. Žáby nebo mloci potřebují tenkou, propustnou kůži, naopak korýši nebo brouci spoléhají na tvrdý pancíř. A všechno, co je teplokrevné, samozřejmě nemůže přežít bez oblečení, které patřičně izoluje. Příroda dodržuje vlastní zákony módy, a tak se každé roční období nese ve znamení jedinečné kolekce. Na jaře to jsou působivě načechrané límce a péřové paruky, které mají ohromit a svést. Ale během léta je důležité udržet se v chladu, což se sice lehce řekne, jenže s takovou kraví nebo koňskou srstí hůře udělá. Naštěstí matka příroda dobře ví, co dělá. Odhalte její triky i všechny módní trendy.

22. 2. 23.00 – Ptáci vs. letadlo: Zázrak na řece Hudson

U příležitosti desátého výročí zázračného přistání letu amerických aerolinek číslo 1549 na řece Hudson vznikl snímek Ptáci vs. letadlo. Vraťme se společně k této pozoruhodné události a odhalme, jak velký vliv měli ptáci i na další letecké nehody a neštěstí. Sledujte výpovědi očitých svědků, odborníků na bezpečnost leteckého provozu i předních vědců z oblastí ornitologie a divokého zvířectva. Dokument vyzdvihuje jejich průlomovou práci a snahu zabránit tomu, aby se podobné události v budoucnu opakovaly.

24. 2. 21.00 – Návrat vydry

Poté, co vydry v celém Nizozemí vyhynuly, trvalo několik dlouhých desetiletí usilovné práce, než se je znovu podařilo navrátit do volné přírody. A dnes tam vydra skutečně zažívá velkolepý comeback. Jenže úspěch je velice prchlivý. Vydry znovu ohrožuje úbytek jejich přirozeného životního prostředí, houstnoucí doprava a všudypřítomné znečištění. Proto se jenom málo lidí může pochlubit tím, že se jim podařilo toto elegantní, ale tajuplné zvíře aspoň krátce zahlédnout. Přírodovědný film Návrat vydry vůbec poprvé zachycuje přirozené chování tohoto plachého zvířete v holandské přírodě.

25. 2. 21.00 – Magický Island

Přírodovědný film Magický Island zachycuje, jak si nejpozoruhodnější místní zvířata dokážou poradit s překážkami. Díky tomuto dokumentu odhalíte, jak vypadají životy zvířat v islandských extrémech z úplně nové, mnohem intimnější perspektivy, a budete sledovat jejich celoroční zápolení s živly. Kromě toho získáte jedinečný přístup na mnoho míst z místní bizarní krajiny a uvidíte, jak postupně mění barvy – stejně jako se mění roční období. Jak se zvířatům daří přežít v takovém nehostinném terénu? Co je zapotřebí k životu mezi ledovci, pouštěmi a sopkami? A jak se vypořádat s vodou, která je takřka zmrzlá, a zároveň vařící?

25. 2. 23.00 – Matka atomové bomby

Talentovaná fyzička Lisa Meitnerová předběhla svou dobu a zaslouží si stát po boku takových géniů, jako byli Einstein, Heisenberg nebo Otto Hahn. Byla moderně založenou ženou, která se musela potýkat s předsudky tehdejší společnosti a s názory, že se má starat hlavně o rodinu. Stala se významnou vědkyní a průkopnicí feminismu. Její život přesto není pouhým příběhem o překážkách, které musela jako žena překonat ve světě vědy a bádání. Na pozadí hrozivých událostí druhé světové války a holocaustu se odehrává dojemné drama zapřisáhlé pacifistky, jež svou prací položila základy nejničivější zbraně všech dob. Film Matka atomové bomby zachycuje období od začátku 20. století, přes studenou válku, až dodnes, kdy nukleární zbraně v rukou supervelmocí i pomatených diktátorů neustále hrozí lidstvu zničením světa.

26. 2. 20.00 – Beskydská sedmička: 95 km, které ti změní život

"95 kilometrů, které ti změní život“ – tak zní krédo nejextrémnějšího horského maratonu v České republice s názvem Beskydská sedmička. Je to jen fráze, nebo se za tím skrývá mnohem víc? Dokument o outdoorovém fenoménu zachycující nejen jeho vznik a současnost, ale hlavně jeho smysl pro člověka jako takového. Beskydská sedmička, často zkráceně jen B7, je extrémní závod, horský ultramaraton a horský dálkový pochod, v Moravskoslezských Beskydech. Jedná se také o mistrovství ČR v horském maratonu dvojic. Vydejte se z Třince do Frenštátu po svých přes celé Beskydy!

26. 2. 21.00 – Norské domy snů IV (1. díl)

Vydejte se společně s námi do Norska. Nenechte si ujít další zajímavé a poutavé domy snů, které sympatický tým zkušených designérů a šikovných řemeslníků upravuje přesně podle představ náročných klientů. Díky jejich láskyplné péči se staré barabizny postupně mění na domy, které jsou nejen krásné, ale i důmyslně funkční. Atmosféra tradičního života na venkově, dechberoucí, drsná, ale krásná příroda, fascinující přestavby a rekonstrukce… To je nejúspěšnější a nejzábavnější severský lifestylový pořad, který si nemůžete nechat ujít.

26. 2. 23.00 – Dějiny letectví (Letíme!)

Od prvních mužů na létajících strojích k první světové válce, od prvního přeletu Atlantiku k supersonické éře… Seriál zachycuje příběh o nejodvážnějších skutcích v historii lidstva. Vykonali je muži a ženy, kteří se stali hlavními hrdiny dějin letectví. Jednotlivé epizody postupně odhalují, jak každý další nový objev nebo odvážný kousek vedl k překonávání hranic a technických možností po celém světě. Seznámíme se s předními osobnostmi tohoto epického příběhu a budeme sledovat, co dokázali, a to díky perfektním kolorovaným archivním záběrům shromážděným z mnoha různých archivů. S Dějinami letectví vyletíte do oblak!

Unikátní dokumenty uvidíte každý den od 20:00 – 24:00 hodin na Prima Zoom!


Zdroj, foto: Prima ZOOM

Vendula Flassig Vrablová
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !