Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Unikátní dokumenty na Prima ZOOM pro 9. týden

28. 02. 2023 | Televizní tipy
Vejděte do světa Prima ZOOM.

Unikátní dokumenty na Prima ZOOM pro 8. týden:


28. 2. 20.00 – Utajené příběhy českých dějin V (Šokující pozadí Voynichova rukopisu)

Americká Yaelova universita vlastní kuriózní renesanční rukopis napsaný neznámým písmem a jazykem, který se dodnes nepodařilo dešifrovat. Je významně spojen s Čechami – jeho existence je poprvé zaznamenána v prostředí pražských akademiků a alchymistů na počátku sedmnáctého století. Historikové hledají jeho dávného autora mezi slavnými učenci středověku, kteří svá díla šifrovali, jako byl Raimond Lull nebo Roger Bacon, mezi známými hermetiky rudolfinského dvora, ale i českými vzdělanci a šlechtici pohusitské doby, jako byl alchymista Jan z Lazu nebo tajemná Eliška z Rožmberka.

Unikátní dokumenty na Prima ZOOM pro 9. týdenObsah díla, přestože byly vysloveny nejrůznější, často bizarní teorie, zůstává stále nejasný. Jde o spis alchymistický, botanický, nebo kabalistický? Skrývá snad astronomické teorie, nebo jde dokonce o předchůdce genetických studií? Navzdory použití nejmodernějších dešifrovacích metod zůstává kniha tajemstvím. Snad ještě pozoruhodnější než neznámý obsah díla jsou jeho barvité osudy, a zejména prazvláštní osoby, které se kolem něj vyskytovaly na počátku dvacátého století, jako byl originální „antikvář“ Michael Voynich s vazbami na ruské revolucionáře, americké bankéře a tajné služby, jeho ještě záhadnější manželka, spisovatelka Lili Bool, pocházející z vlivné britské rodiny, a její milenec, agent Sydney Railly, údajně reálný předobraz Flemingova Jamese Bonda. Spletité osudy těchto protagonistů, plné konspirací, politických vražd, podvrhů a špionážních her, činí z Voynichova rukopisu šifru moderních dějin. 

28. 2. 20.30 – Husajn versus Chomejní (Útok a protiútok)

Působivý historický seriál se ohlíží za celými osmi dlouhými lety války mezi Íránem a Irákem. Neuhýbá před nevídaným vyvražďováním, k němuž docházelo na obou stranách krvavého konfliktu. A přibližuje ničivé důsledky, které měla tato válka na celý region Blízkého východu. Irácko-íránská válka byla nejdelším otevřeným konfliktem 20. století. A muži, co v ní bojovali na obou stranách, poprvé vyprávějí o svých pozoruhodných zážitcích. 

1. 3. 20.00 – Dinosauří apokalypsa (1. část)

Dvoudílný přírodovědný dokumentární film z produkce BBC odhaluje, co se skutečně stalo, když před 66 miliony let dopadl na Zemi asteroid, který zahubil dinosaury. Vědci objevili úplně nové fosílie a na základě poznatků z prehistorických pohřebišť, která vznikla krátce po velké dinosauří apokalypse, se jim podařilo zjistit nové informace. Nenechte si ujít jedinečnou příležitost zjistit ohromující podrobnosti o tom, jak vypadal poslední den dinosaurů na naší planetě.

1. 3. 21.00 – Geniální příroda (Smysly)

Strhující přírodovědný seriál Geniální příroda zkoumá proces přirozeného výběru poněkud neobvyklým a hodně neokoukaným způsobem. Jeho tvůrci se zaměřili na řadu problémů, se kterými se potýká lidstvo, a přitom zjišťují, jak by je vyřešila matka příroda. Zároveň odhaluje, jakým způsobem může její řešení využívat a taky využívá moderní věda a jak ovlivňují naše každodenní životy. 

1. 3. 23.00 – Vězněm v cizině XI (1. díl)

Dramatický seriál z produkce National Geographic přináší skutečné příběhy drogových dealerů i obyčejných nešťastníků, kteří skončili za mřížemi v cizině. David Evans byl zatčen, když se pokusil propašovat drogy z Venezuely do Amsterodamu. Greg Williams pracoval dobrovolně pro dobročinnou křesťanskou organizaci na Filipínách, když ho unesla teroristická skupina napojená na nechvalně proslulou organizaci Al-Káida. Jake Libbon se dostal do rukou mexické policie, protože prodával marihuanu, ale následně byl také falešně obviněn z vraždy dvou strážců zákona. Jejich zážitky nejsou pěkné, ale o to více fascinují. Jaké to je, skončit v cizím vězení?

2. 3. 22.00 – Největší zabijáci Afriky V (Divoké příležitosti)

Někteří z nich patří k největším predátorům Afriky, ale obvykle je přehlížíme. Možná proto, že až do poslední vteřiny předtím, než zasadí smrtící úder, zůstávají skrytí a prakticky neviditelní. Jako různí afričtí hadi, kteří ve velkém využívají nebezpečné chemické zbraně. Podívejte se na ně v nervydrásajícím přírodovědném seriálu Největší zabijáci Afriky. Nenechte si ujít ani další epizody, při nichž tuhne krev v žilách. Zblízka si prohlédneme ostré tesáky afrických šelem a odhalíme i smrt, která přichází z hlubin. A znovu se přesvědčíme o tom, že Afrika je sice překrásná, ale také životu nebezpečná. A že za jejím závojem husté zeleně a třpytivého zlata na nás číhají dokonalí vrazi. 

3. 3. 20.00 – Fascinující řeky II (1. díl)

Řeky jsou jako krev naší planety: roznášejí živiny, napájejí divokou zvěř i celá města. Přírodovědný seriál Fascinující řeky se vrací s novými příběhy o dalších třech z nejznámějších a nejvíce ikonických vodních toků světa – spletitém Dunaji, bohatém Yukonu a Zambezi, která je živou silou burácejících Viktoriiných vodopádů. Evropská řeka Dunaj je dlouhá 2 800 kilometrů a táhne se od vrcholků Alp až k břehům Černého moře. V jejím okolí žije nečekané množství různých zvířat od pelikána bílého až po ohroženého jesetera. Ale zároveň neunikla ani pozornosti člověka. Jak se na ní podepsala dlouhá léta lidské činnosti? V další epizodě zamíříme do Severní Ameriky do oblasti, kterou protéká řeka Yukon. Ta se může pochlubit jednou z nejdelších migračních tras lososů na světě. Seznámíme se i s dalšími zvířaty z okolí zmrzlých vod Yukonu od huňatých pižmoňů po lední medvědy. A nakonec se vydáme do Afriky. Tamní řeka Zambezi protéká napříč Zambií, Zimbabwe i Mozambikem a z úzkého potůčku se postupně rozrůstá až do ohromující velikosti burácejících Viktoriiných vodopádů. Cestou po jejích březích narazíme na divoké hrochy, slony, lvy i buvoly. 

3. 3. 21.00 – Tajemství lesního potoka

Nedotčené ekosystémy jsou nejlepší obranou proti klimatickým změnám. Ekosystém malého lesního potoka je stejně složitý jako různorodý. Jenže v celé střední Evropě zůstal nedotčený už jen jeden z tisíce takových potoků. Co se stalo s našimi potoky? A co to znamená pro naši budoucnost? Přírodovědný film Tajemství lesního potoka zachycuje pestrobarevný život pod hladinou i v okolí bystrého potůčku. Přibližuje důležitost tohoto typu životního prostředí a vysvětluje, jaké jsou důvody jeho možné zkázy. Vyhrňte si nohavice a odhalte tajemství světa s důležitým poselstvím.

4. 3. 21.00 – Divoký západ Číny

Jaci nejsou žádný obyčejný dobytek. Díky jakům se lidé mohli usadit v dálavách Tibetské náhorní plošiny a v jejím okolí. Bez jaků by byla celá tato oblast, která se rozprostírá na ploše 2 000 000 km², naprosto neobyvatelná. Tím pádem jsou jaci jednoznačně nejdůležitějším dobytkem ve střední Asii. Vychutnejte si příběh o cestě jednoho německého vědce a několika jeho čínských kolegů za posledními divokými jaky v Číně. Jejich cílem je zachránit tento vzácný druh. A přitom zjistit, jak nejlépe přenést moderní dobytkářský průmysl do vysokých nadmořských výšek a jak k tomu využít zvíře, které má pro Číňany zvláštní význam.

4. 3. 22.00 – Rok, který otřásl světem (Rok 1989)

Historie nás fascinuje. V tomto neotřelém seriálu se vydáme po stopách významných roků, které zásadně ovlivnily dění nejen v tom roce samotném, ale i v delším dějinném období. Tvůrci seriálu se zaměří na roky 1977, 1981, 1989, 1997 a 2004. Proč zrovna na tyto? A vy byste vybrali jiné? Nechte se unést nedávnou historií a poznat, proč a jak nás zásadně ovlivnila zrovna tato data.

4. 3. 23.00 – Lesk a bída ruských careven

Od Kateřiny Veliké až po poslední vládkyni Ruska byly všechny císařovny ve skutečnosti německého původu. Do Petrohradu je nezavedla pravá láska, ale byly to důsledky vysoké evropské hry o moc. Film Lesk a bída ruských careven je plný dramatických příběhů těchto mladých žen – rozervaných mezi strategicky výhodnými manželskými svazky, touhou po lásce a nutností podvolit se potřebám evropské politiky. Snímek odhaluje nové skutečnosti a nabízí nový pohled na německé princezny na ruském trůnu. Jejich životní osudy jsou takřka pohádkové, ale kromě nesmírného bohatství v nich figurují také zrádné intriky, nebezpečné duely a šokující skandály s nešťastnými a osudovými následky. Navzdory pečlivým snahám o převýchovu ani jediná z těchto princezen úplně nepřišla o svou skutečnou identitu. A každá z nich po sobě zanechala zajímavý odkaz, ať už ruský v německé společnosti nebo německý v té ruské.

5. 3. 20.00 – Akvanaut Pavel Gross

Snímek Akvanaut: Pavel Gross je z tematického cyklu Hlubiny a posedlosti. Že je naše země třetím státem světa, který vyslal do vesmíru svého kosmonauta, je věc obecně známá. Ale že je rovněž teprve třetí zemí, jež měla i svého akvanauta, většinou vědí jen zasvěcenci. V tomto případě stojí za úspěchem průkopnické nadšení jednoho člověka – Pavla Grosse. Konstruktér, vynálezce a vizionář strávil sám tři dny pod hladinou moře v habitatu Xenie vlastní konstrukce. Řízením osudu se stal na dvě desetiletí vyhnancem, aby daleko od domova s kolegou Jaroslavem Kohoutem stavěl ponorky. Je živoucím kapitánem Nemo, bez ohledu na věk je stále posedlý hlubinami a bezmezným nadšením pro poznávání nového a neznámého. Tento dokumentární film obsahuje unikátní a doposud nepublikované záběry. Režie se ujal Miroslav Náplava.

Unikátní dokumenty uvidíte každý den od 20:00 – 24:00 hodin na Prima Zoom!



Zdroj, foto: Prima ZOOM

Vendula Flassig Vrablová
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !