Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Pražský výběr II. – Michael Kocáb

1. 11. 2007 | Úspěšní lidé

Michael Kocáb

*28.7.1954 narozen v Praze, český hudebník a politik. V jedné osobě též skladatel, klávesista, zpěvák, scénárista a režisér.

Jeho otec je evangelický farář a matka psycholožka. Michael Kocáb maturoval na gymnáziu v Mladé Boleslavi, následně vystudoval Pražskou konzervatoř v oborech skladba a varhany u profesorů Hurníka a Ropka.

Michael Kocáb je ženatý s americkou manželkou Marshou a má 3 děti. V polovině 70. let s kytaristou Z.Fišerem, basistou O.Soukupem, bubeníkem J.Žižkou a saxofonistou J.Niederlem založil legendární rockovou kapelu Pražský Výběr. Pražským Výběrem, který chápal vždy jako otevřenou hudební dílnu, prošla celá řada skvělých českých muzikantů.

Michael Kocáb je autorem písní, komorních skladeb, scénického oratoria Odysseus, hudby cca k 300 filmům (např. Vlčí bouda, Zastihla mě noc, Pražákům těm je tu hej, Praha – neklidné srdce Evropy, Krysař, Prodavač humoru, Livresse de la metamorphose a další ).

 Michael Kocáb Michael Kocáb vydal či se autorsky podílel na mnoha hudebních albech. Kromě toho je autorem hudby pro mezinárodní audiovizuální projekty jako např. EXPO ´86, EXPO Madrid, EXPO Ósaka, hudby k památníku osvobození v Tunisu a dalších, či autorem hudby, která již 17 let denně doprovází výměnu vojáků Hradní stráže na Pražském hradě.

V červnu 1989 s novinářem Michaelem Horáčkem založil Iniciativu MOST, která upozorňovala vedení státu na kritickou situaci, a po listopadu ´89 byla prostředníkem mezi OF a vládou KSČ. Od prosince téhož roku byl Michael Kocáb poslancem FS ČSSR, členem Zahraničního výboru a předsedou Komise Sněmoven FS pro dohled nad odsunem sovětských vojsk.

U příležitosti odchodu posledního sovětského okupanta uspořádal PV velký koncert Adieu C.A. v pražské sportovní hale, kterého se jako host zúčastnil také F.Zappa. Ten si v rámci tohoto koncertu naposledy ve svém životě zahrál na elektrickou kytaru před tak početným publikem (cca 17 000 fanoušků).

Michael Kocáb byl také externím poradcem bývalého prezidenta Václava Havla a dodnes organizuje jeho setkání s osobnostmi společenského života. Pole jeho působnosti bylo vždy velmi široké o čemž svědčí jeho angažovanost i v posledních letech - vyučoval na konzervatoři, pomáhal mladým interpretům a podílel se producentsky na několika hudebních projektech.

 Michael Kocáb V roce 2001 Michael Kocáb vyprodukoval další sólovou desku pod názvem „Za kyslík“ a novou momentálně dokončuje. Kromě toho také účinkoval například v divadle Ta Fantastika. Po opětovném tříletém combacku Pražského Výběru (2003) pokračuje v duchu této kapely s novou formací, a to pod názvem Pražský Výběr II., se kterou v roce 2007 vydal album „Vymlácený rockový palice“ a vyrazil na koncertní pódia.

Kromě řidičského průkazu, již několik let Michael Kocáb vlastní i průkaz pilotní a jeho snem je se stát pilotem helikoptéry záchranné služby. Se svým pozitivním vztahem k létání ulétává i na počítačových hrách. Kromě létání jezdí ve volném čase na čtyřkolce, na vodním skútru, na lyžích nebo na traktoru.

Navštivte také oficiální webové stránky kapely Pražský Výběr II..

ZUZI
Chytrá Žena.cz




Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !