Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Světový den zvířat, svátek Svatého Františka z Assisi

4. 10. 2012 | Zvířátka

Světový den zvířat

Každoročně se dne 4. října, na den svátku Svatého Františka z Assisi, patrona zvířat, slaví světový den zvířat (World Animal Day). Svatý František z Assisi, světec, který žil v letech 1181- 1226, zasvětil celý svůj život péči o nemocná a opuštěná zvířata a proslul svým laskavým vztahem ke všem zvířatům.

Světový den zvířat se začal slavit po shromáždění ekologů ve Florencii od roku 1931, v ČR od roku 1994. Slaví se v různých částech světa, ale v České republice nejsou oslavy tohoto svátku zatím příliš rozšířené. Většinu akcí pořádají zoologické zahrady nebo farmy, které se chtějí trošičku zviditelnit. Tento svátek má lidem hlavně připomenout, že i zvířata jsou součástí naší planety a naše chování k nim by mělo být ohleduplné.

Respektujte proto zvířata, a to nejen na Světový den!


Světový den zvířatOslavy dne zvířat se konají na všech kontinentech, mimo Čechů a Němců slaví také svátek Islanďané, Nigerijci, Uganďané, Filipínci, Číňané, Pákistánci, Brazilci, Peruánci, Guatemalci a mnoho dalších zemí, protože již ve starých dobách byla zvířata věrnými společníky a přáteli člověka. Zvířata vždy byla a jsou součástí lidského života. Jsou to roztomilí a báječní tvorové, kteří v nás probouzejí emoce, něhu a vřelost. Když jsme s nimi, zdá se nám, jako by se s námi dělili o radost, smutek i obavy. Jsou to věrní společníci, hlavně psi, kteří nás nikdy nezklamou. Například v severní části Izraele byl objeven i paleolitický hrob starý několik tisíc let, ve kterém byli společně pochováni člověk a pes. Ruka člověka objímala psa, jako by to gesto mělo zvýraznit pouto, které člověka a psa za života pojilo.

Světový den se proto slaví na počest Františka z Assisi

František, vlastním jménem Giovanni Battista Bernardone, zvaný někdy též sv. František Serafinský byl zakladatelem žebravého řádu františkánů, měl skromný život v chudobě a pečoval o opuštěná a nemocná zvířata. Podle historických pramenů se zvířaty i mluvil. František z Assisi nepovažoval zvířata za bytosti nižší než je člověk, ale za své sestry a bratry, děti jednoho otce. Takový přístup k živočichům nebyl tehdy v křesťanství typický. František navíc přebíral požadavky ekologického charakteru včetně rozšíření lidské etiky na vše živé, proto se stal patronem ekologie. Světec František zemřel dne 4. října v roce 1226 a hned dva roky poté byl svatořečen. Nejstarší legendy a historky o něm a jeho vztahu ke všem zvířatům vznikly už ve středověku a po staletí lákaly další tvůrce k nejrozmanitějším parafrázím a variacím. Ale teprve až v roce 1931 byl 4. říjen, den úmrtí sv. Františka, vyhlášen jako Světový den zvířat.

V České republice se Světový den zvířat slaví od roku 1994
Nejen v tento den, ale i po zbytek celého roku můžete proto alespoň něco málo pro zvířátka udělat a třeba přinést nějakou pochoutku do útulků nebo i zvířátkům do krmelce v lese, který slouží pro přikrmování zvěře. Pokud nemáte v blízkosti les ani útulek, alespoň zřiďte ptačí budku či krmítko, kde by se mohli ptáčci ukrýt, přikrmovat nebo přezimovat. Ve zverimexu vám jistě rádi poradí, jaké krmení máte do budky dávat. Majitelé domácích mazlíčků mohou tento den brát i jako svátek jejich svěřence a také mu mohou koupit nějaký dáreček v podobě pamlsku.

Světový den zvířat slaví všichni, kdo milují zvířata a kdo ví, jak jsou pro náš život důležití.

Markéta - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Světový den zvířat, svátek Svatého Františka z Assisi:

Světový den zvířat, svátek Svatého Františka z Assisi
Světový den zvířat, svátek Svatého Františka z Assisi
Světový den zvířat, svátek Svatého Františka z Assisi
Světový den zvířat, svátek Svatého Františka z Assisi
Světový den zvířat, svátek Svatého Františka z Assisi
Světový den zvířat, svátek Svatého Františka z Assisi
 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
naše zvířátka dostávají něco na zub SmajlíkSmajlíkSmajlíka někdy posílám i na útulek a tak,alespon par korun..
Obrázek uživatelky
profil
ten svátek dobře znám
Obrázek uživatelky
profil
A musím se přiznat,že jsem o tomto svátku nevěděla Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles