8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 29.04. 2024
Dnes má svátek Robert
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Vaření

7. 10. 2023 | Vaše příběhy
Mám pocit, že vaření je nová mánie, která se na nás valí ze všech stran. Vaření se stalo novou národní zábavou a diskuse na toto téma je povinnou součástí společenské konverzace. Kdo nevaří, jako by nebyl. Kdo o víkendu negriloval, je v pondělí ráno v práci společensky znemožněn.

Knihy kuchařek jsou nejlépe prodávanými knihami. Kdo je stále kupuje? Počet televizních pořadů o vaření roste jako houby po dešti a počet časopisů jakbysmet. Od rána do večera se můžeme přiučit nějakým novým kulinářským kouskům. Od ranní televizní snídaně  nebo kuchařský koutek v pořadu pro maminky, až po pořad MasterChef Česko, kde se vaří podivné kreace, které ve výsledku vypadají jak umělecky popaplaný talíř.

A co teprve během víkendu, to nastanou pravé orgie. K tomu si ještě můžeme objednat nějakou tu nezničitelnou pánvičku nebo další „nepostradatelnou“ věc do kuchyně, která zcela jistě skončí zapomenuta někde hluboko vzadu v kuchyňské lince. K tomu všemu se na nás ještě valí záplava receptů z časopisů a z internetu.

Mohlo by se tedy zdát, že český národ je národ gourmetů a znalců světových kuchyní.

Ale jaká je realita? Kvalita v pohostinství je obecně tristní, a ani po mnoha letech a covidové zátěži restaurací, zdaleka nedosahuje kvalit restaurací v zahraničí. Našemu pohostinství vládne amatérismus. Nápaditost menu, kvalita a čerstvost surovin je dost diskutabilní. Čest výjimkám, ale jde to velice pomalu! Češi jsou zákazníci, kteří si řadu nešvarů pořád nechají líbit.

Tržby obchodních řetězců rostou a obchody zaplavují nekvalitní potraviny. Z regálů nenápadně mizí základní potraviny typu máslo či plnotučné mléko, o kvalitním pečivu nemluvě, a jsou postupně nahrazovány umělými náhražkami, samozřejmě s patřičnou podporou reklamy v médiích. Vaše srdce vám bude vděčné a dětem krásně porostou zoubky a kosti. Normální potraviny, které by měly být běžným standardem, jsou pak prodávány za vysoké ceny na farmářských trzích a v bio obchodech, samozřejmě také za podpory reklamy.

Trochu schizofrenní situace, nezdá se Vám? Vedeme sofistikované diskuse s přáteli, trumfujeme se pojmy z gastronomie, ale vrcholem kuchařského umění většiny domácností je kus masa plněný šunkou, eidamem či žampiony, přelitý omáčkou z nivy a tiramisu z pomazánkového másla.

Jen jednou jsem viděla pořad Prostřeno, který mě naprosto odradil od dalšího sledování, je to zajímavá sonda do lidských povah, jak zvládají taktiku hry za cenu výhry. Šmejdění v po celém bytě i v ložnici, jako by tam někdo měl v očekávání najít nějaké zázračné koření.

Kvantita pořád vede nad kvalitou. Určitě si nějaké zvyky neseme ještě z předrevoluční doby, také to může souviset se současnou situací, kdy máme hlouběji do kapsy, ale po tolika letech je to k zamyšlení. Navíc, uvařit kvalitní jídlo nemusí být vždy drahé.

Také je velice zajímavé sledovat, jaká pozornost je věnována naší, české kuchyni. Ta je většinou degradována na odpadkové jídlo, ale pár nudlí s rajčaty považujeme za vrchol gastronomie. Proč si neumíme vážit našich tradic a nejsme pyšní na kvalitní a původní českou kuchyni, po které řada cizinců tolik touží? Proč neumíme světu ukázat kvality a přednosti naší kuchyně, rádi se o ní vyjadřujeme s despektem. Možná to také vypovídá něco o nás samých.

Pokud někam cestuji, nosím si vlastní jídlo, i když v letních dnech to není vždy příjemné. Jídlo si nosím, protože mám dietu a to je další problém, který je překážkou pro mnohé dietáře, ať už se jedná o bezlepkovou, diabetickou a jiné druhy diet. Jídelníčky stále stejné, hranolky a něco k tomu. Vždy mě toto zaráží v zoologických zahradách, kde pro děti není kvalitní jídlo. Můžete si koupit párek v rohlíku, hranolky, ale kde je ta zdravá strava? Kdy se to změní?

A co Vy vaříte rádi?


čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Vaření:

Vaření
Vaření
Vaření
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
souhlasím, vaření se na nás valí ze všech stran, jen nevím kdo z mladých něco vaří? Když vidím kolik lidí se cpe v KFC aj. kde si zakládají na obezitu, mastné, zapíjí sladkým pitím. Tolik obézních dětí jsem nikdy neviděla.
Jídlo ve školních jídelnách už se zlepšilo, na výběr je z několika jídel.
Nejhorší je opravdu někam cestovat, a vedou zařízení, která jsou primárně určena dětem.
Obrázek uživatelky
profil
Ono i když se člověk koukne na výhry tady v soutěži, tak to jsou jakési paštiky nebo balíky pečiva???
Já bych třeba mnohem raději uvítala, kdyby výhry byly třeba knihy.
Naštěstí mne to nemusí trápit, nechci trávit měsíc v kuse na mobilu, jsem vždy mezi posledními a spokojím se s body...Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Vidím to úplně stejně. Hlavně ta jídla v ZOO, to je přesné. A ve školních jídelnách vše přesolené a bezchutné, pár jídel stále dokola. O tom by se daly psát romány.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
sice to vlastně není přímo příběh, ale jepravdivý. My se doma snažíme vařit klasická česká jídla. Sice občas se také uvaří něco z polovovarů, ale to jen z nedostatku času. Z pečiva kupujeme jen chleba a občas rohlíky nebo housky. Koláče apod. peču zásadně doma.
Obrázek uživatelky
profil
Děkuji,skvěle napsáno,mluvíte mi z duše .
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles