Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 16.04. 2024
Dnes má svátek Irena
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Včely mají 20. května svůj den

20. 05. 2021 | Zvířátka
Opylovači,  jako jsou včely, ptáci a netopýři, ovlivňují 35 procent světové produkce plodin, zvyšují výnosy 87 předních potravinářských plodin na světě a umožňují produkci mnoha léčivých přípravků pocházejících z rostlin. Hmyzu, včetně včel, dlouhodobě ubývá. Podle Milana Špačka z firmy Medokomerc by se bez včel změnil charakter krajiny, zmizely by barevné louky, mnohé rostliny by vymřely, následovalo by mnoho dalších druhů hmyzu, ptáků a ohrožena by byla i samotná existence lidstva.

Tři ze čtyř plodin po celém světě, které produkují ovoce nebo semena pro lidskou výživu, závisí, alespoň částečně, na opylovačích. Mezi tyto plodiny patří například meloun, dýně, rajče, lilek, papája, pomeranč, limeta, jahoda, jablko, mango a mnoho dalších. V dnešní době bohužel počty včel a mnoha dalších druhů hmyzu klesají. Včely jsou jediným hmyzem, který produkuje potravu vhodnou pro člověka, kterou je med, jsou také významnými opylovači, bez nichž by příroda nemohla existovat.

Mezinárodní den včel se oslavuje od roku 2018, kdy úsilí slovinské vlády s podporou Apimondie vedlo Valné shromáždění OSN k prohlášení 20. května za Světový den včel. Datum Světového dne včel bylo zvoleno podle narození Antona Janši, který byl průkopníkem moderního včelařství. Anton Janša pocházel z rodiny včelařů ve Slovinsku, kde je včelařství důležitou zemědělskou činností s dlouholetou tradicí.

Světový den včel je tak příležitostí pro všechny - vlády, organizace nebo přímo občany - podpořit akce, které mají za úkol chránit a posilovat opylovače a jejich stanoviště, zvýšit jejich hojnost a rozmanitost a podporovat udržitelný rozvoj včelařství.  Pandemie COVID-19 má nepopiratelný dopad na odvětví včelařství, neboť ovlivňuje produkci, trh a v důsledku toho i živobytí včelařů.

Tématem letošního ročníku Světového dne včel je Bee Engaged se zvláštním zaměřením na produkci včel a osvědčené postupy přijaté včelaři pro podporu jejich obživy a poskytování kvalitních produktů. U příležitosti čtvrtého výročí tohoto Mezinárodního dne organizuje FAO (Food and Agriculture Organization of the United Nations) 20. května 2021 virtuální akci na téma „Bee engaged - Build Back Better for Bees“, což se dá volně přeložit jako „Zapojte se – pomozte s včelí obnovou“.


Zdroj: Medokomerc



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Včely mají 20. května svůj den:

Včely mají 20. května svůj den
 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Pěkný článek..včeličky potřebujeme
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles