Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 28.04. 2024
Dnes má svátek Vlastislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Veďte dítě k samostatnosti, oceníte to oba!

21. 09. 2023 | Výchova
Veďte děti k samostatnosti. Zjednodušíte život sami sobě, získáte minuty a později i hodiny volného času a hlavně, prokážete obrovskou službu svému dítěti. Začněte tím, že dovolíte dítěti, ať dělá věci s vámi. Počítejte s tím, že se budete muset obrnit obrovskou trpělivostí a tím, že na spoustu věcí budete potřebovat mnohem více času, než kdybyste je udělali sami. A smiřte se s tím, že plody úspěchu nebudete sklízet hned, ale až za pár měsíců, někdy dokonce za pár let. To vše ale stojí za to.

Zde je několik osvědčených rad, jak vést děti k samostatnosti:

Oblékání a obouvání


Stačí připravit hromádky. A mít dost času. Dětem můžete poradit nakreslenými obrázky na boty, aby poznaly, která je levá a která pravá. Dobrou službu nám prokáže i méně oblečení. Není nutné, aby dítě mělo 10 párů rukavic. Když se mu mění každý den, vůbec netuší, které oblečení je jeho.

Veďte dítě k samostatnosti, oceníte to oba!Stolování


Připravte ke snídani talíř, nakrájené pečivo, nůž a dobrotu na chleba. Dítě si může namazat samo. Samozřejmě nejvhodnější to bude o víkendu, když se nespěchá do školky a čas nás tolik netlačí. Dejte dítěti „jeho věci“ do nižších poliček či šuplíků, aby mělo na dosah svoji mističku, lžičku, talířek, lupínky, v nižších částech lednice pak mléko, jogurt... Pokud má všechny tyto věci vysoko, ani jednoduchou svačinu si nemůže připravit samo.

Výletování


Nechte dítě balit zavazadlo s vámi nebo klidně samotné, a vy jen „dozorujte“. Pouze tak dítě ví, co a kde v batohu má. Nechte ho připravovat výlet s vámi. Naučí se orientovat v jízdním řádu, může zkoumat mapu a hledat místa na koupání. Nechte ho připravovat s vámi svačinu, lékárničku, hračky… A neříkejte, že jsou děti malé a neumějí číst. Je tolik příležitostí, kdy jim pomohou piktogramy. Kde je toaleta, kde je východ, kde na letišti letadla přistávají, kde vzlétají...

Moderní technologie


Nechte děti nastudovat a zároveň koupit lístek na metro pro babičku, mohou zaplatit parkovné v nákupním centru, nebo naťukat SPZ automobilu a ostatní informace na parkovacích hodinách.

Čisté, špinavé, barevné...


Děti mohou dávat prádlo do pračky, ale i věšet, pomáhat s párováním ponožek. A hlavně si mohou oblečení ukládat do skříňky samy.

Hračky a knihy


Přizpůsobte dětem pokojíček tak, aby měly možnost uložit hračky samy. Velmi oblíbené se staly krabice, kdy je vlastně uklizeno hned.

Škola a aktovka


„Nedělat, jenom dohlížet a připomínat“. Připomínat ovšem neustále dokola. Naučte děti hned po příchodu ze školy vyndat svačinový box a lahev na pití. A ideálně obratem umýt či vložit do myčky. To zvládne i dítě v první třídě. A dohlížet na penál, oslí uši, úkoly…, ale vše dělají děti.

Peřiny, povlečení


Dělejme tuto činnost s dětmi už od malička. Navíc si tak užijeme spoustu legrace. Třeba když dětem dovolíme vlézt do použitých lůžkovin a dělat bubáky.

Čištění zubů


Zařiďte, aby dítě tuto činnost nešidilo a samo vše poctivě dělalo. Pomocníkem vám mohou být přesýpací hodiny, „barevné pilulky“, které ukáží, která místa na zoubcích se nevyčistila, či spárování elektrického kartáčku s mobilem, kde se nám ukáže, která místa byla kartáčkem ošizena.

Kamarádi na návštěvě


Stanovte si pravidla. A řekněte je svému dítěti i návštěvě. Vlastně stačí jedno pravidlo. Odcházet budou z tak uklizeného pokojíčku, do jakého přišly. A nezapomeňte jim dát dostatek času, aby mohly tento požadavek dodržet. Bude to určitě minimálně 30 minut před termínem odchodu.

Důslednost je na místě


Mezi věci, které samostatnosti dětí pomohou, patří ukládání věcí na stejné místo, ale i zapojení hry a fantazie, aby je povinnosti nepřestaly bavit. A učme je, jak důležitá je důslednost, aby věděly, že se samostatností jde ruku v ruce i zodpovědnost.


Zdroj, foto: Juklík




Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !