Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 16.04. 2024
Dnes má svátek Irena
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Veďte své děti k rozvíjení kreativity

14. 07. 2015 | Výchova
Vynalézavost a hlava plná nápadů, to patří u dospělých k nejoceňovanějším vlastnostem nejen v pracovním procesu, ale také v osobním životě a mezilidských vztazích. Ohýbejte proutek, dokud je mladý, a veďte děti k větší tvořivosti a rozvíjení představivosti. Věnujte se s nimi činnostem, které k získání těchto kvalit mohou významně přispět.

Jestliže se domníváte, že kreativita je dobrá akorát pro lidi angažované v umění a kultuře, nemáte tak docela pravdu. Je totiž zdrojem pokroku a zlepšování v každé sféře lidské činnosti, ať už se bavíme o zmiňovaném umění, nebo třeba o vědě, technice, podnikání či řemeslných oborech. Pokud bude váš potomek touto vlastností vybaven, umožní mu to lépe se realizovat a bude také snadněji dosahovat vytyčených cílů, profesních i osobních. Uplatní ji při aktivním, neotřelém řešení problémů, vymýšlení plánů a v celé řadě jiných tvůrčích aktivit. Průzkumy ukazují, že nejpodstatnější vliv při rozvíjení uvedených schopností pochází právě z rodiny, proto neusněte na vavřínech a podpořte tento vývoj, dokud si dítě teprve formuje osobnost a je velmi otevřené vůči podnětům přicházejícím zvenčí.

Veďte své děti k rozvíjení kreativity

Smysluplná zábava pro naše ratolesti

U školáků jsou vhodnější důmyslnější hry, u nichž se zapojuje intelekt, fantazie a abstraktní myšlení. Příkladem mohou být slovní hry, ať už ty notorické známé, tak aktivity, jako je vymýšlení příběhů, tvůrčí psaní. Tipem pro vás, jak spojit užitečnost a originální vyžití, může být například nechat vaše dítko, aby si navrhlo školní batoh podle svých potřeb a přání.

Obecně je důležité dát zvláště malému dítěti dostatek prostoru pro objevování. Dopřejte mu volnost při zkoumání, co všechno svět nabízí, jak je možné se zabavovat a z čeho lze získatpotěšení. Samozřejmě tu není řeč o absolutní libovůli; děti rovněž potřebují jasně stanovené mantinely, v rámci kterých se mohou svobodně pohybovat. Ty menší poznávají okolní svět nejraději tak, že vše osahávají či ochutnávají. Nebuďte tedy přehnaně úzkoprsí a před běloskvoucím, nezašpiněným oblečkem upřednostněte raději to, aby dítě získalo vlastní, nepřenositelnou zkušenost s předměty a tím, jaké jsou, k čemu slouží a kdy nám mohou třeba uškodit. Taktéž každé rozbité koleno je k něčemu dobré – neumírá se na něj a je zdrojem ponaučení pro příště.

Kupujte mu také kromě „hotových“ hraček ty, se kterými musí sám ještě aktivně pracovat – skládat je, stavět, spojovat, nebo kde se dá využít představivost při budování něčeho vlastního, odpovídajícího našim představám (např. stavění hradu z písku nebo zoo pro zvířátka s ohrádkami z knížek).

Chyba, jíž se rodiče často dopouštějí, je snaha o vnucení „dospěláckých“ návodů na řešení. Příliš své ratolesti usměrňujeme a snažíme se je navést, aby používaly námi zavedené, ozkoušené postupy a aby myslely v souladu s našimi zaběhlými představami. To je však škoda, neboť tak zbytečně dětem určujeme hranice a limitujeme jejich přirozený potenciál, který zůstává nevyužit. Anebo hůře – takový přístup může nadělený talent od přírody zadusit už v zárodku.

Zdroj, foto: Leasyn


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !