Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Vísky krásné moravské

10. 11. 2022 | Vaše příběhy

Má sestra bydlí na vesnici, která se jmenuje Lubina. Lubina je místní částí města Kopřivnice. Protéká jí stejnojmenná řeka. Žije zde s rodinou již spoustu let, v rodném domě manžela.

V době, kdy nebyly ještě mobilní telefony, její dávná kamarádka Lída, která ji znala ještě z dětství, cestovala s rodinou na Moravu. Lída žije v Čechách. Při cestě se rozhodla, že mou sestru navštíví. Nevěděla ale, kde přesně bydlí. Adresu měla u sebe doma v Čechách. Jak už jsem předeslala, nebyly ještě mobilní telefony a sociální sítě. Lída věděla pouze, že sestra bydlí na vesničce jménem Lubina, a že to je někde poblíž Kopřivnice. Lidé se ale na vesnici mezi sebou znají. A tak chtěla při cestě do muzea v Kopřivnici uskutečnit onu návštěvu.

Jela tehdy se svou kamarádkou Evou, která bydlí na Moravě a u které byla na návštěvě. Obě usedly do auta a jely směr Kopřivnice. Po cestě si Eva vzpomněla, že vlastně ví, kde Lubina leží. Už tudy jednou jela, a tak Lídu při řízení navigovala. A skutečně, dojely k mostu přes řeku a u silnice uviděly cedulku „Lubina“. „Vidíš, já věděla, kde to je,“ řekla Eva.

Obě hledaly dům, kde má sestra bydlí. Ptali se lidí, které potkaly. Nikdo ovšem nevěděl. Dokonce zašly i do místní hospody, aby se zeptaly tam, a do obchodu. Pošta ve vesničce nebyla. Bez výsledku. Strávily ve vesnici dost času, musely jet dál, ale sestru nenašly.

Až když už byla Lída doma, napsala mé sestře dopis, ve kterém jí líčila, jak ji hledaly. Sestra byla překvapená. Její manžel se na vesnici narodil a žijí tu i jeho bratr se sestrou. Oni sami žijí v domě tchána, ve vedlejším domě bydlí teta jejího manžela. Tím, že tchán pracoval na dost vysokém postu v místní farmě, snad všichni obyvatelé je znali. Nakonec se s Lídou dohodla, že příště se setkají plánovaně, třeba přímo ve městě.

Když pak za rok Lída přijela, byla překvapená z vesnice, do které ji sestra vzala. Věděla jediné – tak tady tehdy nebyly. Nakonec se vše vyjasnilo. Eva, její kamarádka, si pamatovala onu cedulku „Lubina“. Vzala ji ale do obce Vlčovice, která je také místní částí města Kopřivnice. Ty dvě obce dělí od sebe zhruba pět kilometrů. A jak se to stalo? Jednoduše. Cedulka s nápisem totiž nepatřila obci, ale oné říčce, přes kterou vedl most. A řeka Lubina protéká jak vesnicí se stejným názvem, tak také Vlčovicemi. Proto mou sestru tehdy nenašly.

Úsměvný příběh, ke kterému nyní díky navigacím a jiným technologiím nedochází.


Pegonela - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !

Beránek