Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 09.05. 2024
Dnes má svátek Ctibor
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Trable se jménem

20. 01. 2013 | Vaše příběhy
Jmenuji se Martina. Se svým jménem jsem celkem spokojená. Rodiče mi ho dali na přání babičky, která četla jakousi knížku, kde se tak jmenovala hlavní hrdinka. Podivné je, že to nebyla kladná hrdinka, ale intrikářka, ba dokonce snad i vražednice, no celá já. Mým patronem je sv. Martin, který obvykle přijíždí na bílém koni, za což na něho hodně lidí láteří. Jinak je ale toto jméno docela populární, aspoň mezi mými vrstevníky určitě, na škole nebylo výjimkou, že se ve třídě sešlo pět Martin a čtyři Martinové. Zmatek nad zmatky.

Martina má význam bojovná, takže navíc jsem ještě rváč a výtržník. Ale to mi nevadí.
trable se jménemMnohem víc mi vadilo moje dívčí příjmení. Nebudu vás děsit celým jeho zněním, ale obsahuje písmena Ř a Ž a to je vražedná kombinace. Nepamatuji se, že by někdy někdo vyslovil mé příjmení hned napoprvé dobře. Zvláštní je, že když naše příjmení vyslovil tatínek, maminka, nebo bratr, znělo docela normálně, když jsem se ale představovala já, bylo to jako když se škrábe nehtem o tabuli, tak se mi to alespoň zdálo. A to jsem si dovolila po maturitě nastoupit do podniku zahraničního obchodu, kde bylo každodenní rutinou mluvit se zahraničními zákazníky. Někteří se zpočátku snažili moje příjmení vyslovit, ostatní to vzdali hned a říkali mi prostě jen slečna Martina. Můj kolega si dělal ze mě legraci, že bych se do telefonu neměla vůbec svým příjmením hlásit, protože v případě, že je na druhém konci aparátu zahraniční zákazník, může si splést moje příjmení s poruchou na vedení, a tak přijdeme o kšeft a tudíž i o prémie.

Aby však bylo co zákazníkům prodávat, muselo se něco vyrobit a tak jsme spolupracovali i s výrobními závody. V ostravských železárnách celkem moje jméno takovou hrůzu zase nevyvolávalo, ale dalším výrobcem byly i východoslovenské železárny. Tam moje příjmení už nevyslovil nikdo. Pamatuji se na jednu mladou úřednici, která mi služebně volala a pravila zhruba toto: "Slečna Martina, mám na vás dve veci, v prvom rade sa okamžite vydajte, lebo ja nebudem hovoriť to vaše príšerné meno, v druhom rade pak možeme hovoriť pracovně."
A tak jsem poslechla a vdala se. Né že bych to se svým nynějším příjmením nějak vyhrála, i to občas někdo zkomolí, ale je to celkem obyčejné české příjmení, nikoho nenadchne, nikoho neurazí.
Nedávno jsem však slyšela o jménech, které jsou opravdu velmi kreativní - Prokop Kanystr, Mečislav Koza, Revoluce Vítězná a Serena Kübl.
Tak to jsem na tom byla ještě dobře. A co vy? Jste se svými jmény spokojeni?

Martinnatr - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Já si myslím, že každé jméno je hezké, když se hezky vysloví. No asi jsi měla smůlu, že to tvoje příjmení se moc vyslovit nedalo. Já mám oboje obyčejné, tak si nemůžu stěžovat.Ale na praxi v Metalimexu jsem měla vedoucího s kouzelným
příjmenímSmajlík.
Obrázek uživatelky
profil
Já jsem měla problémy s křestním jménem. Když jsem začala chodit do školy, byla jsem jak ve škole, tak v celé naší obci jediná Marcela. Vyčítala jsem rodičům, co mi to dali za jméno. Všechny holky byly buď Jana, Dana, Eva, Hana a já tak dlouhé křestní a k tomu ještě delší příjmení. Když jsem pak navštěvovala gympl, byla jsem za moje jméno ráda, protože se chlapcům líbilo a nakonec se zalíbilo i mně.SmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Opäť vtipný článok, zabavila som sa.
Ja som tiež mala za slobodna "kríž" s prezviskom.
Otcovi predkovia boli totiž z južného Slovenska (pra, pra prapredkovia možno aj z Maďarska) a tak sa moje priezvisko písalo po maďarsky a samozrejme úplne inak čítalo ako písalo.
A navyše mi môj otec vymyslel meno Dagmar, čo sa mi teda vôbec nepáči a vždy som závidela Aničkám, Vierkam, Evičkám, Zuzkám, ... chcela som sa volať nejakým bežným menom, ktoré končí na "a".
Preto "obdivujem" rodičov, ktorí si v snahe dať dieťatku zvláštne meno neuvedomia, že mu vlastne svojím spôsobom ubližujú.
Obrázek uživatelky
profil
Ahoj Marti, článek je pěkně napsaný. Já jsem se jmenovala za svobodna Holubová, na střední škole mi říkali učitelé "holoubě".
Obrázek uživatelky
profil
Pěkně napsaný článekSmajlík
Já jsem se svým jménem spokojená. Za svobodna jsem byla Čížková, i takové jméno se dá zkomolit,jednou ze mě udělali Křížková, jindy Žižková
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles