Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Léto - čas jahodLéto - čas jahod
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 19.05. 2024
Dnes má svátek Ivo
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Daisy Hayová - Mladí romantici

7. 06. 2012 | Knižní tipy
Název knihy: Mladí romantici
Autorka: Daisy Hayová
Nakladatelství: Metafora
Datum vydání: 10. 5. 2012
Paperback
Formát: 129 x 206 mm
Počet stran: 336 str.
Cena: 349 Kč

Byron, Shelley, Keats… jejich jména dobře známe, víme ale také, jak žili? Pohled do osudů i duší slavných anglických básníků 19. století přináší kniha Mladí romantici. O slavných básnících jsme se všichni jistě učili ve škole. Dozvěděli jsme se, kde se narodili, kde žili a co napsali lord Byron, Percy Bysshe Shelley, John Keats a další poetové 19. století, kteří vstoupili do čítanek. Víme tedy, co tvořili – víme ale také, jak žili? Pojďme tedy společně pootevřít dveře a nahlédnout do jejich svérázných osudů.

Mladí romanticiKniha Mladí romantici vás přesvědčí o tom, že noviny lze psát a vydávat i ve vězeňské cele, přeměněné v květinové zátiší, do níž se novinář jako Leigh Hunt může dostat za to, co do těch novin psal… Lord Byron nás vezme na útěk se svou mladičkou milenkou Mary, na útěk plný romantické lásky, která se během let změnila v tragédii… Shelley se projeví jako problémový partner a ještě zvláštnější otec, aby se svou smrtí stal mystickým hrdinou…

A právě jako v dílech oněch velikých básníků i v jejich vlastních životech se prolíná neštěstí, smrt, mnohdy i vlastní rukou, s velkolepými ideály, krásou přátelství a lásky. Ženy, milované, nenáviděné či jenom trpěné; děti, chtěné i nechtěné, živé i umírající, manželské i nemanželské; přátelé, nepřátelé a zrádci, politika, hádky, nevěry, pomluvy, incest, souboje… osudy žité až na samou dřeň a vydávající své hořkosladké plody. Angličtí romantici. Jejich slova čteme dodnes. Pojďme si něco přečíst i o nich.

Ukázka z knihy Mladí romantici:


Shelley a Byron se spřátelili rychle.
Na první pohled to byla nesourodá dvojice. Osmadvacetiletý Byron byl zatrpklý a žlučovitý, protože jej vyštvali z Anglie, a idealistický a nadšený třiadvacetiletý Shelley byl jeho pravým opakem. Byron byl také věhlasný básník, kdežto Shelley jen dědicem titulu baroneta, který pořád bojoval o to, aby mu publikovali jeho poezii. Jejich přátelství však i přesto vzkvétalo. Oba rozpoznali a respektovali talent toho druhého a každý z nich už něco věděl o životě vyhnance.

Brzy se obě skupinky odstěhovaly z hotelu Angleterre, kde se dařilo pomluvám. Byron se usadil ve vile Diodati na břehu jezera a druhá skupinka v malé chatě zvané Montalègre asi deset minut pěšky od vily. Vznikl pravidelný denní režim. Shelley s Byronem snídali, někdy ve společnosti Mary. Dopoledne se věnovali četbě, odpoledne výpravám na jezero, protože oba pánové zjistili, že je velice baví veslování. Někdy se na jezero vraceli ještě i večer, to s sebou brávali Mary, Claire a Polidoriho.

Občas zajeli ke břehu a procházeli se po jeho různých částech, Byron maskoval svoje kulhání tím, že zůstával pozadu za ostatními a táhl za sebou trávou svoji hůl v podobě meče. Mary si později vzpomínala na večery, kdy se člun zmítal ve větru a Byron dodával jejich „souboji se živly“ na dramatičnosti tím, že zpíval albánské písně, které většinou pojednávaly o „podivném divokém vytí“.

V takových situacích si Shelley úplně liboval. On i Mary milovali pomyšlení, že bojují s nepřízní počasí, a Byron kombinoval dramatickou exotiku s nepřekonatelným intelektem. Trávili své odpolední a večerní vyjížďky zapálenými debatami o poezii, lásce a vztahu mezi místem a inspirací. Byla to krásnější verze výletu na člunu po Temži roku 1815, kdy pluli s Peacockem a Charlesem Clairmontem, a Shelleymu lichotilo, když si uvědomil, že ovlivňuje Byronovo myšlení a směr jeho poezie.

Byl to také znak toho, jak daleko došel – společensky i intelektuálně –, když seděl s Mary a Claire na rýnských člunech, četl a škádlil své spolucestující. Tenkrát byl na světě úplně sám - teď byl přítelem a důvěrníkem Byrona, staršího a oslavovaného básníka. Shelley miloval lodě a během svého dalšího života utužoval přátelství tím, že se pouštěl do společných námořních projektů.

Člun, který si najal s Byronem na vyjížďky po Ženevském jezeře, symbolizoval jejich přátelství, jejich společný závazek vůči švýcarské krajině a inspiraci, kterou čerpali jeden od druhého. Shelley byl pravým opakem Hunta, který pěstoval přátelství a inspiraci v sérii uzavřených, klaustrofobních místností.

Tuto knihu Daisy Hayová - Mladí romantici koupíte v knihkupectví a na internetových stránkách nakladatelství Metafora.cz

Vendi V.
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !