8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 30.04. 2024
Dnes má svátek Blahoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Zahleňuje a obsahuje konzervanty aneb nejčastější mýty o mléce

3. 09. 2013 | Zajímavosti
Mléku patří po dlouhé generace nezastupitelné místo v lidském jídelníčku. Zároveň se však o něm traduje řada pověr, které mohou od jeho konzumace odrazovat. Pojďme se na ty nejznámější mýty o mléce podívat.

Mýtus č. 1: Mléko není pro člověka vhodné

Člověk je živočišným druhem, jehož stravování se od jiných savců podstatně liší a je jediným, jehož mládě vyžaduje velmi dlouhou péči. Potřebné množství vápníku vstřebávají lidé právě a nejsnáze z kravského mléka, a to po celý život.
Pokud má člověk potíže s trávením kravského mléka, jedná se o takzvanou laktózovou intoleranci. Ta se však vyskytuje v průměru jen asi u dvou až deseti procent Evropanů.

mýty o mléceMýtus č. 2: Mléko a mléčné výrobky jsou zdrojem zdravotních komplikací

Vápník, jehož jsou mléčné výrobky nenahraditelným zdrojem, je nezbytný pro pohyb svalů, přenos signálů v nervovém systému, umožňuje srážení krve a je na něm závislý například i pohyb spermií. Kromě toho je v mléce také řada vitamínů jako A, D, B12, nebo B1.

Mýtus č. 3: Mléko zahleňuje

Mléko vytváří na sliznici trávicího traktu ochranný film (emulze tuku a vody), který se po velmi krátké době trávením rozkládá na základní živiny. V minulosti se naopak této vlastnosti mléka využívalo při léčbě zánětlivých onemocnění trávicího traktu. Už naše babičky podávaly při nachlazení teplé mléko s medem nebo mléko s vincentkou pro lepší odkašlávání.

Mýtus č. 4: Mléko přímo od krávy je nejzdravější

Tepelným zpracováním sice dochází ke ztrátám obsahu některých vitamínů, ale vápník, jehož hlavním zdrojem pro lidský organismus je právě mléko, se při tepelném zpracování neztrácí vůbec. To platí i pro další minerální látky, cukry, tuky a bílkoviny.
Čerstvě nadojené mléko navíc přirozeně obsahuje určitý počet mikroorganismů. Jeho pitím se vystavujeme riziku kontaminace některými nebezpečnými bakteriemi a hazardujeme tak se svým zdravím. U trvanlivého a pasterovaného mléka je navíc garantováno, že je bezpečné, a neobsahuje žádné choroboplodné zárodky.

Mýtus č. 5: Trvanlivé mléko obsahuje konzervanty

Při výrobě se do mléka žádné přídatné látky nedávají. Trvanlivost je dosažena výlučně díky tepelnému ošetření - v případě trvanlivého mléka metodě UHT - a pak také díky speciálnímu složení obalu, který zabraňuje přístupu světla a vzduchu. To platí i pro čerstvé pasterované mléko, jehož kratší doba trvanlivosti je dána pouze nižší teplotou ošetření.

Mýtus č. 6: Náš jídelníček obsahuje dostatek vápníku i bez mléčných výrobků

„Mléko a mléčné výrobky jsou z hlediska příjmu vápníku zcela nezastupitelné. Různé potraviny ho sice obsahují velké množství, ale náš organismus je schopný vstřebat z něho jen malou část. Navíc v dětství a dospívání se zužitkuje přibližně padesát procent celkově přijatého vápníku, v dospělosti je to však už pouze dvacet procent,“ vysvětluje RNDr. Dana Dvořáková.
Odborníci na metabolismus se shodují v názoru, že využitelnost vápníku z mléka a mléčných výrobků je vysoká. Neobsahují totiž látky, které vážou vápník do nevstřebatelné formy a tím znemožňují jeho využití. Naopak je v nich laktóza a aminokyseliny, které využitelnost vápníku zvyšují.

Mýtus č. 7: Mléko obsahuje hormony a antibiotika

Odborníci prokázali, že mléko krav léčených antibiotiky neobsahuje ani stopy těchto látek. Hormonů se v něm nachází tak miniaturní množství, že na lidské zdraví nemohou mít žádný vliv. V porovnání s množstvím hormonů, které produkuje naše tělo, je naprosto zanedbatelné.

Zdroj: OLMA, a.s.


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 
Čtěte také



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !