Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 28.04. 2024
Dnes má svátek Vlastislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

ZÁVISLÍ NA ZÁVISLÝCH

20. 02. 2008 | Ze společnosti
Sdružení Anima realizuje dlouhodobý program ambulantní péče o děti z rodin osob závislých. Příčiny alkoholové či drogové závislosti jsou velmi individuální. Existují důkazy o tom, že např. závislost na alkoholu může být dědičná, a to až ze 60%.

Genetická výbava není ale jediným faktorem, který děti ovlivňuje. Významnou determinantou budoucího chování dítěte je přirozená potřeba napodobovat své rodiče. Pokud rodiče užívají drogy, je značně vysoká pravděpodobnost, že se u dítěte vyvine stejný návyk. Na mnoho dětí má však velký vliv také skupina vrstevníků, s nimiž tráví volný čas, a další důležité autority v jejich životě.

ZÁVISLÍ NA ZÁVISLÝCH Děti z rodin závislých bývají často vystaveny posměchu a odsudku, zvláště od vrstevníků ve škole, za to, že někdo z jejich rodiny ,,pije nebo fetuje“, což bývá často důvodem fabulace dítěte o „ideální rodině“, ústící v selhávání osobnosti dítěte, což může vést k patologickému řešení – například závislosti.

Děti vyrůstající v těchto rodinách bývají zvýšeně vystavovány nejistotě, nedodržování domluv s rodiči, nedostává se jim jednotné a důsledné výchovy, trvale žijí ve vysoce stresovém prostředí. Tyto faktory mají za následek narušení bazální důvěry dítěte v okolí a v sama sebe. Bývá narušena jejich sebedůvěra, sebeúcta, sebehodnocení. V dětství a následně i v dospělosti dochází k problémům s navazováním důvěrných vztahů. Děti si nejsou jisty tím, jaké chování je normální. Značná část těchto dětí je sociálně zanedbaná.

ZÁVISLÍ NA ZÁVISLÝCH U dětí, které vyrůstají v rodinách závislých osob, je v důsledku narušeného výchovného prostředí ohrožena jejich pozitivní identifikace s rodičovskými modely, vývoj jejich rodičovských postojů i psychosexuální vývoj. To může negativně ovlivnit nejen jejich individuální život, ale skrze svou vlastní rodinu i další generaci dětí.

Pro tyto děti realizuje občanské sdružení Anima dlouhodobý program ambulantní péče, sestávající se z pravidelných skupinových setkání, víkendových pobytů a dlouhodobého zimního a letního socioterapeutického pobytu. Součástí péče je i spolupráce s rodiči, která ovšem není podmínkou přijetí dítěte do programu.

Celý program péče sdružení Anima usiluje o to, nabízet těmto dětem příjemné prostředí, prostor, podporu i limity. Místo, kde má smysl se setkávat, obnovovat zpřetrhané vztahy, navazovat kontakty, hrát si a smát se.

ZÁVISLÍ NA ZÁVISLÝCH Jedním z bodů programu je též myšlenka integrace. V prostoru dětského klubu se tedy scházejí děti z rodin závislých a dysfunkčních s dětmi ze zdravého rodinného zázemí. Děti vyrůstající v nestabilním a neharmonickém prostředí se od těch druhých učí normálním komunikačním vzorcům a jiným zásadním psychosociálním dovednostem, v přirozené vrstevnické konfrontaci poznávají své hranice, rozšiřují si paletu chování a návyků o ty funkční a prospěšné. Zdravé děti mohou být svým kamarádům důležitým vrstevnickým vzorem, příkladem správného chování. Pro tyto děti je naopak přínosem prostředí, kopírující realitu světa, bohatou a barevnou, kde být jiný neznamená problém. Kde hledání cesty porozumění a tolerance pod laskavým a zralým vedením terapeutů je klíčem ke zdravému, spokojenému soužití do budoucna. Pomoc a podpora silných dětí těm vnitřně nejistým a slabým je pro obě strany intenzivní pozitivní zkušeností a probouzí prosociální cítění, aktivně rozvíjené v dospělosti.

Vedle již dlouholeté tradice dětského klubu však v posledních letech narostla poptávka po individuální péči. Některé děti nedostávají na skupině vždy tolik péče, prostoru a pozornosti, které by potřebovaly. Některá témata se dlouho obávají před ostatními dětmi otevřít a sdílet je; přitom to jejich situace nutně vyžaduje. Některé děti ještě nejsou na skupinu zralé, jsou příliš uzavřené traumaty a zážitky, které prožily. S nástupem dětské psycholožky můžeme již od března 2006 nabídnout dětem i individuální psychologickou pomoc.

Cíle služeb sdružení ANIMA, které jsou poskytovány:


ZÁVISLÍ NA ZÁVISLÝCH 1.Snížit pravděpodobnost vzniku závislosti na návykových látkách u dětí vyrůstajících v rodině osob závislých. V průběhu péče se snažíme ovlivnit postoj dětí k užívání návykových látek, cílem je, aby děti žily život bez drog, ale zároveň mohly přijmout své rodiče, osoby závislé - nemocné. Ukazatelem úspěchu je neužívání omamných látek. V případě, že je již dítě uživatelem, jsou ukazatelem dílčí úspěchy, např. nekouří na programu apod.

2. Posílit zdravý psychosociální vývoj těchto dětí a podpořit jejich schopnost vytvářet v budoucnu nepatologické rodinné prostředí a vztahy. Děti získají korektivní zkušenost, mají příležitost navázat vztah s dospělým člověkem, který je plně přijímá takové, jaké jsou, respektuje je, s terapeutem může dítě sdílet všechny své pocity, může mít k němu důvěru, jejich vztah má jasné hranice. Toto všechno dítě doma nezažívá, ale nutně pro život potřebuje poznat.

3. Děti žijí dlouhodobě v prostředí stresu a napětí, často i otevřené, fyzické a verbální agrese mezi členy rodiny. Na takové podmínky reagují navenek problematickým chováním, psychosomatickými onemocněními, uzavřeností před světem nebo naopak velkou agresivitou k okolí. Tyto aktuální problémy, se kterými se dítě vyrovnává ve škole a jiném prostředí mimo rodinu, mu ještě více komplikují život. Individuální práce, ventilace napětí a dalších skrytých pocitů dětem s těmito problémy pomáhá.



Zdroj: Občanské sdružení ANIMA

ZUZI
Chytrá Žena.cz




Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !