Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Artyčok – zelenina, kterou možná (ne)znáte

20. 07. 2010 | Škola vaření

Artyčok není naší klasickou „domácí zeleninou“ nicméně se nedá říct, že by byl v našich zeměpisných šířkách extrémně neznámý. Víte však k čemu všemu se tato zelenina hodí, jak se upravuje, kde roste nebo jak vůbec vypadá?


Artyčok je vysoko rostoucí rostlina, která přesahuje i jeden metr. Přízemní listy vyrůstají v růžici a jsou velké a šťavnaté. Plodem artyčoku je nažka. Artyčok roste především v teplejších oblastech, takže u nás nějaké artyčokové zahrady zřejmě nenajdete. Artyčok nesnese teploty nižší než – 10 stupňů a daří se mu skvěle ve středomoří.


artycokyArtyčok vyniká svými zajímavými vlastnostmi a hojným způsobem použití. Působí skvěle na trávení, játra a žlučník. Pomáhá bojovat se žlučovými kameny, zvyšuje tvorbu žluči i její vylučování. Hojně se využívá při detoxikaci organismu a snižuje také hladinu cukru v krvi. Dále artyčok podporuje produkci trávících enzymů ve slinivkách, a proto se hojně doporučuje při poruchách její funkce.


Artyčok podporuje látkovou výměnu a má také výrazné protialergické účinky. Jako zelenina se zpracovávají její křupavé pupeny, které obsahují vitamíny A a B. Z artyčoku lze také uvařit skvělý čaj, který odstraňuje výše zmíněné problémy.


Chuť artyčoku je po uvaření hořko-sladká a používá se jako příloha k hlavnímu jídlu, nebo je součástí salátů. Artyčoky lze vařit v osolené vodě a podávat polité máslem a posypané strouhankou. I když se tato varianta nezdá na první pohled příliš chutná, opak je pravdou. Udělejme proto něco pro naše zdraví a zaexperimentujme s méně známými druhy zeleniny.  


Vendi V.
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
varila som ju raz a nechutila mi
Obrázek uživatelky
profil
tchyne je pestuje, je to tady na jihu prvni jarni zelenina. velka dobrota, uvarene ve vode s petrzeli a posypane strouhankou, presne jak je uvedeno vyse. nebo ruzici otevrit a strouhanku s petrzeli a vajickem nacpat dovnitr a uzavrit kouskem syru, vyrovnat naplnenymi hlavickami nahoru do hrnce a uvarit. slast! muzu je mit kazdy den a nepreji se mi po celou sezonu
Obrázek uživatelky
profil
Doporučuji pít odvar z artyčokové natě. Je velice prospěšný pro naše tělo. Čistí močové cesty,snižuje choresterol... Koukněte se na tento odkaz http://www.prodejbylin.cz/artycok_nat/index.html Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
před 40ti lety jsem pracovala ve Výzkumném ústavu zelinářském a tyhle artyčoky jsme pěstovali..........mohutné rostliny se vysekávali rýčem a byla to pěkná dřina......
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles