MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 15.05. 2024
Dnes má svátek Žofie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Čaj - jak ho správně připravovat a jeho druhy

25. 10. 2010 | Škola vaření

Čaj je nápoj, který má stejně povzbudivé účinky jako káva, působí však pomaleji a mírněji. Způsobuje to alkaloid tein, který se v čaji nachází.  Pravlastí čaje  je oblast Barmy, odkud se rozšířil do Číny a Indie. Jsou to mladé lístky čajovníku, které rostou v tropických a subtropických oblastech. Keře dávají úrodu několikrát do roka a jeden keř produkuje až 30 let. Lístky se po sběru upravují fermentací a sušením. Nejkvalitnější je nefermentovaný zelený čaj, který má silné povzbudivé účinky a nahořklou chuť. Někdy se vyskytuje i na našem trhu. Nejvíce se u nás prodávají černé fermentované čaje, jako je např.gruzínský, indický či čínský nebo jejich směsi. Vyrábějí se také čaje bez teinu a čaj instantní.

 

Pozvání na čaj

Správně připravený čaj má dobré chuťové vlastnosti a povzbuzující i léčivé účinky. Výborně zahání žízeň. V různých krajinách se čaj připravuje podle místních zvyklostí. Například v Číně je podáván vzácným hostům čaj s okvětními lístky růží nebo jasmínu. Čaj se pije pouze neslazený. V Holandsku se pije silný čaj, často s hustou šlehačkou a přídavkem araku.

Příprava čaje

Kvalitní lahodný čaj je osvěžujícím nápojem, proto musíme jeho přípravě věnovat velkou pozornost. Důležitá je konvice, kvalita vody, množství použitého čaje a doba, po kterou jej necháme vylouhovat. Nejlepší jsou konvice z porcelánu, které dobře udržují teplo. Voda má na kvalitu čaje velký vliv. Musí být čerstvá a hned jak začne vřít, ji odstavíme. K přípravě jemného čaje můžeme použít i stolní minerálku. Na 1 šálek dáváme 1 lžíci čaje. Čaj nesmí nikdy vařit. Doba vylouhování se doporučuje 5 minut. Hotový čaj pijeme buď neslazený, můžeme si tak vychutnat všechny jeho chuti, nebo jej sladíme medem, cukrem, umělými sladidly, dochucujeme ovocnými šťávami, sirupy, mlékem, smetanou a citrónem. K přípravě čaje s mlékem nebo se smetanou se lépe hodí směs indických čajů, k přípravě čaje s citrónem si vyberte čaj čínský. K přípravě čaje nikdy nepoužíváme kovové čajníky. Čaj podáváme čerstvý, nikdy jej neohříváme.

 

Můžeme si také připravit čaj chlazený a  mandlový.

Chlazený čaj

Hotový čaj jakýkoliv osladíme a dáme vychladit. Před podáváním ho nalijeme studený do pohárů, přidáme kostku ledu a plátek citrónu nebo pomeranče.

Mandlový čaj

Do šálku silného černého čaje dáme 1 až 2 kostky cukru a 3 cl sladké studené smetany. Čaj má mandlovou barvu, podle toho dostal také pojmenování.

Dále si můžeme připravit čajový punč a čajový grog, který je u nás známý.

Velice oblíbené jsou bylinné a ovocné čaje. Připravují se ze sušených  listů bylin, květů, plodů, semen ovoce a směsí aromatických rostlin. Tyto čaje neobsahují tein, kofein ani žádné jiné povzbuzující látky, jsou vhodné pro celou rodinu včetně dětí. Odvary z rostlin mají příjemnou chuť a léčivé účinky. U nás se nejčastěji vaří lipový čaj a velmi cenný šípkový s vysokým obsahem vitamínu C. Dětem se často vaří heřmánkový čaj s kmínem a anýzem. Výborný je i čaj z černého bezu, jahodového listí, malin, a různých lesních a lučních bylin. Paleta ovocných čajů je velice široká. V obchodech se také vyskytují pravé čaje obohacené ovocným nebo bylinkovým aroma. Jedná  se o čaj zelený a černý. 

Čaj je osvěžující nápoj, vhodný v každém ročním období. V létě nás osvěží a v zimě nás naopak zahřeje.

 

Marta

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
dělám ledový čaj - uvařím 2 l čaje - je jedno jaký - většinou ovocný - a dám do lednice, nemusím ho kupovat drahý v obchodě ....Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles