Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 23.04. 2024
Dnes má svátek Vojtěch
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

5 nejčastějších problémů s pletí v zimě a jak si s nimi poradit

8. 02. 2020 | Krása
Zima je každoroční zatěžkávací zkouškou pro naši pleť. Lehké hydratační krémy v poličkách nahrazují ty hutnější, výživnější a olejíček na rty se stává nezbytnou součástí kabelky. Kromě běžných zimních neduhů, jako je vysušená nebo podrážděná pokožka, se můžeme setkat i s trochu závažnějšími projevy toho, že naše tělo považuje mráz za nepřítele číslo jedna.

Kuperóza a rosacea (růžovka)

Jednotlivé červené žilky prosvítající pod kůží znají zejména ženy s tenkou suchou kůží. Kuperóza je postižení kapilár v kůži, které ztrácí schopnost se rozšiřovat a smršťovat a vznikají tak rozšířené cévky, které se vyskytují zejména na obličeji. K jejich tvorbě velkou měrou přispívá genetika, životospráva a rychlé přechody mezi teplotami, jako je právě přecházení z mrazu do vytopené místnosti. Pokud do své stravy zařadíte větší množství vitamínu C a pohanky, můžete výrazně pomoci zlepšení stavu cévek.

ženaRosacea nebo-li růžovka také souvisí s rozšířenými cévkami. V tomto případě jde o zánětlivé onemocnění kapilár, kdy jsou postiženy větší plochy pokožky a mohou vznikat i zanícené boláky. Pokožku je třeba důkladně chránit před vnějšími vlivy, vyživovat a ošetřovat kosmetikou s hojícími a protizánětlivými látkami, jako je zelený čaj a kadidlovník nebo starý dobrý měsíček lékařský. Ani v zimě nezapomínejte na ochranu před sluncem.

Kožní plísně

Ráno se nabalíme, abychom nezmrzli, a po příchodu do práce rychle odhazujeme vrstvy, abychom se neuvařili. Jenže někdy není kde se přezout nebo si odložit a z našeho těla se stává chodící skleník, a tedy ideální prostředí pro kožní plísně. Dbejte tedy na to, aby bylo vaše oblečení z kvalitních a prodyšných materiálů. Dobrou prevencí proti plísním na nohou je pudrový zásyp, který zabrání pocení a zapařování. Nohy také můžete ošetřovat olejem z tea tree nebo méně známým oregánovým, které působí antibakteriálně. Už naše babičky věděly, že česnek je malý zázrak a na boj s mykózami někdy funguje lépe než masti z lékárny.

Ekzémy

Mazat, mazat, mazat. To je mantra všech lidí trpících na ekzémy, které se v zimě stávají naprostým utrpením. Kůže vlivem mrazu a suchého horkého vzduchu z topení může popraskat a dokonce i krvácet. Pokožku s ekzémem je nutné hydratovat a zároveň hojit a chránit. I pro tyto případy se skvěle hodí měsíčková mast, někdo nedá dopustit na vepřové sádlo. K dostatečnému zvláčnění pokožky jsou nejlepší produkty s obsahem olejů a aloe vera.

Omrzliny

„Čekala jsem tam tak dlouho, že jsem měla skoro omrzliny!“ Takovou větu většinou proneseme v žertu, ale kupodivu pro omrzliny není potřeba vyrazit do velehor. Při delším pobytu na suchém mrazu či při silném větru se může vzniknout omrzlina i při teplotách lehce pod nulou. Omrzlinu prvního stupně už jste možná zažili doslova na vlastní kůži. Nejprve dochází k zbělání, zkropenatění nebo zarudnutí pokožky, ztrátě citlivosti, tvrdnutí a v postižených místech cítíme nepříjemné trnutí a mravenčení. Omrzlou část těla je potřeba zahřát velice pomalu a opatrně. Nejlepší je začít zabalením do deky či vlažnou vodou, jejíž teplota by neměla přesahovat 37°C. Kupodivu velmi účinná je léčba alkoholem, kdy můžete „omrzlému“ připravit trochu svařáku nebo punče. Teplý alkohol pomůže roztáhnout cévy a rozproudit krev, jedna sklenička k tomuto účelu bohatě postačí.

Alergie na zimu

Ačkoliv to může znít jako vtip a výmluva, aby dotyčný mohl zůstat v teple, alergií na chlad trpí asi 2 % populace, převážně ženy. Alergie na chlad se projevuje dost podobně jako jiné alergie vodovou rýmou a svědivou vyrážkou na nezakrytých částech těla nebo na nohou. K jejímu spuštění někdy stačí i teploty kolem nuly, skok do ledové vody v létě a v nejtěžších případech i pouze ledové nápoje. Kromě dostatečné hydratace pokožky a pečlivého oblékání se při této alergii také podávají antihistaminika jako léčba i prevence. Některé studie tvrdí, že náchylnost na chlad může být způsobena do jisté míry i psychikou, a je tak spíše pseudoalergickou reakcí na to, že zimu zkrátka natolik nesnášíte, až se vám z ní dělají doslova osypky.


Zdroj, foto: Sabon



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !